Woonberichten... zondag 20 december

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 20 december...

Staatssteun woningcorporaties blijft

DELFT - Nederland mag staatssteun blijven geven aan woningcorporaties. De belangrijke rol van woningcorporaties in het zorgen voor woonruimte voor mensen die het moeilijk hebben op de woningmarkt kan doorgaan. Net zoals hun bijdrage aan de leefbaarheid en het bouwen van maatschappelijk vastgoed in dorpen en wijken zoals wijkcentra, jeugdcentra of brede scholen. Ook de bijdrage aan de financiering van de wijkenaanpak via de bijzondere projectsteun is zeker gesteld. Daarover heeft minister Van der Laan voor Wonen Wijken en Integratie onlangs een akkoord gesloten met Eurocommissaris Kroes van Mededinging. De Europese Commissie heeft daarmee ingestemd.


Expositie Casa Nova in TOP Delft

DELFT – De expositie Casa Nova in TOP Delft is deze week officieel geopend. Het is een expositie van Stadsgewest Haaglanden en de Gemeente Delft. Dit jaar waren er 95 inzendingen, een recordaantal in de vijf jaar dat Casa Nova bestaat. De inzendingen, stuk voor stuk zeer professioneel, tonen inspirerende ideeën voor de referentielocatie in het centrum van Delft. Belangstellenden kunnen de expositie zien tot en met 31 januari 2010. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op 25 en 26 december en 1 januari is TOP Delft aan de Hippolytusbuurt 14 gesloten. Meer informatie over Casa Nova vindt u op www.haaglanden.nl/casanova.


Recreatiewoningen officieel bewoond

DELFT – Van de ruim 100.000 Nederlandse recreatiewoningen was op 1 januari 2008 ruim 10 procent officieel bewoond. Dat wil zeggen dat er iemand woonde die in de Gemeentelijke Basisadministratie op dat adres stond ingeschreven. Op 1 januari 2008 hadden 311 gemeenten één of meer recreatiewoningen binnen hun grenzen. In driekwart van die gemeenten stonden inwoners op het adres van een vakantiehuis ingeschreven. Van de ruim 100.000 Nederlandse recreatiewoningen op 1 januari 2008 stonden ruim negen op de tien op een huisjesterrein. Van deze woningen was bijna de helft hoofdzakelijk beschikbaar voor verhuur door een exploitant of beheerder. Van de ruim 10.000 officieel bewoonde vakantiehuizen stonden er ruim acht van de tien op een huisjesterrein. In een vijfde van de gevallen ging het om een huisjescomplex met woningen die hoofdzakelijk voor verhuur door de exploitant of beheerder van het complex beschikbaar waren.


Meer vertrouwen in huizenprijzen

DELFT - Van de Nederlanders verwacht 64 procent dat de prijzen van koopwoningen volgend jaar gelijk zullen blijven of zelfs stijgen. Vorig jaar dacht 67 procent nog dat de prijzen zouden dalen. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De zorgen over de eigen financiële situatie als gevolg van de economische situatie zijn afgenomen, maar mensen zijn er niet gerust op dat anderen niet getroffen zullen worden door de teruggang. Zo verwacht 60 procent van de mensen dat in de komende paar jaar veel woningen gedwongen verkocht zullen worden, tegenover 30 procent vorig jaar. Het aantal huishoudens dat van plan is in de komende twaalf maanden binnen Nederland te verhuizen, bleef gelijk (19 procent). NHG-directeur Karel Schiffer zegt dat de uitkomsten van het onderzoek sporen met het beeld dat de markt van koopwoningen zich de laatste maanden herstelt. Het gaat om een representatieve steekproef van tweeduizend Nederlanders.


Hogere bedrijfslasten woningcorporaties

DELFT - De netto bedrijfslasten van woningcorporaties (personeelslasten en overige bedrijfslasten) zijn in 2008 met 9,1 procent gestegen (in 2007 nog 7,3 procent). Oorzaken hiervan zijn onder andere de CAO Woondiensten 2007-2008, een uitbreiding van het personeelsbestand met 2,4 procent, toenemende activiteiten en mogelijke inefficiënties. Vanaf 2004 zijn de bedrijfslasten met 32,8 procent omhoog gegaan, terwijl de inflatie over deze periode slechts 8,4 procent bedroeg. Ook de onderhoudslasten namen in 2008 toe, met 8,4 procent. Van iedere euro huur gaat nu 60 cent naar bedrijfslasten en onderhoud. In 2004 was dat nog ruim 50 cent. Dit blijkt uit het ‘Sectorbeeld realisaties woningcorporaties’ van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. De productie van koopwoningen door corporaties ging omhoog van 6.300 in 2005 naar 8.500 in 2008. De winst die hierop werd gemaakt bedroeg in 2008 70 miljoen. Het beslag op middelen vanwege projectontwikkeling bedraagt 2,6 miljard. Volgens het Centraal Fonds ‘zijn hier in de huidige markt aanzienlijke risico’s mee gemoeid’. Het aantal woningen dat corporaties aan hun huurders verkochten daalde in 2008 met ongeveer 3.000 tot 13.400.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12