Afbeelding

Lichtjesavond brengt Delft in kerstsfeer

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 21 |

De leden van Het Lopend Vuurtje houden even halt bij de Kerstman en zijn appetijtelijke assistente.

DELFT – Eén avond lang heeft Delft de meest sfeervolle binnenstad van het land. Delft Op Zondag neemt een kijkje tijdens de drukbezochte Lichtjesavond.
Terwijl de duisternis invalt en de Markt volstroomt met publiek, leegt Delfts nachtburgemeester Leo Quack een aantal flessen glühwein in een grote pan. Quack helpt een handje bij de kraam van zoon Vincent van Grand Café De Sjees. De horecaman pur sang laat de Lichtjesavond niet aan zich voorbij gaan: “Oh nee, dit is nou zo’n evenement dat ik voor geen goud zou willen missen. De gezelligheid, de drukte: het is Delft op z’n best.” 
Aan de andere kant van het bomvolle plein is zijn ambtgenoot Bas Verkerk te vinden. Klokslag zeven uur telt hij samen met de menigte af, en dan worden de lichtjes in de grote kerstboom op de Markt ontstoken. Hij is het roerend met zijn nachtelijke tegenvoeter eens: “Vanavond hebben we de meest sfeervolle binnenstad van het land.”
Muziek loopt als een rode draad door de Lichtjesavond. Op bijna elke straathoek staat wel een koortje christmas carols te vertolken. Op de brug bij de Koornmarkt is het Closingtown Orchestra te vinden. De jongemannen van dit folkgezelschap lijken met hun ruige baarden Santa Claus naar de kroon te willen steken. Over de goedlachse baas uit het Hoge Noorden gesproken: die heeft het, samen met twee aantrekkelijke kerstdames, maar wat druk met alle bezoekers die met hen op de foto willen. Zo ook de leden van het Lopend Vuurtje, die even halt houden bij de arrenslee van de Kerstman. “Wij bestaan uit leden van verschillende Delftse loopverenigingen”, legt Bruun van der Steuijt namens het gezelschap uit. “We lopen met fakkels en opvallende tenues door het centrum.” Het zorgt voor een kleurrijk accent in de enorme mensenmassa, die door de winkelstraten schuifelt.
De kramen langs de straten en grachten profiteren volop van de publieke belangstelling. De dak- en thuislozenkraam aan de Hippolytusbuurt bijvoorbeeld, waar het een knotsgekke boel is. De daklozen hebben interessante handel. Naast zelfgemaakte sleutelhangers zijn dat kaartensets met foto’s van dakloze muzikanten, over heel de wereld gemaakt door fotograaf Freek Zonderland. Percussionist Piet, een van de verkopers, is voor deze reeks ook vereeuwigd door Zonderland: “Een hele eer om tussen dit internationale gezelschap te mogen staan.” De opbrengst komt ten goede aan de dak- en thuislozen. (DvdB)

Zie voor meer foto's www.delftopzondag.nl/fotoalbum. 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12