De Gemeentelijke begroting? Dat kan veel beter, vinden CDA, Stadsbelangen en CU/SGP

Algemeen

DELFT – Op het Stadhuis werd donderdagavond gesproken over de Gemeentelijke begroting voor de periode 2010 - 2013.

In dit 330 pagina’s tellende document geeft het College van B en W aan waar de komende jaren meer geld naartoe moet en op welke kostenposten wel wat kan worden bezuinigd. Zo veel mensen, zo veel wensen, en dus hadden ook de Delftse oppositiepartijen het één en ander aan te merken op de financiële plannen van de Gemeente. CDA, Stadsbelangen-Delft en ChristenUnie/SGP hebben de laatste weken heel wat uren gestoken in hún reactie op de Begroting. Die hebben ze samengevat in een vijftien pagina’s tellend document, dat de naam ‘Alternatieve Voorstellen - Kiezen voor de inwoners van onze stad’ heeft gekregen.
Die naam heeft de Alternatieve Begroting van de drie partijen niet zo maar gekregen. “We denken dat we hiermee voornamelijk insteken op de bewoners van de stad”, licht CDA-Raadslid en lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2010 Milène Junius toe. “Als je in de Begroting van de Gemeente kijkt naar waar meer geld naartoe moet, dan gaat dat vaak naar de organisatie. Neem het project ‘Kamers met kansen’. Daar gaat 50.000 euro extra heen voor het aanstellen van een coördinator. Dan denken wij: Steek dat geld dan in een kamer, en niet in nóg meer bureaucratie.” Verder zou er, als het aan het CDA, Stadsbelangen en CU/SGP ligt, meer geld moeten worden geïnvesteerd in de wijk Buitenhof. En ook wordt de bezuiniging op het toezicht in speeltuinen ongedaan gemaakt. Daarnaast zijn CDA, Stadsbelangen en CU/SGP het erover eens dat de Onroerendezaakbelasting niet - zoals het College voorstelt - met 3,73 procent, maar met 2,5 procent wordt verhoogd.

Een beetje zwak
Het lijkt de partijen verder een goed idee als het College van B en W ‘duidelijker keuzes’ maakt. “Nu wordt de kaasschaaf-methode nog veel toegepast”, geeft Junius aan. “Overal wordt wat van de kosten afgeschaafd. Je zal als Gemeente toch keuzes moeten maken en moeten kijken welke dingen je echt niet gaat doen. Dat is nu niet gebeurd, de keuzes worden vooruitgeschoven.” En dat terwijl de inkomsten voor de Gemeente de komende jaren af zullen nemen, omdat er ook vanuit het Rijk gaat worden bezuinigd op kosten voor de gemeenten. “Je kan doen of je neus bloedt”, zegt Junius, “maar dan loop je over een paar jaar tegen een muur aan. Dat vinden we een beetje zwak van dit College.” 

Dat de Gemeente het geld niet uit de mouw kan schudden, dat beseft Junius ook. Maar: “We zouden het geld dát we kunnen besteden daarom liever verschuiven. Stop het meer in de mens, in de inwoners van de stad, in plaats van in meer bureaucratie.” Verder kan er volgens de plannen van CDA, Stadsbelangen en CU/SGP het nodige geld uit al bestaande potjes worden gehaald. Dat geld wordt volgens hen soms onnodig lang vastgezet, terwijl we het juist nu, in economisch slechtere tijden, zo goed kunnen gebruiken. 

Omdat de drie oppositiepartijen vooral willen besparen op het ambtelijk apparaat zijn ze ook bereid zélf een duit in het zakje te doen. Ze stellen dan ook voor om de fractievergoedingen omlaag te brengen. “We vonden dat, als iedereen moet bezuinigen, dat we zelf dan ook met iets minder toe moeten kunnen”, aldus Junius.
Donderdagavond spraken de verschillende Commissies over de Begroting en hun ideëen daarover. Komende donderdagavond is het tijdens de Raadsvergadering de beurt aan de Gemeenteraad. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12