Woonberichten zondag 3 februari

Algemeen

De woonberichten van zondag 3 februari

Prijzen koopwoningen stijgen gemiddeld
DELFT – Afgelopen december waren bestaande koopwoningen 4,1 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is ongeveer gelijk aan de gemiddelde stijging in de afgelopen vier jaar. De bestaande koopwoningen waren in december wel goedkoper dan in november: gemiddeld 0,4 procent. In 2007 zijn er 3,5 procent minder bestaande woningen verkocht dan in 2006. Afgelopen jaar werden er 202.000 bestaande koopwoningen aan particulieren verkocht. Een jaar eerder ging het om een aantal van 210.000 woningen. In Zuid-Holland bleef de daling beperkt tot 0,9 procent. In 2007 zijn ruim 9 procent minder tussenwoningen verkocht dan in 2006. De verkopen van appartementen en vrijstaande woningen namen daarentegen wel toe, met respectievelijk 3,7 en 2,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster.

Energie besparen via ‘Meer met Minder’
DELFT – In het convenant ‘Meer met Minder’ hebben het Kabinet en het bedrijfsleven afgesproken dat er in 2020 in 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen 30 procent energie bespaard met zijn. Het convenant is erop gericht gebouweigenaren en huurders zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere maandlasten energie te laten besparen. ‘Meer met Minder’ is tot stand gekomen op initiatief van Platform EnergieTransitie Gebouwde Omgeving en de energie-, bouw- en installatiebranche. De investering in energiebesparende maatregelen verdient zichzelf terug, doordat de energierekening naar beneden gaat. Toch nemen veel huizenbezitters en ondernemers nu niet de moeite om maatregelen te treffen. ‘Meer met Minder’ wil daar verandering in brengen, door het makkelijk en aantrekkelijk te maken energiebesparing in één keer grondig aan te pakken. Gebouweigenaren die meedoen met ‘Meer met Minder’ krijgen een pakket van voordeelmaatregelen. Bovendien krijgen ze maatwerkadvies en persoonlijke ondersteuning. Deze maand wordt begonnen met enkele pilotprojecten.

Gezamenlijke aanpak energiebesparing
DELFT – Verschillende bewoners- en consumentenorganisaties hebben aan de ministers Cramer en Vogelaar van VROM en Van der Hoeven van Economische Zaken een intentieverklaring overhandigd. Hiermee steunen zij de Kabinetsplannen voor energiebesparing in particuliere woningen, appartementsgebouwen en huurwoningen. De bewonersorganisaties vinden het van groot belang dat de consument op een zinvolle en effectieve manier wordt betrokken bij energiebesparing in en om het huis en dat ze er financieel op vooruit gaan. De organisaties stellen een gezamenlijke aanpak voor om energiebesparing te promoten. Het gaat om de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond (de belangenorganisatie voor huurders), de vereniging van eigenaren VvE Belang, de Nederlandse vereniging van beleggers en eigenaren Vastgoedbelang, de stichting Vacpunt Wonen en het onafhankelijke informatiecentrum over energie en milieu Milieu Centraal.

‘Ernstige’ defecten open-verbrandingstoestellen
DELFT – Volgens onderzoek van de Woonbond deugt in 12 procent van de Nederlandse woningen de gasinstallatie of de elektrische installatie niet. Dit zijn ruim 800.000 woningen. Het zijn ‘ernstige’ defecten, die voornamelijk samenhangen met open-verbrandingstoestellen. Dit zijn bijvoorbeeld afvoerloze geisers, gaskachels en oude cv-ketels. Als gevolg van koolmonoxidevergiftiging in woningen overlijden er jaarlijks een tiental mensen. Daarnaast worden er 35 tot 45 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Zolang een afvoerloze geiser wordt onderhouden en er goed wordt geventileerd, is het risico van koolmonoxidevergiftiging beperkt. De praktijk is echter dat onderhoud en ventilatie regelmatig te wensen over laten. Dit is vooral te wijten aan de liberalisering van de energiemarkt, zo’n tien jaar terug. Tot dan toe waren de publieke energiebedrijven verantwoordelijk voor de periodieke controles van gasinstallaties en elektrische installaties. Wie tegenwoordig verantwoordelijk is voor het onderhoud, dat is helaas lang niet altijd duidelijk. De Nederlandse Woonbond stelt bovendien vast dat waar een verhuurder verantwoordelijk is voor het onderhoud dit lang niet altijd gebeurt. De situatie is het slechtst in de particuliere huursector.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12