Als het over de bereikbaarheid van Delft gaat, zit de kiezer bij zowat alle partijen gebeiteld

Algemeen

Over één onderwerp lijken alle partijen het wel eens: De bereikbaarheid van de stad is erg belangrijk. Afgesloten of deels afgesloten straten, zoals hier aan de Van Miereveltlaan, zijn veel burgers een doorn in het oog.

DELFT – Voor alle lijsttrekkers, Raadsleden en Raadsleden in spé nadert de finale van hun verkiezingscampagne. Burgers worden door hen op alle mogelijke manieren benaderd in de hoop op een stem. Om hen hier een handje bij te helpen vroegen we de lijsttrekkers daarom nog één keer: Waarom moet de kiezer op 3 maart op uw partij stemmen?

De Delftse kiezer stemt volgens VVD-fractievoorzitter Lennart Harpe op zijn partij ‘omdat ze in een veilige stad willen wonen met voldoende agenten op straat’. “Een stad waar overlastgevende jongeren en veelplegers worden aangepakt en waar mobiel cameratoezicht wordt ingezet op plekken waar dat nodig is. De mensen stemmen op de VVD, omdat ze werk en scholing belangrijk vinden en omdat ze hun huis ook tijdens de vele bouwwerkzaamheden veilig en snel willen bereiken, met een parkeerplaats op maximaal 400 meter afstand van hun huis. De Delftenaar stemt op de VVD, omdat hij graag zelf bepaalt waar hij zijn geld aan uitgeeft en dus de lasten zo laag mogelijk wil houden. Ten slotte kiest Delft voor de VVD, omdat de Volkspartij Voor Delft een stabiele, ervaren en betrokken politieke partij is, die weet dat er de komende jaren bezuinigd moet worden en daarom werkt aan een sterke, efficiënte gemeente met een slim, slank en slagvaardig stadsbestuur aan het roer.” 

Het CDA staat volgens lijsttrekker Milène Junius voor ‘een betrokken en betrouwbaar bestuur dat actief met bewoners en bedrijven meedenkt en naar hen luistert en voor bereikbaarheid in en om Delft’. “Wij staan voor goede omleidingen en duidelijke bewegwijzering voor alle soorten vervoer. Als de stad op de schop gaat, moeten bedrijven en woningen bereikbaar blijven. Dat is belangrijk voor het welzijn en de welvaart van de Delftenaren. Lokale lasten nemen bij ons niet toe. Wij geven geen geld uit aan overbodige wegversmallingen en schrappen uitgaven aan taken die niet bij de Gemeente horen. Wij kiezen vóór excellente en efficiënte dienstverlening, zorg, veiligheid en werkgelegenheid en we investeren daarom extra in mensen. Het CDA wil dat mensen hun talenten ontwikkelen op school, de sport- en culturele vereniging, in werk of op het eigen bedrijf. Wij staan voor een stevig sociaal vangnet, dat erop is gericht mensen kansen te bieden en een eigen inkomen te genereren.”
Stadsbelangen heeft zich volgens Aad Meuleman sinds 1985 in de Delftse politiek als dé lokale, stabiele en betrouwbare partij getoond. “Dat geeft zekerheid aan de kiezer. Stadsbelangen is een partij die niet uiteen valt door onderling geruzie, die zich niet bezighoudt met ‘onder de gordel- politiek', maar die de belangen van de inwoners van onze stad vertegenwoordigt, op en binnen het politieke speelveld. Dat is de plek om zaken voor elkaar te krijgen.” Stadsbelangen is volgens de lijsttrekker een partij die ‘midden in de maatschappij staat’. “Een partij die niet schreeuwt, die zich niet alleen kritisch opstelt als dat noodzakelijk is, maar vooral constructief en oplossingsgericht meewerkt aan de uitdagingen die onze stad te bieden heeft. Geen oplegcultuur, maar beleid maken en oplossingen zoeken vanuit de logica van en in samenwerking met onze inwoners. Een stem op Stadsbelangen vergroot de kans op coalitiedeelname en dat wordt hoog tijd. Een stem op Stadsbelangen is daarom een stem op zeker!” 

D66 staat, aldus lijsttrekker Lucas Vokurka, voor ‘een ander Delft’. “Een Delft waar ieder talent een kans krijgt en waar we met elkaar groen en bereikbaar wonen. D66 wil daarom investeren in de woonwijken, want daar bevindt zich het menselijk en maatschappelijk kapitaal van de stad. Zorg en onderwijs, daar mag in Delft dus niets aan mankeren.” Zo wil D66 ‘goede huisvesting voor basisscholen’ en de partij wil ‘de vakopleiding terug in Delft, die met de komst van het VMBO is verdwenen’. “Mensen die liever met hun handen werken, zijn hard nodig. Het tekort aan goede vakmensen is na de crisis nog groter dan nu. Delft Kennisstad, daar gaat D66 mee aan de slag. D66 wil bijvoorbeeld kennisondernemers naar de stad lokken door onnodig belemmerende regelgeving te schrappen. En D66 wil dat de TU een bijdrage levert aan de ambitie om Delft energieneutraal maken. De benodigde kennis is er. D66 maakt het mogelijk”. 

