Woonberichten zondag 13 januari

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 13 januari

Woningen zijn ‘gezonder’ geworden
DELFT – Op belangrijke punten zijn woningen in Nederland gezonder geworden. Met name op de punten geluidshinder, vocht en schimmels is er veel verbeterd. Er zijn echter ook nog knelpunten, zoals te hoge concentraties van sommige schadelijke stoffen en ventilatie-installaties die te weinig capaciteit hebben en voor geluidsoverlast zorgen. Dit blijkt uit een serie onderzoeken naar de gezondheidskundige kwaliteit van woningen. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie wil de gesignaleerde knelpunten langs een aantal wegen aanpakken. Om die knelpunten weg te nemen, wil de minister dat naleving verbetert van bouwvoorschriften door bouwbedrijven en tevens de handhaving daarvan door gemeenten. Ook wil zij de komende jaren voorlichting geven aan burgers, verhuurders, bedrijfsleven en gemeenten over de verbetering van de gezondheidskundige kwaliteit van woningen.

Huizenprijzen blijven stijgen in 2008
DELFT – Ook dit jaar zullen de huizenprijzen in Nederland blijven stijgen, maar de rek lijkt eruit. In de jaren negentig stegen de huizenprijzen nog met 10 tot 15 procent per jaar. In 2008 zal dat maximaal 3 procent zijn. De stijgende hypotheekrente en de aanhoudende krapte op de woningmarkt zullen in 2008 de betaalbaarheid van woningen geen goed doen. De huizenprijzen blijven stijgen, maar de toename vlakt dit jaar wel af. Dit is de verwachting van zowel de grote hypotheekbanken als van de makelaarsorganisaties. Net zoals de afgelopen jaren blijven de prijzen een probleem voor starters op de woningmarkt. Naast de hoge financieringslasten (zoals ‘kosten koper’) zijn de hypotheeklasten door de stijgende rente de afgelopen tijd ook nog eens fors toegenomen. Intussen is de toename van het gezinsinkomen, dat dit jaar door de bank genomen niet of nauwelijks toeneemt in koopkracht, onvoldoende om de stijgende lasten te compenseren. Kopers zullen daarom op zoek moeten in de goedkopere prijsklasse, waardoor de druk op dat koopwoningsegment alleen maar groter wordt.

Spaarrekening Eigen Woning
DELFT – Op 1 januari 2008 is het banksparen ingevoerd. Onderdeel hiervan is de Spaarrekening Eigen Woning. Bij een hypotheek wordt meestal geld geleend dat tijdens de looptijd niet wordt afgelost. Pas aan het einde van de looptijd (meestal dertig jaar) wordt de lening afgelost met behulp van een bedrag dat dan op enigerlei wijze vrijkomt. Bij de Spaarrekening Eigen Woning wordt naast de lening een spaarrekening geopend. Hier wordt per periode een bedrag ingelegd. Tot 1 januari 2008 kon dit al wel, maar tot die datum kon niet fiscaal gunstig gespaard worden. Het geld zou, in het boxenstelsel van de Belastingdienst, in Box 3 (vermogen) vallen. Boven een vrijstelling zou de klant 1,2 procent per jaar aan rendementsheffing moeten betalen. Bij de Spaarrekening Eigen Woning valt het spaargeld in Box 1 (de woning). Daardoor kan de klant belastingvrij sparen voor de aflossing van de eigen woning. Er wordt dan ook gespaard strikt voor dit doel. De rekening is daarvoor geblokkeerd. De fiscale regels die gelden zijn vergelijkbaar met die van de spaarhypotheek.

Fiscus let extra op Box 3
DELFT – De Belastingdienst let dit jaar bij de aangifte inkomstenbelasting extra op een tweede huisje in het buitenland of een verhuurde woning. Ook wordt er scherp gekeken naar spaartegoeden en beleggingen. Het gaat om sparen en beleggen in Box 3, de belastingbox voor eigen vermogen. Studie- en consumptieve schulden mogen worden afgetrokken van het vermogen. De hypotheekschuld van de eigen woning valt niet in Box 3. Voor schulden geldt een niet-aftrekbare drempel van 2.800 euro per persoon. Over de eerste 20.014 euro van hun vermogen hoeven particulieren geen belasting te betalen in Box 3. Over het vermogen in Box 3 wordt effectief 1,2 procent belasting geheven. De fiscus gaat ervan uit dat beleggingen 4 procent rendement opleveren en belast dit rendement met 30 procent. Ongeveer 9 miljoen belastingplichtigen kunnen tot 1 april hun belastingaangifte inleveren. Dit kan op papier of digitaal. Sinds dit jaar kan er geen aangifte meer gedaan worden via een diskette.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12