Afbeelding

Tijdelijke plannen voor lege gebieden in de Spoorzone worden woensdag gepresenteerd

Algemeen

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

De initiatiefnemers van de plannen voor Gebruik de Lege Ruimte, met van links naar rechts Michiel Dol, Eric Pol, Ron Blom, Esmeralda van Tuinen en Fred Schurink, zijn er klaar voor. (foto: Eva Hofman)

DELFT – Al jaren is nagedacht over tijdelijke invulling van lege ruimtes in de Spoorzone. Woensdag wordt bekend welke zeven plannen als eerste worden uitgevoerd.


Dit gebeurt in het Techniek OntmoetingsPunt Delft aan de Koornmarkt 48F, waar die avond het startschot wordt gegeven en meerdere sprekers aan het woord komen. Begin 2014 gaat de eerste schop al in de grond en kunnen de initiatieven worden uitgevoerd.
Het idee voor tijdelijke plannen in de Spoorzone is een samenwerking tussen drie verschillende partijen: Spoorzone Delft, Het Tussenstation en Gebruik de Lege Ruimte. Marjan van Gerwen is projectleider van Gebruik de Lege Ruimte. “De plannen zijn nu concreet”, zegt ze. “Van een aantal plannen kunnen we woensdag goede en concrete beschrijvingen geven.” Wie alles over alle plannen wil weten, moet hiervoor beslist naar TOP Delft komen. Twee plannen licht Van Gerwen er graag alvast even uit. Het eerste is het project sfeerverplichting. “Dit is een mobiele boom die verplaatst kan worden in het gebied. Dat is de kracht van dit project. De boom is bedoeld als een ontmoetingsplek en als uitkijkplek.” Rondom bouwprojecten zie je regelmatig mannen en – in mindere mate – vrouwen achter het hek staan die naar de bouwperikelen en ontwikkelingen kijken. Op ‘De Abtswoudsehof’, zoals het veld heet waar alle tijdelijke projecten worden gerealiseerd, kan dit straks vanuit een boom. “Zodat je over het hele gebied kunt uitkijken”, geeft de projectleider aan.
Een ander tot de verbeelding sprekend project is de Delftse Proeftuin van de Stichting Groenkracht; een tijdelijke tuin waar Delftenaren hun groente en gewassen kunnen verbouwen. “De mensen van Groenkracht hebben ervaring met buurttuinen voor bewoners”, weet Van Gerwen. “Zij geven een centrale invulling aan eetbaar groen in de stad. Groenkracht is een belangrijke drager van alles wat er op het eerste veld gaat gebeuren. Iedereen kan hier namelijk van genieten. Niet alleen buurtbewoners, maar alle Delftenaren. Zij kunnen hierin een actieve rol spelen. Het is belangrijk dat Delftenaren het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van dit project.”
De zeven projecten worden gerealiseerd op De Abtswoudsehof, een 1,2 hectare groot gebied nabij de Aldi-supermarkt en het Nijverheidsplein. Van Gerwen weet nog niet hoe tijdelijk die plannen zijn. “Dat ligt eraan hoelang de ruimte beschikbaar is. Het zal in elk geval een aantal jaren zijn. Sommige plannen zullen langer blijven dan andere.” Bovendien is het niet zo dat het bij zeven projecten blijft. Goede ideeën voor tijdelijke invulling van lege gebieden in de Spoorzone zijn en blijven altijd welkom.
De gespreksleider van de avond, die om 20.30 uur begint, is Heleen Bothof van LUZ architecten. Sprekers zijn onder anderen Valerie Koppelle van KAS Delft en Ruud de Graaf, projectleider Tussenstation Spoorzone Delft. De toegang is gratis. Zie voor meer informatie de website www.gebruikdelegeruimte.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12