SP is de partij waar je ook op 4 maart nog wat aan hebt, belooft lijsttrekker Lieke van Rossum. Haar partij strijdt volgens haar – samen met de inwoners van Delft – voor een betere stad. “Niet alleen tijdens de verkiezingen, maar door het hele jaar heen. Wij gaan voor een stad waarin de mensen centraal staan, niet een stad waarin het alleen op papier goed geregeld is. Wij willen bijvoorbeeld dat er echt naar bewoners wordt geluisterd. Bij bouwplannen, maar ook als het over hun eigen wijk of buurthuis gaat.” Het centraal stellen van de inwoners van Delft moet echter verder gaan. “Zo vindt de SP dat iedereen die zorg nodig heeft die ook moet krijgen. En iedereen moet een gepaste woning kunnen vinden, dus ook starters en Delftenaren met een laag inkomen. Het openbaar vervoer moet voor iedereen goed bereikbaar zijn. Wijken moeten veilig en groen zijn, bijvoorbeeld door meer inzet van wijkagenten en minder kappen van bomen. Voor deze zaken, en nog veel meer, gaat de SP zich de komende jaren weer keihard inzetten.” 

Leefbaar Delft wil de tering naar de nering zetten, zegt lijsttrekker Jan Peter de Wit. “Als we dat niet doen, zullen de gemeentelijke lasten in 2011 voor burgers en bedrijven dramatisch stijgen. Het Rijk moet de komende jaren 35 miljard euro besparen door die leningen van honderden miljarden van PvdA-minister Bos aan het bankwezen. Delft krijgt te maken met een enorme korting van 17 miljoen euro op het Gemeentefonds. Dat is bizar veel, vergeleken met de 40 miljoen euro die Delft met lokale belastingen binnenhaalt. Maar ondanks die zwarte financiële donderwolken boven Delft komen de andere partijen met geen enkel voorstel. Wij zijn voor forse bezuinigingen: Lokale lasten met 25 procent omlaag, 350 beleidsambtenaren eruit, stoppen met inhuur van externe bureaus, stoppen met de aanleg van kronkelwegen, geen asielzoekers meer opnemen, minder wethouders en stoppen met snoepreizen.” 

De kiezer stemt volgens STIP-lijsttrekker Mariëlle van Kooten op haar partij omdat STIP ‘vooruitstrevend en creatief is’. “Met Raadsleden die zich fulltime inzetten voor het Delftse pakt STIP problemen aan en lost ze op. Kennis is de motor van de Delftse economie. De ondernemerslust van deze generatie en de ontwikkelingen op het gebied van techniek zijn uniek. Stimuleer startend ondernemerschap. Pas innovatie vanuit de Delftse onderzoeksinstellingen toe in Delft, hier wordt aan een duurzame toekomst gesleuteld. In Delft proeven we cultureel enthousiasme. STIP pleit voor meer goedkope atelier- en oefenruimte, bijvoorbeeld in de Schiehallen. Delft is een stad die ruimte moet bieden aan iedereen. Om aantrekkelijk groen, nodige starterswoningen en bereikbaarheid te kunnen garanderen, moeten we creatief bouwen. Denk hierbij aan een combinatie van groen en wonen op eenzelfde plek, hoger bouwen buiten de binnenstad en het tijdelijke gebruik van leegstaande panden, zoals in de Kromstraat. STIP is doelgericht en efficiënt, met concrete plannen voor de toekomst. Ik stem STIP voor een kennisintensieve, duurzame stad met ruimte voor cultuur, voor íedere Delftenaar”, aldus Van Kooten.

“Onafhankelijk Delft heeft goed in de gaten dat er door het verkwistende beleid van de coalitiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks en STIP en door komende bezuinigingen van de Rijksbijdragen minder geld te besteden is in de komende vier jaar”, zegt lijsttrekker Martin Stoelinga. “Die verantwoordelijkheid gaan we niet uit de weg. Maar we gaan de bezuinigingen niet zoeken in sport, toerisme, woonlasten, sociale zorg, ouderenzorg, buurthuiswerk en toerisme.” Onafhankelijk Delft wil bezuinigen door te stoppen met de aanleg van Tramlijn 19, te stoppen met ‘geld pompen in bodemloze putten van private ondernemingen’ en door het het aantal ambtenaren en interim-managers ‘sterk te verminderen’. Verder wil de partij van Stoelinga geen dure cultuurprojecten meer. “Zoals de Delftse Iconen-campagne. Dat is iets dat voor weinig inwoners interessant is. We lopen niet aan het handje van de landelijke partijen mee en dat is maar goed ook. We hebben niet voor niets ‘Vrijheid van Meningsuiting’ en ‘Met Hart voor de Stad’ als uitgangspunten. We komen op voor het dagelijkse leven van de gewone, gemiddelde inwoner. Daarom moet er op 3 maart massaal op Onafhankelijk Delft gestemd worden”. 

