Huurders Gilze-Rijenhof willen dezelfde huurprijzen voor dezelfde woningen

Algemeen

NOOTDORP – De eerste acht huurders van de eengezinswoningen in het Gilze-Rijenhof in Nootdorp voelen zich in de maling genomen.

Na meer dan een jaar leegstand besloot de verhuurder in maart van dit jaar de prijzen van 22 nog leeg staande nieuwbouwwoningen omlaag te schroeven. In no time waren ook deze woningen verhuurd. Maar de eerste bewoners blijven hetzelfde betalen. Het verschil in huurprijs van de eerste en de nieuwste bewoners is zo’n 10 tot 15 procent. Dat betekent dat de eerste bewoners per maand bijna 160 euro meer aan huur betalen voor vergelijkbare woningen. “Dat tikt aardig aan. Daar maakt ieder normaal mens zich druk om, zelfs een miljonair”, denkt Marianne Lelieveld van de Bewonersgroep Gilze-Rijenhof. 

Zij en de andere bewoners van het eerste uur voelen zich benadeeld dat de huurcorporatie, Van ’t Hof Rijnland Vastgoedmanagement en Amvest, de huur voor hun woningen niet aanpast. “Te meer omdat een medewerker van Van ‘t Hof vorig jaar beloftes heeft afgegeven dat als de huurprijs zou dalen de huurverlaging ook voor de bestaande huurders zou gelden”, merkt ze op. Volgens Lelieveld is deze belofte aan verschillende bewoners gedaan. “Ik heb het idee dat ze deze uitspraken hebben gedaan om huurders over de streep te krijgen, maar dit kan natuurlijk niet.”
Pogingen om Van ’t Hof Rijnland Vastgoedmanagement op andere gedachten te brengen, liepen op niets uit. “Ze zeggen dat we er op moeten vertrouwen dat de huurprijzen naar elkaar toe gaan groeien. Het lijkt me niet dat dit gigasnel gaat.”
Volgens Gerry Bakhuis van Van ’t Hof Rijnland Vastgoedmanagement hebben de huurders toen ze hun huurcontract tekenden ook voor een huurprijs getekend. “Ik koop ook wel eens schoenen die ik drie weken later voor de helft van de prijs zie staan”, voegt Bakhuis eraan toe. Over de toezeggingen van medewerkers van Van ’t Hof Rijnland zegt ze dat zij de enige is op kantoor die zulke toezeggingen mag doen. Verder wil Bakhuis niet op het verhaal reageren. Ze verwijst naar een brief die op 7 juli j.l. naar de bewoners is gestuurd. In dat schrijven meldt de huurcorporatie dat de huurprijzen niet worden aangepast om een drietal redenen. De eerste bewoners hadden volgens de brief de eerste keus in het woningtype en de ligging van de woning, alle huurwoningen zijn verbeterd door het plaatsen van een dakraam en er is een rechtsgeldige huurovereenkomst getekend waarin huurders met het tekenen ervan hebben ingestemd met de overeengekomen huurprijs. 

Onzin, zeggen de eerste bewoners van het Gilze-Rijenhof over deze argumenten. Het zijn volgens hen vergelijkbare en naast elkaar gelegen woningen en het enige verschil is dat zij maandelijks een stuk meer betalen. Ze beramen zich daarom nog op mogelijke acties. “De paternalistische houding van Van ‘t Hof Rijnland en Amvest, in combinatie met hun onethische bedrijfsvoering is ons namelijk in het verkeerde keelgat geschoten”, zegt Lelieveld namens de Bewonersgroep. “En”, voegt ze er nog aan toe, “als je niet zakelijk met je huurders omgaat, kan dat je voor de voeten gaan lopen.” (JN)



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12