Delftse ondernemers krijgen weer steeds vaker te maken met inbraken in hun bedrijfspand

Algemeen

DELFT – Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: een inbraak in je bedrijfspand. Ondanks de goede beveiliging waar de meeste panden tegenwoordig wel over beschikken, lijken inbrekers vandaag de dag creatief genoeg om in de nachtelijke uren ongestraft hun gang te kunnen gaan. In 2007 werd er in Delft in totaal 511 keer ingebroken bij een bedrijf.

Dat is een flinke stijging met bijna 47 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toen lag dit aantal met 348 inbraken aanzienlijk lager. Omgerekend betekenen de 511 inbraken per jaar dat er elke week bijna tien keer wordt ingebroken bij een Delfts bedrijf. Navraag bij Delftse ondernemers leert dan ook dat bijna elk bedrijf er in het verleden wel eens mee te maken heeft gehad. Het is een ramp voor je bedrijf, zo’n inbraak. Niet alleen omdat de ondernemer in veel gevallen spullen kwijt is, maar ook vanwege de inbraakschade en de administratieve rompslomp die de gemiddelde inbraak met zich meebrengt. 

Rob Plomp, van Brezan Automaterialen, kan erover meepraten. Hij is sinds 2001 met zijn bedrijf gevestigd aan de Schieweg. Hij kreeg sinds die tijd al zeven inbraken voor zijn kiezen. De laatste inbraak vond nog geen twee maanden geleden plaats, toen inbrekers een hek gedeeltelijk uit elkaar haalden, een gat in de deur van de loods zaagden en op die manier ongezien naar binnen konden glippen. De dieven namen onder andere geld en navigatiesystemen mee. Totale schade: zo’n 8000 euro. “Het is echt een drama”, foetert Rob Plomp. “Eerst word je midden in de nacht uit je bed gebeld, dan merk je dat al het kasgeld is verdwenen en vervolgens moet je alles gaan repareren. Meestal is de schade hoger dan de waarde van de spullen die worden meegenomen.” 

De afgelopen jaren kreeg Plomp verschillende keren te maken met een auto die door de ruiten in zijn pand naar binnen reed. “Ik word hier echt niet blij van”, vervolgt hij. “Het pand is helemaal beveiligd, meer kan ik haast niet doen. Je kunt er ook weer geen bunker van maken.” Wel vroeg hij bij de Gemeente Delft of het niet mogelijk is om grote betonnen bollen op het trottoir voor de ramen te plaatsen, zodat een ramkraak geen optie meer zou zijn. De Gemeente wil hier volgens de ondernemer echter niet aan meewerken. 

Ook Marja Keizer, eigenaresse van onder andere de drie Delftse filialen van Minerva, is de inbraken in haar bedrijfspanden meer dan zat. Vorige week werd zij in de nacht van woensdag op donderdag weer uit haar bed gebeld door de Alarmcentrale. Zij haastte zich naar het filiaal in het Winkelcentrum Verdiplein en ze trof daar binnen een zwaar gehavend plafond aan. Inbrekers hadden een gat in het dak gezaagd en ze waren via deze opening naar binnengekomen. Het is voor Keizer overigens niets nieuws, het was namelijk al de vierde keer dat er via het dak was geprobeerd het pand binnen te sluipen. “Mijn man en ik waren er zeven minuten nadat het alarm afging”, herinnert Keizer zich. “Vijf minuten later was ook de Politie er. Waarschijnlijk hadden ze door dat er mensen waren, want er was verder niets gestolen.” 

Wel was er volgens Keizer voor ‘vele duizenden euro’s’ aan inbraakschade. “Zo’n inbraak is gigantisch vervelend voor je bedrijf, het heeft zóveel impact”, weet Keizer. “Alles moet binnen één dag weer in orde zijn. Je kunt niet ’s avonds om zes uur naar huis gaan en het gat in het dak laten voor wat het is.” Marja Keizer merkt dat inbrekers steeds creatiever worden. Had je vroeger nog genoeg aan een vrij simpele alarminstallatie, tegenwoordig kun je van je bedrijf maar beter een zwaar beveiligde vesting maken wil je aan een inbraak ontkomen. Zeker drogisterijen en parfumerieën worden volgens Keizer door inbrekers geregeld met een bezoek vereerd om eenz flink proletarisch te winkelen. “En je kunt je er nooit helemaal tegen wapenen”, zegt ze. “Als ze binnen willen komen, dan komen ze toch wel binnen. Met al die extra alarmen en beveiliging kun je alleen voorkomen dat je helemaal leeg wordt gestolen.” 

Zoals gezegd hebben de meeste ondernemers er al eens mee te maken gehad. Ook Marien van Leeuwen van Citroen van Leeuwen. “Dat was alweer zes jaar terug”, zegt Van Leeuwen. “Sinds hier overal camera’s hangen, heb ik nergens meer last van. Camera’s zijn wat dat betreft écht belangrijk.” Bij Makzo Schoonmaak werden in het oude pand, zo’n tien jaar geleden, alle computers gestolen. “Dat was een ramp”, herinnert Ina Marks van Makzo Schoonmaak zich. “Gelukkig hadden we genoeg back-ups gemaakt”, aldus Marks. 

“Na een sterke daling van het aantal inbraken bij bedrijven zagen we vorig jaar een kentering”, constateert Politiewoordvoerder Wim Hoonhout. “Ten opzichte van het jaar 2006 was er vorig jaar een forse stijging. Via het Politiekeurmerk Veilig Wonen hameren we bij de mensen zelf op extra preventie, dat werkt nog altijd het beste. Maar ook een goede afsluiting van het pand is belangrijk”, zegt Wim Hoonhout. “Wat betreft het gebruik van beveiligingscamera’s valt er bij bedrijven nog veel te verbeteren.” (JN) 

Zo vaak wordt er ingebroken bij bedrijven…

2003: 824 inbraken
2004: 849 inbraken
2005: 456 inbraken
2006: 348 inbraken
2007: 511 inbraken

…en zo vaak bij particulieren
2003: 649 inbraken
2004: 429 inbraken
2005: 408 inbraken
2006: 474 inbraken
2007: 464 inbraken

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12