Gezelligheid, verbroedering en als het even kan ook medailles op de Fisec Spelen

Algemeen

DELFT – Na weken van voorbereiding vertrekken negen jonge atleten van AV ’40 maandag in een bus richting het Franse Tours. Daar doen ze mee aan de Fisec Spelen, een van oorsprong Rooms-Katholiek internationaal sportevenement voor scholieren. AV ’40 doet elk jaar met een groep jonge atleten mee aan de Fisec Spelen. Verschillende leden van de Delftse atletiekvereniging maakten het sportevenement dan ook al van dichtbij mee.

Zoals Paul Smit, die er vorig jaar bij was toen de Fisec Spelen in Portugal werden georganiseerd. Ook deze editie is de 16-jarige Delftenaar van de partij. “Ik vond het vorig jaar gezellig, we konden goed met de andere atleten opschieten”, blikt hij terug. Bente van der Sman, die volgende week voor het eerst meedoet, kijkt ernaar uit om dit straks ook mee te mogen maken. “Ik vind het leuk dat we met veel verschillende landen in één hotel zitten, ik verwacht dat dat heel gezellig wordt”. 

Het is niet alleen gezelligheid en verbroedering, de negen Delftse deelnemers op en rond de sintelbaan moeten ook de strijd aangaan met hun collega-atleten uit het buitenland. Het zal daarbij niet meevallen om een bronzen, zilveren of gouden medaille in de wacht te slepen. AV ’40 komt met een relatief jonge groep en sommige andere landen schromen niet om voor de Fisec Spelen hun beste paarden van stal te halen, die vaak ouder en fysiek sterker zijn dan de Nederlandse deelnemers van AV ‘40. “Het wordt wel moeilijk”, denkt Bente van der Sman daarom. “Er zullen veel goede ploegen meedoen, maar het gaat om jezelf en dat je zèlf plezier maakt.” Trainer Richard Veldhuis ziet voor Paul Smit overigens wel kansen op het onderdeel speerwerpen. “Dat is m’n beste onderdeel”, vindt ook Smit. “Ik las in jullie krant dat ik moet concurreren met Jesse Beuman, die vorig jaar zo’n 43 meter gooide en daarmee brons op dit onderdeel haalde.” Dat is voor hem niet onmogelijk, denkt Smit. “M’n persoonlijk record is 43 meter. Als ik straks op de Fisec Spelen moet gooien, dan is er geen stress. Dan ben ik helemaal ontspannen. Ik denk daarom dat het wel moet lukken om dat record te verbreken.” 

Van der Sman rekent wat medailles betreft in elk geval nergens op. De 16-jarige Delftse weet dat de concurrentie sterk is en dat je op de Fisec Spelen niet zo maar eventjes een gouden plak wint. Ze is echter al jarenlang één van de meest constante springers van AV ’40, door elke keer nèt niet over de 4 meterlijn te springen. “Daar wil ik nu vanaf”, zegt ze strijdbaar. En dus heeft ze zich als persoonlijk doel gesteld om komende week nèt even wat verder te springen dan normaal en de vier meter-lijn letterlijk achter zich te laten. “Maar”, is ze realistisch, “dat was ook vorig jaar al m’n doel.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12