De Speelbal biedt kinderen in de Poptahof al 12,5 jaar veel speelplezier

Algemeen

Petra Nooijen is vrijwilligster bij De Speelbal, de jubilerende speelgoeduitleen in de Poptahof. (foto: Martijn Linthorst)

DELFT – Kinderen in de Poptahof hoeven zich niet snel te vervelen. In hun vrije tijd kunnen ze namelijk naar De Speelbal, een speelgoeduitleen in het Poptapark. Elke dag beleven kinderen uit de buurt op het terrein van De Speelbal veel plezier met het uiteenlopende speelgoed dat hier uitgeleend wordt.

Bij speelgoeduitleen De Speelbal zijn zo’n dertien vrijwilligers dagelijks in de weer. Iedereen is er op verschillende dagen aanwezig. De beheerders Ramesh en Karolien staan als enigen elke dag paraat, ze kunnen ook EHBO verlenen. Iemand die veelvuldig aan het werk is bij De Speelbal is Petra Nooijen. Ze doet het nu een jaar en ze is daarmee momenteel de ‘oudste’ vrijwilligster bij het project van Breed Welzijn Delft. “De speelgoeduitleen bestaat trouwens al 12,5 jaar”, zegt ze. “Mijn eigen kinderen zijn er ook lid van geweest. Ze zijn nu in de twintig en over drie jaar kan mijn kleinkind van één ook lid worden.” 

De Speelbal is namelijk bedoeld voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Iedereen uit de Poptahof en de leerlingen van de naastgelegen basisschool De Omnibus kunnen lid worden. Dat gebeurt door middel van een pasjessysteem. “De gegevens van de kinderen worden geregistreerd en vervolgens kunnen ze iedere dag speelgoed komen lenen. Als ze iets lenen, moeten ze er een half uur mee spelen. Pas daarna kunnen ze weer iets anders kiezen. Er is van alles te leen, zoals fietsen, steppen, voetballen, basketballen, skeelers, een speelgoedkeukentje en nog veel meer.” 

Deelname aan de speelgoeduitleen is gratis. Als een kind zijn pas echter kwijt raakt, kan het alleen tegen betaling van 2,50 euro een nieuwe krijgen. “We hebben voor deze vakantieperiode ook een speciale vakantiepas”, zegt Nooijen. “Kinderen uit alle andere wijken kunnen die vakantiepas ook kopen. Die pas is zes weken geldig en kost 1,50 euro. Het is ook mogelijk om een dagpas te kopen, die vijftig cent kost.”

Verbondenheid onder de bewoners
Petra Nooijen en haar man wonen al 23 jaar in de Poptahof. Ze noemen het een levendige buurt waar altijd wel iets gebeurt. De ruim 45 verschillende nationaliteiten die hier wonen geven de Poptahof volgens Nooijen een veelzijdig karakter. “Het werd wel tijd dat de woningen zouden worden verbeterd”, vindt Nooijen. “Maar ja, het moet eerst een zooitje zijn wil het mooi worden. We hebben nu een huisje gekocht in het nieuwe complex dat net is opgeleverd. Dat toont wel aan dat we hier graag willen blijven wonen. We zijn ook sterk betrokken bij alles wat er in de Poptahof georganiseerd wordt. Dat is trouwens nogal wat, zoals ieder jaar de wijkmarkt voor en door bewoners, het Jazzfestival en het Nyamafestival. Mijn man en ik hebben overal aan meegeholpen.” 

Nooijen vindt dat er door dit soort activiteiten veel verbondenheid onder de bewoners is. Ook de speelgoeduitleen draagt daar volgens haar zeer aan bij. “De vrijwilligers onderling zijn sterk bij elkaar betrokken, maar ook met de ouders die hun kinderen komen halen is er natuurlijk veel contact. De sociale contacten zijn prima, het is alsof je een steen in het water gooit. De kring die dat veroorzaakt wordt steeds groter. We zijn in principe één grote familie.” 

Het 12,5-jarig bestaan van De Speelbal mag volgens het team van de speelgoeduitleen niet onopgemerkt voorbij gaan. Het jubileum is op woensdag 30 juni en het is de bedoeling om dan een groot feest te vieren. “We hopen dat De Speelbal nog lang kan blijven bestaan, op naar de 25 jaar.”
Speelgoeduitleen De Speelbal is van maandag tot en met vrijdag geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden van 10.00 tot 15.00 uur. Op zondag is De Speelbal gesloten.(ML) 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12