Nieuwe binnenkomers van vorig jaar waren vereerd, maar gaan dit jaar nauwelijks campagne voeren

Algemeen

DELFT – Elk jaar organiseert de Delft op Zondag de verkiezing van de bekendste Delftenaar. Dit leidt elk jaar tot een prachtige lijst van honderd inwoners van de Prinsenstad, waarbij de één iets bekender is dan de ander.

Elk jaar zijn er mensen die hun plaats op de lijst verliezen, terwijl anderen er juist, vanuit het niets, op komen te staan. De hoogste nieuwe binnenkomer vorig jaar was mondharmonicaspeler Tinus Koorn, die regelmatig met Ankie van der Pas en Erwin Beijersbergen optreedt. Hij hoorde dit nieuws van een bekende, die hem belde en vertelde dat hij met stip op de zeventiende plaats was binnengekomen op de lijst. “Dat was een plezierige verrassing voor me. Toen Ankie van der Pas me over de verkiezing vertelde en zei dat het voor mij ook mogelijk was om op de lijst terecht te komen, heb ik actief mensen benaderd om op me te stemmen. Dit heb ik tijdens de mondharmonicalessen die ik geef gedaan, maar ook bij de jamsessies bij jazzcafé Bebop op dinsdagavond, die ik het afgelopen jaar leidde. Ik vond het wel apart om te zien dat ik zo hoog geëindigd was.” Koorn is dit jaar niet van plan om erg veel aandacht aan de verkiezing te besteden. “Vorig jaar was het grappig om op de lijst terecht te komen; dit jaar zie ik wel wat er gebeurt. Ik denk dat VanVelzen net als vorig jaar weer een grote kanshebber is, want als je zo vaak op tv bent als hij en landelijk bekend bent, verdien je die titel gewoon.” 

Dansschoolhouder Bart Wesseling kan zich hier helemaal in vinden. “Want Roel is toch wel degene die ook landelijk het meest in de picture staat. Hoewel hij niet meer in Delft woont, denk ik dat veel mensen hem toch nog wel als Delftenaar zien.” Vorig jaar was de dansschoolhouder blij verrast toen hij zijn naam voor het eerst op de lijst terugvond, en wel op de vierenveertigste plaats. “Ik had het absoluut niet verwacht. Tijdens de danslessen had ik de leerlingen aangespoord om op mijn vader en zijn assistente te stemmen, omdat zij vijftig jaar in het vak zaten en ik het hen wel gunde. Achteraf bleek dat ze juist op mij gestemd hadden; verrassend, maar vooral erg leuk natuurlijk.” De plek op de ranglijst beviel Wesseling goed. “Ik heb onze leerlingen dan ook weer aangespoord om op één van ons te stemmen. Het is namelijk altijd leuk om je naam op zo’n lijst terug te vinden.” 

Simone van Dijk van Stadsbelangen vindt het zelfs een eer dat ze vorig jaar, op de vierentwintigste plaats, de lijst van bekende Delftenaren binnenstormde. “Zeker gezien het feit dat ik pas zes jaar in Delft woon.” Van Dijk kwam afgelopen gemeenteraadsverkiezingen drie voorkeursstemmen tekort om in de Gemeenteraad te belanden, maar doet nu wel commissiewerk. “Dat bevalt me goed, ik heb mijn draai er helemaal in gevonden.” Ze zal dit jaar geen moeite doen om haar positie van vorig jaar te verbeteren. “Het gaat mij er namelijk vooral om dat de mensen weten wat ik doe, in plaats van wie ik ben. Vorig jaar heb ik ook geen hulptroepen ingeschakeld om op de lijst terecht te komen. Het is natuurlijk wel leuk als het eenmaal gebeurt, want het is toch een soort van erkenning.” Als het aan Van Dijk ligt, is het dit jaar iemand die misschien wat minder in de picture staat, die de verkiezing wint. “Want het gaat er naar mijn mening eigenlijk niet om of je bekend bent of niet, maar of je iets voor de stad Delft doet.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12