“De Delftse Klokkenluiders (NKP) luiden de klok bij misstanden”, zegt Harrie Fruyt van Hertog, de lijsttrekker van de NKP Delft. “Transparantie, bureaucratie, fraude, belangenverstrengeling, corruptie, bijbanen en alles wat niet deugt, krijgt zo veel mogelijk onze aandacht. Als volksvertegenwoordigers in de Raad kunnen we beter opkomen voor de belangen van burgers en bedrijven. Een recent voorbeeld om nader uit te zoeken is het failliete Vermeercentrum. Zij hebben meer dan een half miljoen euro aan gemeenschapsgeld niet verantwoord. De Gemeente Delft vindt een rechtszaak te ingewikkeld tegen de voormalige bestuursverantwoordelijke personen en laat het er bij zitten.” 

GroenLinks staat voor een groene, sociale en open stad, zegt Lijsttrekker Fleur Norbruis. “Een stad waar mensen met plezier wonen en werken. Waar mensen meedoen door betaald werk of vrijwilligerswerk. Meedoen geeft zelfvertrouwen, inkomen en sociale contacten en draagt bij aan emancipatie. Onze kinderen verdienen een goede start met goede kinderopvang en onderwijs dat achterstanden wegwerkt en talent ontwikkelt. Wij willen een stad waar groen wordt gekoesterd, met voldoende parken en speelplaatsen en waar op een duurzame wijze wordt omgegaan met onze leefomgeving. Om de uitdagingen waar Delft voor staat, zoals de economische crisis, de klimaatcrisis, grote projecten en de multiculturele stad aan te kunnen, is een goede samenwerking tussen Gemeente, maatschappelijke organisaties en burgers van groot belang. Wij zien in de stad partijen nog te vaak tegenover elkaar staan of langs elkaar heen werken. Dat moet en kan beter. GroenLinks wil meer ruimte voor het eigen initiatief van burgers en organisaties en wil de samenwerking in de stad bevorderen.” 

De ChristenUnie heeft als christelijke partij een realistische kijk op de maatschappij, zegt Christen Unie-lijsttrekker Joëlle Gooijer. “We geloven in een samenleving waarin mensen zorg dragen voor elkaar en in een overheid die hierin dienstbaar faciliteert. Kwetsbare groepen verdienen extra aandacht en worden zo nodig ondersteund. Zo kan iederéén zijn talenten ontplooien en meedoen. De ChristenUnie wil een groen en duurzaam Delft. We zetten ons in voor beter openbaar vervoer naar alle wijken, maar ook naar het ziekenhuis en de TU-Delft. Niet alleen betaalde arbeid is van waarde voor de samenleving. In het beleid dient er ook zorg te zijn voor het gezin. Mantelzorg dient te worden ondersteund en vrijwilligerswerk gestimuleerd. Als er bezuinigd moet worden, zal de Gemeente Delft haar ambities - onder andere op het gebied van cultuur en evenementen - moeten bijstellen. Er moet terughoudend worden omgegaan met het heffen van lokale lasten. Zo wil de ChristenUnie ook de komende jaren– stabiel en betrokken – blijven bouwen aan Delft.” 

Volgens PvdA-lijsttrekker Ernst Damen zet de PvdA zich in om Delft nog mooier, beter en socialer te maken. Damen: “Met grote bezuinigingen op komst is een sterke PvdA van groot belang om te zorgen dat mensen die het al niet makkelijk hebben, daar niet de dupe van worden. We zetten in op werk, om zo goed mogelijk door de crisis te komen. Delft biedt voldoende kansen voor alle opleidingsniveaus in de kennis- en zorgeconomie, het MKB en het toerisme. We werken verder aan sterke buurten, samen met bewoners, corporaties, welzijnswerk en anderen. Daarnaast moeten we in de komende jaren vooral inzetten op uitvoering van alle plannen, want er staat veel op stapel. De hinder van alle grote projecten in de stad moeten we beperken. Meer dan ooit zetten we in op samenwerking met bewoners, instellingen en bedrijven, want mensen maken samen de stad. In Delft telt iedereen mee, en met een sterke PvdA kunnen we dat waarmaken.” 

Cees Huizer van de nieuwe partij PsenMV geeft aan dat er op zijn flyer, die in een oplage van 90.000 stuks is verspreid, genoeg redenen staan om op zijn partij te stemmen. Voor iedereen die deze boodschap heeft gemist, vertelt Huizer nog één keer waarom de kiezer voor de PsenMV moet kiezen. “In het ouderenbeleid van de PSenMV staat dat wij ons gaan inzetten voor een aparte wethouder.” Mocht dit niet lukken, dan wil de partijleider zich op andere manieren sterk maken voor ‘een goed ouderenbeleid waarbij de wensen van de Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen SSBO als beleidslijn zal dienen’. Huizer: “Onze partij gaat zich in het bijzonder inzetten voor de sociaal zwakkeren uit de samenleving en we zullen ons sterk maken voor iedereen die ingeschreven staat bij het GBA voor een basisuitkering met als wetsgrond de WMO.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12