Hemd van het lijf

Algemeen

ROOS VAN DER MEIJDEN Bij de start van de Kunstweek in de Hermitage in Amsterdam werd de Pijnackerse Roos van der Meijden (30) vorig weekend verkozen tot Talent van het Jaar 2011.

1. Waarom wilde je per se voor de Delfgauwse boerderij Onder de Zeven Linden worden gefotografeerd?
“Omdat m’n oma hier woonde en m’n vader er is geboren. Alle familiedingen speelden zich altijd hier af. Ik vind het een hele mooie plek. Verder had ik hier, vlak nadat ik was afgestudeerd aan de Kunstacademie in Den Haag, mijn eerste expositie. Dat was tijdens 'Beelden in de herfst', in 2001.”

2. Waarom ben je tot Talent van het Jaar verkozen?
“Het was een verkiezing voor Kunstenaar van het Jaar. De hoogstgeplaatste kunstenaar die jonger dan 35 jaar is, wordt Talent van het Jaar. Dat was ik. Zo’n 35.000 mensen brachten hun stem uit. Bij het stemmen konden ze doorklikken naar werk van mij. Ik denk dat de manier waarop ik licht en schaduw gebruik hen aansprak.”

3. Wat is jouw talent?
“Ik denk dat ik heel goed naar dingen kan kijken. Ik beeld niet altijd de werkelijkheid af, maar ik geef het ook een bepaalde sfeer en een bepaald gevoel en emotie mee.”

4. Wanneer ben je begonnen met schilderen?
“Al heel jong. Als kind tekende ik al heel graag. Tijdens m’n middelbare school-periode dacht ik: Daar wil ik meer mee doen. Daarna ging ik dus meteen naar de Kunstacademie.”

5. Heb je er hard voor moeten werken om mooi te kunnen schilderen of is het vooral talent?
“Ik geef ook twee dagen per week schilderles. Ik zeg dan wel eens: Er zit een stuk talent bij en ik denk dat je zeker talent nodig hebt om boven het maaiveld uit te komen. Ik hoop dat ik dat ook heb. Zo’n prijs laat zien dat het publiek en de jury vinden dat m’n werk potentie heeft. Dat is een compliment waar ik heel blij mee ben.”

6. Waaraan kan je een Roos van der Meijden herkennen?
“Aan de paarse onderschildering. Ik schilder de compositie altijd eerst in het paars uit. Pas daar overheen komen de echte de kleuren. Dat paars schijnt toch een beetje door de verf heen. Mensen die m’n werk zien zeggen vaak: Er zit wel erg veel paars in. Die kleur doet het gewoon mooi in een schilderij, vind ik. De oude meesters gebruikten hiervoor vaak bruine of grijze tinten. Bij portretten wordt meestal groen gebruikt. Ik kies voor paars.”

7. Als ik Burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
“... zou ik me meer inzetten voor een beter klimaat voor kunstenaars. Een paar jaar geleden ben ik er eens mee bezig geweest om ateliers te vestigen in leegstaande panden. Net zoals nu in Delft bij Bacinol gebeurt. Zoiets wilde de Gemeente hier niet.”

8. Wat is je mooiste werk tot nu toe?
“Dat is een schilderij van het Louvre, dat ik daar ter plekke heb gemaakt. Je ziet een marmeren vloer waarin je de weerspiegeling van de mensen terugziet.”

9. Wat maakt een schilderij tot een goed schilderij?
“Een uitgedachte compositie met mooi helder kleurgebruik en voldoende contrast. Dat kan figuratief of abstract zijn.”

10. Wat hoop je ooit nog te bereiken?
“Ik wil nu ook wel een keer Kunstenaar van het Jaar worden. Mensen die benieuwd zijn geworden naar mijn werk kunnen dat bekijken op mijn website www.roosvandermeijden.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12