In Ruimtelijke Structuurvisie geeft College aan waar het naartoe zou moeten met Delft

Algemeen

Anne Koning: “We zijn ons er heel erg van bewust dat beslissingen van vandaag gebaseerd zijn op gisteren en gevolgen hebben voor morgen.” (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De leden van het College van B en W zijn het met elkaar eens geworden over de Ruimtelijke Structuurvisie. Die beschrijft hoe Delft zich in de periode tot 2030 volgens het College kan ontwikkelen.

De Ruimtelijke Structuurvisie wordt binnenkort voorgelegd aan de Gemeenteraad. Die mag zich er dan over uitspreken. Het College wil met de nieuwste Structuurvisie niet alleen bouwen met stenen, maar ook bouwen aan een samenleving, benadrukt wethouder Anne Koning. De vorige Structuurvisie waar een Delfts College aan werkte, dateert alweer uit 1998. Het grote verschil tussen die Visie en de nieuwste is volgens Koning dat er in de nieuwste plannen meer ruimte is voor groen in de stad. Koning: “En we zeggen heel nadrukkelijk wat deze plannen doen met de mensen en de samenleving.” 

Het College heeft voor het opstellen van de visie veel overlegd met de woningcorporaties, ondernemers, natuurverenigingen en belangenverenigingen, zegt Koning. En ook bij het uitvoeren van de plannen is een goede samenwerking belangrijk. “We moeten het wèl gaan doen met onze partners in de stad, want wat zij doen is ook bepalend voor hoe de stad eruit ziet.”

De Ruimtelijke Structuurvisie staat vol plannen over wat er in Delft anders kan. Tussen het maken van plannen en het uitvoeren ervan zit echter vaak een lange weg, weet ook Anne Koning. “Het is niet dat we nu zo’n document hebben en dat er dan opeens een J.C. Bloempark is. We beseffen dat als je iets wilt veranderen dat veel aanlooptijd nodig heeft. Daarom is het belangrijk om er nu al aan te werken.”

Nog mooier en beter
De Structuurvisie benoemt voor de komende jaren een aantal ‘sleutelopgaven’. Eén daarvan is het benutten van de kansen die De Schie biedt. “Het gebied rond De Schie kan op zo veel punten nog mooier en beter”, zegt Koning. “Het moet een plek worden waar wonen, werk en recreëren mogelijk is.” Daarnaast wil het College in de Structuurvisie af van het idee dat je op een plek òf moet kunnen werken òf er moet kunnen wonen. “Wij denken dat het belangrijk is als er op gewone plekken in woonwijken óók wordt gewerkt.” De doorgaande routes in de stad wil het College zo inrichten dat de verschillende delen van Delft meer als één geheel voelen. “We willen al die stukjes bij elkaar brengen en dat gaan we samen met de stad doen”, zegt de wethouder. Steden bieden volgens Koning voor mensen altijd de beste mogelijkheden om te groeien en zich te ontwikkelen. “Maar”, voegt ze daaraan toe, “dat kan alleen als een stad zich ook ontwikkelt.” Daarom is het goed om in zo'n Ruimtelijke Structuurvisie over de toekomst van de stad na te denken, meent het College. “Als we als stad mee willen ontwikkelen moeten er bijvoorbeeld goede scholen, goede wegen, goede woningen en goede ziekenhuizen zijn.” 

- Hebben we dat niet al allemaal?
Koning: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Reinier de Graaf Gasthuis, dan is het echt nodig dat daar straks weer een goed ziekenhuis staat. De Reinier de Graaf Groep is een fantastische instelling, daar hoort een goed gebouw bij. Wat wij daar als Gemeente aan moeten doen, is meehelpen en ervoor zorgen dat dat mogelijk is.”

- Jullie hebben nu een Visie voor de periode tot 2030 opgesteld. Valt hier voor toekomstige politici nog aan te sleutelen?
“De vorige Visie is uit 1998. Toen hadden we ook een langere looptijd dan twaalf jaar. We zeggen zelf ook: Het is goed om er af en toe naar te kijken en je af te vragen of dit nog de kant is die we op willen. Ik wil niet de illusie wekken dat we nu een plan hebben en dat we de komende jaren niet meer na hoeven te denken. Je moet altijd na blijven denken.”

- Wat vindt u zelf het beste idee uit de hele Visie?
“Dat we echt beseffen dat we het met elkaar moeten doen. Als je het niet met elkaar doet vergeet je het belangrijkste onderdeel: dat we samen bezig zijn om aan Delft te bouwen.” (JN)

Bijschrift:
Anne Koning: “We zijn ons er heel erg van bewust dat beslissingen van vandaag gebaseerd zijn op gisteren en gevolgen hebben voor morgen.” (foto: Jesper Neeleman)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12