Even bellen met Binnenschipper Pieter Eikelenboom

Algemeen

Samen met zijn compagnon vaart Pieter Eikelenboom uit Schipluiden bijna wekelijks tussen Rotterdam en Beverwijk met een vracht staal of vis. Op het schip gaat vaak een leerlingmatroos mee. Met succes. Zijn bedrijf Duploshipping werd onlangs uitgeroepen tot ‘Leerbedrijf van het jaar’.

- Gefeliciteerd met de titel ‘Leerbedrijf van het jaar.’
“Dank je wel. We vinden de erkenning fijn, want werken met jonge gasten is niet altijd makkelijk.”

- Wat houdt het in om een leerbedrijf zijn?
“Jongens van het NOVA-college uit IJmuiden en Harlingen gaan mee op de boot. Ze zijn in opleiding voor matroos of kapitein. We leren ze hoe het onderhoud van het schip in de praktijk werkt. En ze leren varen bij alle omstandigheden, ook ‘s nachts of bij dikke mist.”

- Waarom hebben jullie gewonnen?
“Het is een voordeel dat wij zelf ook jong zijn. Ik ben 27 jaar, de stagiaires zijn 17 tot 21 jaar. We staan dichtbij hen, spreken hun taal. Daarnaast spreekt onze aanpak hen aan. Aan dek schuren en boenen we met ze mee. We staan naast, maar ook boven de jongens. Daar moet je ze soms wel even aan herinneren, want ze blijven je uitproberen.”

- Heb je nooit de neiging gehad een jongen over boord te zetten?
Lacht. “Nee, er zijn afstapplaatsen genoeg onderweg. Maar dat is niet professioneel, hè? Meestal gaat het prima, maar we hebben één keer echt bonje gehad. Zo’n jongen gaat een week mee aan boord. Dan zit je elkaar wel dicht op de lip. We hebben hem toen uitgelegd dat we zo niet verder konden. We zeiden: ‘Dan ga je maar naar huis.’ Gelukkig viel het nog uit te praten.”

- Komen er ook meisjes bij jullie in de leer?
“We hebben op het moment alleen jongens. Maar er zijn wel degelijk meiden die de opleiding doen. Nu je het zegt, het zijn er wel weinig. Het blijft een mannenwereld, ook al is de binnenvaart vrouwvriendelijker geworden. Vroeger kon je één keer per week douchen aan boord. Nu is het op het schip luxer dan in een gemiddeld huishouden. Helaas bestaat er nog een oud beeld. Schippers zijn geen mannen meer in een eenvoudig stapelbed met een kistje Playboys ernaast. Het zijn echte professionals. Jammer dat ons nieuwe schip niet door de Delftse Schie past, anders zouden we een keer aanleggen in de stad. Dan zouden de mensen met eigen ogen kunnen bekijken hoe onze bedrijfstak er tegenwoordig uitziet.” (LT)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12