Het wordt een koude Pasen, maar toeristisch Delft heeft nu al de lentekriebels

Algemeen

DELFT – Buiten huilt de wind om het huis en binnen staat de kachel op vier, zong Gerard Cox in de jaren zeventig. Het zou op Pasen 2008 kunnen slaan. Maar het weer deert de ondernemers van Delft niet echt. Dit weekend gaat namelijk het toeristisch seizoen van start.

Dat Pasen vroeg valt dit jaar, dat was al lang en breed bekend. Maar dat het zó fris en zó koud zou zijn, daar was niet echt op gerekend. Terwijl de eerste Duitsers met sleurhut al gesignaleerd zijn aan de Nederlandse stranden opent een deel van de toeristische ondernemers van Delft in het Toeristen Informatie Punt aan de Hippolytusbuurt het nieuwe seizoen. 

Dwars door de ontvangstruimte zijn oranje linten gespannen. Na een korte speech reikt directeur Jeroen Beelen van Delft Marketing aan de ongeveer 40 aanwezigen even zovele scharen uit. “Normaal is er altijd één hotemetoot die het lintje doorknipt, dit keer doen we het met z’n allen”, zo grapt Beelen. 

Josje Duyndam, van Buitengoed Uylenburg in Delfgauw, aan de rand van Delft, ziet de humor van een koude Pasen wel in. “Het wordt een witte Pasen, deze week kwamen bij ons de hagelstenen nog naar beneden.” Een voorspelling voor het nieuwe seizoen kan ze niet echt doen. “Wij nemen geen reserveringen aan. Het is nu rustig, maar ik zeg altijd maar: Wat vandaag niet komt, komt morgen wel.” 

Nieuwste attractie op Uylenburg, waar behalve een camping ook een herberg en Café du Midi zijn gevestigd, is een Airstream luxe caravan. De caravan is er één van het type dat ook in het tv-programma All You Need is Love te zien was. Hij is van alle gemakken voorzien, inclusief televisie en long chaises, laat Duyndam weten. “Het is een echte onthaastingsplek.” Haar gasten blijven gemiddeld drie of vier dagen in Delft. “In het hoogseizoen zijn het met name de Zuid-Europeanen en de Scandinaviërs. Daarbuiten hebben we veel Nederlanders. Ze doen een dagje Delft, een dagje Den Haag en een dagje Rotterdam.”

Zoet stadje
Chantal Kouwenhoven, van Hotel Johannes Vermeer aan de Molslaan, heeft de lentekriebels inmiddels al te pakken. “De terrassen staan weer buiten, de grachten worden schoongemaakt, je merkt aan alles dat het toeristenseizoen weer begint.” Henk Poortvliet, van Hotel de Koophandel, aan de Beestenmarkt, beaamt dat. Toch merkt hij dat de vroege Pasen invloed heeft op de boekingen. “Nederlanders gaan nu nog skiën in plaats van een weekendje weg. Er worden, zo heb ik gehoord, ook 250.000 toeristen minder in Nederland verwacht. Onze boekingen lopen dan ook ietsje achter.” 

Over de samenwerking met Delft Marketing is men overigens dik tevreden. Kouwenhoven: “Het is een goeie enthousiaste club die pro-actief bezig is en met je meedenkt. We doen met ze mee, omdat je iedereen iets moet gunnen. Het is niet in cijfers uit te drukken, maar je merkt dat er toch over je bedrijf wordt gepraat. Er zouden meer ondernemers mee moeten doen, maar zoiets moet ook groeien.” 

Ditte Mostert, van Happy Day Tours, is gematigd optimistisch over het nieuwe seizoen. “Ik heb goede boekingen tot en met mei, de rest van het seizoen is het even afwachten.” De stadswandelingen met een bezoek aan met name de Nieuwe Kerk blijven veel gevraagd, zo laat ze weten. En ook de Delft City Tour, een combinatie van een vaartocht met Rondvaart Delft en aansluitend een stadswandeling, is razend populair. “Er zijn veel touringcarbedrijven die ernaar vragen. Die komen dan met hele groepen tegelijk.” 

Wel spreekt ze haar bezorgdheid uit over de bereikbaarheid van de binnenstad. “Ik weet dat touringcarbedrijven nu al het westen van Nederland mijden, omdat er altijd files staan. En dan komen ze in Delft, kunnen ze de bus niet kwijt.” Ze zou graag zien dat er voor touringcars een plek komt in de buurt van de Markt, waar ze tijdelijk kunnen parkeren. “Nu zie je de chauffeurs, nadat ze de mensen hebben afgezet, zoeken naar een plekje. Dan gaan ze ergens staan waar ze een bekeuring krijgen. De Koepoortplaats was ideaal, nu moeten ze naar Bacinol, maar dat is te ver. Maar bij IKEA zou het wat mij betreft wel kunnen.” 

Maar, zo blijkt maar weer, als je in Delft bent, dan laat de stad vaak ook een onvergetelijke indruk achter. Chantal Kouwenhoeven: “Onze gasten vinden Delft een zoet stadje. Ze voelen zich er veilig, vinden het een compacte stad met lekkere eetgelegenheden en met alle attracties op loopafstand.” En Henk Poortvliet geniet mee: “Het is leuk als je dat hoort. Dan ga je je eigen stad zelf ook nóg leuker vinden.” (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12