Inline-skaten: vallen en opstaan en verstand op nul en blik op oneindig

Algemeen

Raymond Jansen begon met voetballen bij DHL, maar stortte zich later helemaal op de schaatssport en het inline-skaten.

DELFT – Raymond Jansen kan als geen ander het verstand op nul zetten en de blik op oneindig. Zijn doorzettingsvermogen werd vorige week zaterdag in het Friese Hallum beloond met een eerste plek op het Open Nederlands Kampioenschap inline-skaten.

De 42-jarige Delftenaar kwam in de categorie 40-plus als eerste over de meet. Hij zat in de zestig kilometer lange rit samen met nog vijf anderen mee in een vroege ontsnapping. De laatste 30 kilometer bleef Jansen met nog één opponent over. In de eindsprint was hij echter nèt iets sneller en kon hij na afloop de medaille en een bloemenkrans in ontvangst nemen. De tocht voerde door kleine Friese dorpjes. “Dan reden we weer over klinkers, dan weer over asfalt waar net een tractor overheen had gereden, waardoor je er stukken aarde op de weg lagen. Het was best zwaar.” 

Hij was tijdens de rit, vertelt hij, vooral bezig met z’n voorsprong. “Toen ik hoorde dat we vier minuten voorsprong op de rest hadden ging ik denken: Hoe kan ik ‘m verslaan?” Om niet alleen te hoeven rijden bleef Jansen tot vlak voor het einde in de buurt van zijn mede-ontsnapper. “Hij zag er al vermoeid uit. De laatste tweehonderd meter wilde ik er overheen.” Dat lukte vlak voor de meet en Jansen won met een meter voorsprong. Dit was overigens niet zijn eerste overwinning. Jansen kwam een tijdlang in de Categorie A uit, de hoogste categorie, waar hij het op moest nemen tegen voormalig-marathonschaatsers als Erik Hulzebosch en Sjoerd Huisman. 

Nadat Raymond Jansen vorig jaar viel en een hernia opliep, besloot hij het een stapje lager te proberen in de klasse voor 40-plussers te gaan skeeleren. Daar gaat het presteren hem een stuk beter af.

Best gevaarlijk
Inline-skaten is volgens Jansen een mix van kracht en uithoudingsvermogen. Daarmee is het een andere sport dan schaatsen. “Daar komt het meer op talent en techniek aan”, legt Jansen uit. Hij kan, zegt hij, wel ‘doorzetten’. “Tijdens het Open NK had ik al halverwege al twee of drie blaren. Toen ik er na afloop naar keek, was het helemaal rood. Je moet mentaal sterk zijn om dan toch door te rijden.” De littekens op z’n benen zijn getuigen van een flink aantal valpartijen. “Ik probeer het te beperken, maar ik val denk ik toch wel zo’n twee keer per seizoen.” Inline-skaten is dan ook best gevaarlijk, bevestigt Jansen. “De skates waar wij op rijden zit geen rem op. Als we moeten remmen doen we dat of met een sleepstop, een spinstop of door de graskant in te schieten. Je moet onderweg altijd goed uitkijken, maar we zijn er heel handig in om ongelukken te voorkomen. Daar trainen we ook op.” 

- Wat moet je met inline-skaten goed kunnen om ver te komen? 
“Je moet mentaal sterk zijn en uithoudings- en doorzettingsvermogen hebben. Verder komt er kracht en – in mindere mate - wat techiek bij kijken. Je moet het verstand op nul kunnen zetten en de blik op oneindig.” 

- Je bent nu Open Nederland Kampioen geworden. Heb je verder nog doelen die je wilt bereiken?
“Ik wil nog wel eens het ‘gewone’ NK en misschien een keer het EK, het WK of de Holland Inline Cup winnen. Ik heb nog genoeg uitdagingen. Er zijn een hoop wedstrijden die ik nog wel eens wil winnen, maar ik vind het vooral leuk om mee te doen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12