Hemd van het lijf: Sjaak Pagie

Algemeen

Sjaak Pagie uit Delfgauw is bestuurslid van de Stichting Dwaze Vaders.

1. Waarom wilde je per se voor het Wijkcentrum Wippolder worden gefotografeerd?
“Ik ben nu met pensioen, maar dit is de plek waar ik voor het laatst heb gewerkt. Ik heb negentien jaar in het welzijnswerk gezeten en ik heb dat altijd met heel veel plezier gedaan. Het steekt me enorm dat er nu zo veel negativiteit over Breed Welzijn Delft is.”

2. Wat hebben alle Dwaze Vaders gemeen?
“En moeders, hè? De naam Dwaze Vaders is ontstaan uit de naam van de Dwaze Moeders in Argentinië, het is een geuzennaam. Ze zochten hun kinderen, dat doen de Dwaze Vaders ook. Door de andere partij, en dat kan de vader of de moeder zijn, wordt één van de ouders echter belet om zijn of haar kind nog te zien.”

3. Dinsdag hadden jullie een informatie-avond voor Dwaze Vaders uit Delft en de regio georganiseerd. Hoe was het?
“Het was niet zo druk, dat was wel bedroevend. Misschien kwam dat door het schaatsen, we waren nu met z’n tienen. We hebben die tien mannen in elk geval een duwtje in de rug kunnen geven. De meesten zijn radeloos. Ze denken dat zij de enigen zijn die dit overkomt. Dat is niet zo. Er zijn in Nederland 40.000 echtscheidingen per jaar en er gaan bovendien jaarlijks 70.000 ongehuwde ouders uit elkaar. Eén op de vijf kinderen in Nederland is vaderloos, maar er zijn ook 60.000 kinderen die hun moeder niet mogen zien. Daar komen dan ook nog eens alle opa’s, opa’s, ooms, tantes en neven en nichten die hierdoor geen contact met het kind meer hebben. Dat zijn heel wat mensen.”

4. Ieder kind heeft volgens de wet recht op omgang met beide ouders. Waarom zijn er dan toch nog zo veel ouders die hun kind niet of nauwelijks zien?
“Volgens de wet heeft ieder kind inderdaad recht op omgang met beide ouders. De Rechter praat over het belang van het kind, maar dat is heel breed. Wij zeggen dat het voor het kind van belang is om beide ouders te zien. Na veel ruzie ga je – in het belang van het kind – het huis uit en dan heb je je eigen doodvonnis al bijna getekend, want je ziet je kind daarna bijna niet meer. Het probleem is dat dit niet strafbaar is, familierecht valt niet in het strafrecht. Met andere woorden: Als de Rechter zegt dat je je kind niet mag zien en de moeder staat dit vervolgens niet toe, dan kan ze dit gewoon doen. Je kunt wel een dwangsom vragen voor elke keer dat je je kind niet mag zien, maar procederen kost in Nederland enorm veel geld. Als je geld op is, zie je je kind gewoon niet meer.”

5. Hoe machteloos staan ouders die zoiets overkomt?
“Je bent totaal machteloos. En van jarenlange procedures kun je ziek of arbeidsongeschikt worden. Je kunt zelfmoordneigingen krijgen of je wilt je vrouw iets aandoen, iets wat we overigens niet goedpraten. De vaders hebben niets misdaan, maar ze worden wel van van alles beticht.”

6. Hoe kan jullie stichting hen helpen?
“We geven ze juridische ondersteuning en we geven ze mee dat ze er niet alleen voor staan. We geven adviezen voor als ze willen procederen, maar we zeggen er altijd bij: Probeer er samen uit te komen, want wat heb je aan procederen? Dan ga je elkaar in de rechtzaal voor rotte vis uitmaken, dat is in niemands belang. Verder hebben we met www.dwazevaders.nl een website waar heel veel informatie op staat.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik in elk geval proberen om het oude stadsgezicht te behouden. Ik erger me dood als ik zie wat er in Delft allemaal wordt gesloopt en wat ervoor terugkomt.”

8. Heb je nog tips voor vaders en moeders die op het punt van een echtscheiding staan?
“Ja, probeer ondanks alle emoties en ruzie toch aan je kinderen te denken en een overeenkomst te bereiken, ook al doet het soms zeer. Je kinderen hebben een vader èn een moeder nodig. Ga daarom niet met stront naar elkaar gooien, daar schiet je niks mee op.”

9. Wat kunnen vaders wat moeders niet kunnen?
“Ik geloof niet dat er dingen zijn die vaders beter kunnen dan moeders. Iedereen is gelijkwaardig en draagt zijn of haar steentje bij aan de opvoeding. Wij staan daarom voor gelijkwaardig ouderschap.”

10. Heb je nog een boodschap voor alle moeders?
“M’n boodschap geldt ook voor de vaders: Zet je eigen boosheid opzij en denk aan het belang van je kind, en niet aan eigen belangen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12