Helaas, geen zicht op Delft meer vanaf Bacinol

Algemeen

(foto: Johannes de Bie)

DELFT – Het Bacinolgebouw is niet meer. Maandag werd begonnen met het slopen van het hoofdgebouw. De Bacinoltrap is nog door de Werkplaats Spoorzone Delft gered van sloop en zal worden hergebruikt in hun blauwe containerproject.

Het Bacinolgebouw ligt op het terrein van DSM. Het werd in 1948 gebouwd voor twee doeleinden: als laboratoriumgebouw en voor de productie van penicilline. Penicilline is in de Tweede Wereldoorlog uitgevonden en de Gistfabriek ging dit als eerste bedrijf in Nederland produceren. Het gebouw is niet ontworpen door een architect, maar door een medewerker van het eigen bouwbureau van de Gistfabriek. Als utilitair gebouw heeft het grote vensteropeningen met daarin stalen ramen. Hoewel Bacinol aan de buitenkant van baksteen lijkt, heeft het een staalskelet met betonvloeren. De baksteengevels zijn daar als een bekleding omheen gemetseld. 

Bacinol bevindt zich nog net binnen de contouren van de oude middeleeuwse stad Delft. De oude stadsgracht lag op de plek van de achterzijde van het gebouw en maakte - waar nu het spoorviaduct ligt - een bijna haakse hoek om verder te verlopen op de plek van het spoor. Het gebouw ligt dus exact op de noordwestelijke hoek van de historische stad. De poortdoorgang onder het Bacinol was in de vijftiger en zestiger jaren een belangrijke toegang tot het terrein van de Gistfabriek die veel door vrachtverkeer werd gebruikt. 

De afgelopen jaren diende het markante Bacinol als werkplaats voor architecten, ontwerpers, kunstenaars en andere kleinschalige bedrijven. Het Bacinol is nu gesloopt voor de aanleg van de Spoortunnel. Precies op de plek waar het gebouw stond, zal straks de spoorlijn dalen en de tunnel ingaan. Tijdens de bouwwerkzaamheden komt hier een ketenpark en een bentonietcentrale. Fotograaf Johannes de Bie was begin deze week één van de allerlaatste Delftenaren die zich in het gebouw begaf. Hij maakte er deze panoramafoto van de Spoorzone, genomen vanaf een plek waar nooit meer iemand zal staan.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12