Voorzieningsrechter wijst vordering van Reinier de Graaf af

Algemeen

DELFT - Reinier de Graaf ontvangt geen voorschot van 32,7 miljoen euro van de Staat op de compensatie voor gemaakte nieuwbouw- en renovatiekosten onder het oude Overheidsbouwregime. Zo oordeelde de Voorzieningenrechter vorige week woensdag.

“We zijn zeer teleurgesteld over de uitspraak van de rechter”, zegt RDGG-bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel. “In het vonnis zien we geen erkenning voor de urgentie van de schade die we hebben geleden door de stelselwijziging in 2008. Als Reinier de Graaf op dat moment, de onder het oude bouwregime gemaakte bouwplannen, had doorgezet, waren we nu failliet geweest. Inmiddels hebben we een nieuw en wèl financierbaar nieuwbouwplan ontwikkeld. Maar de geleden schade van ruim 50 miljoen kunnen we hierin niet met ons meeslepen en daarom wilden we een stevig voorschot.”
 
De Rechter stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), die in het kort geding namens de Minister handelt, in het gelijk. Hij vindt dat Reinier de Graaf geen uitzonderingsgeval is en gewoon binnen het algemene beleid de kosten vergoed moet zien te krijgen. De Rechter hecht belang aan het feit dat het ziekenhuis recentelijk door de NZa is gecompenseerd voor 14 miljoen euro op basis van de nieuwe overgangsregeling van het Ministerie van VWS. Daarin mogen ziekenhuizen tot 2016 aanspraak maken op een gedeeltelijke, tijdelijke garantieregeling voor de afschrijving van kapitaallasten. 

Van den Heuvel: “Reinier de Graaf kan hiermee slechts een deel van de renovatiekosten afschrijven. De gemaakte plankosten, zo’n 16,5 miljoen euro, kunnen hier niet mee gecompenseerd worden.” 

Reinier de Graaf handhaaft haar claim in een bodemprocedure. Op dit moment lopen nog een bezwaar en beroep tegen het besluit van de NZa dat betrekking heeft op de hoogte van de verleende compensatie.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12