Robert Cohen moest zijn verzamelingen toch een keer kwijt

Algemeen

Editie: Week 52, Jaargang 20 |

DELFT – Robert Cohen heeft zeven jaar lang alles wat zeldzaam, oud en antiek is verzameld. Uurwerken, alles op filmgebied, nachtkastjes met een pispot, wasdrogers, wasstampers, de eerste televisie (het zogenaamde hondenhok), vestzakhorloges, noem maar op. Allemaal spullen van rond de Tweede Wereldoorlog. Ook heeft hij als ervaringsdeskundige een boek geschreven over de Holocaust.

Robert Cohen wordt volgende maand 87 jaar. Van origine is hij Amsterdammer, maar hij woont al weer zo’n negentien jaar in Delft. Als jood heeft hij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog 27 maanden in concentratiekampen gezeten, waarvan 11 maanden in Auschwitz. Over de Holocaust is een boek van zijn hand verschenen, met als titel ‘Niet klein gekregen – mijn overwinning op de Nazi’s’. “Met mijn achtergrond, mijn natuurlijke interesse voor de oorlog en de Holocaust in het bijzonder heb ik in de loop der jaren een hele videocartotheek aangelegd”, zegt hij. “Ik heb alle documentaires over de Holocaust die ik kon vinden opgenomen. Ik heb al het beeldmateriaal bekeken en vervolgens helemaal gecategoriseerd en geïndexeerd. Hierdoor is al het beeldmateriaal onderverdeeld in specifieke onderwerpen, zoals de kampen, het Battlefield en zo verder. De videocartotheek bevat beeldmateriaal uit Duitsland, Zwitserland, Engeland, Frankrijk en nog veel meer landen.” Op basis van zijn eigen ervaringen en al het beeldmateriaal, aan het verzamelen waarvan hij wel 3.000 uur netto heeft besteed, is het boek geschreven.

In verband met zijn hoge leeftijd wilde hij op een gegeven moment zijn verzameling kwijt. Hierop heeft hij contact opgenomen met het NIOD, met de vraag of die zijn enorme videocartotheek zou willen overnemen. “Er is een historicus bij gekomen om al het beeldmateriaal te beoordelen”, zegt hij. “Die was meteen wild enthousiast en die gaf aan dat het NIOD het beeldmateriaal graag zou willen overnemen. Inmiddels is de hele rataplan bij mij thuis opgehaald.” Zijn verzameling zeldzame, oude en antieke spullen heeft de 87-jarige ook al een tijd geleden van de hand gedaan. Dat was zo veel, dat kon hij niet meer in huis houden. De hele verzameling staat nu in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Dat bestaat inmiddels twintig jaar en heeft 30 tot 40 vrijwilligers. “Dit museum is alleen begonnen met mijn verzameling”, zegt hij. “Inmiddels is het museum uitgegroeid tot 1.600 à 1.700 vierkante meter, met allemaal spullen die via verzamelaarsclubs en via rommelmarkten bij elkaar zijn gebracht.”

Robert Cohen heeft een boek geschreven, waarin de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust heel goed naar voren komen. Dat is niet verwonderlijk, want de ervaringsdeskundige heeft in totaal tien kampen door moeten maken. Daarvoor werkte hij als Bont-werker in het belang van de Wehrmacht en was hij dus gesperrt. Dit maakte dat hij niet als S(traf)-geval op transport hoefde. De concentratiekampen overleven, dat is hoe dan ook uitzonderlijk en de titel van zijn boek is dan ook heel treffend. Het is verschenen bij Uitgeverij Verbum (ISBN: 9789074274050). (ML)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12