Rutger de Graaf wil geschiedenis schrijven met drijvend bouwen

Algemeen

Rutger de Graaf: “Door de klimaatverandering zal de waterspiegel gaan stijgen. Wij dragen graag ons steentje aan bij met een innovatieve en duurzame oplossing.” (foto: Waanzinning Reclame)

DELFT – Een man met een missie, zo mogen we Rutger de Graaf gerust noemen. De 29-jarige Delftenaar is oprichter en directeur van DeltaSync, een bedrijf dat gespecialiseerd is in drijvend bouwen. De Graaf hoopt dat hij en zijn bedrijf ooit de eerste drijvende en zelfvoorzienende stad ter wereld gaan bouwen.

Dat lijkt geen gemakkelijk missie, maar De Graaf is hard op weg. En dat terwijl DelftaSync pas in 2007 door hem een aantal studenten is opgericht. Dat bedrijf kwam overigens niet uit de lucht vallen. “We deden mee aan een prijsvraag, een internationale deltacompetitie”, herinnert De Graaf zich. “We hadden een toekomstvisie ontwikkeld voor een drijvende stad.” Hun visie viel goed in de smaak, juist omdat de Delftse studenten twee Nederlandsse specialiteiten bij elkaar brachten: watertechnologie en architectuur. “Na het winnen van de prijs merkten we dat hier veel interesse voor was, daarna hebben we DeltaSync opgericht.” 

Met succes, want aan opdrachten ontbreekt het De Graaf en zijn collega’s niet. “We zijn nu volop actief”, zegt hij. “We zijn in een vergevorderd stadium met een drijvend paviljoen in Rotterdam. Dat komt op een toplocatie in de Rijnhaven, bij Hotel New York. Dat paviljoen wordt een drijvend Expocentrum waar klimaat-, delta- en watertechnologie worden geëxposeerd. In samenwerking met de Gemeente Delft zijn we bezig met het ontwikkelen van zes duurzame waterwoningen in de Harnaschpolder. Dat doen we samen met zes initiatiefrijke particulieren. Dit project zien we als een belangrijke eerste stap naar duurzame drijvende wijkjes en drijvende steden.” Zijn werk viel op, en niet alleen bij opdrachtgevers. Cameraploegen van Discovery Channel kwamen al bij zijn bedrijf over de vloer en ook de New York Times wijdde een artikel aan De Graaf, DeltaSync en hun projecten. 

- En nu behoor je tot de negen Delftse Iconen...
De Graaf: “Dat had ik nooit verwacht, maar ik ben er ontzettend blij mee.” 

- Waarom vindt men jou een Delfts Icoon, denk je?
“Dat blijft een beetje gissen. Ik ben ingenieur, wetenschapper, ondernemer en ik houd me met water bezig. Deze combinatie past goed bij de Gemeente Delft als waterkennisstad. Maar ik heb eigenlijk niet naar de redenen gevraagd. Voor mij persoonlijk is het een goede kans om mijn creativiteit op het gebied van water te verspreiden.” 

- Voel je je ook een icoon?
“Dat zeker niet. Bij iconen denk je toch meer aan beroemde mensen uit het verleden.” 

- Hoop je ook ooit geschiedenis te schrijven?
“Dat hoop ik wel, ja. Het is onze missie om de eerste drijvende stad ter wereld te bouwen die zelfvoorzienend is. Daar zetten we ons dagelijks voor in. We hebben al nagedacht hoe we daar moeten komen.” 

- Hoe?
“We moeten gewoon beginnen. De zes drijvende woningen in de Harnaschpolder zijn een eerste stap op weg naar die drijvende stad. Van dat project gaan we veel leren. Het mooie is dat drijvend bouwen zich er goed voor leent om uit te breiden. Rotterdam heeft dan ook al plannen voor honderden woningen die in het water komen. Drijvend bouwen heeft vele voordelen. Een drijvende wijk past zich aan aan de stijgende waterspiegel. Drijvend wonen is daarnaast veel dynamischer. Als je wilt verhuizen, kun je je huis ergens mee naartoe verhuizen. En met een huis op het water heb je natuurlijk een unieke leefomgeving.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12