Hemd van het lijf

Algemeen

Caroline der Nederlanden (47) en Fred van Helden (44) zijn sinds september als predikantenechtpaar aan de Hofkerk in de Cort van der Lindenstraat verbonden. Komende zondag begint hun eerste adventsperiode in Delft.

1. Waarom wilden jullie hier, voor de Hofkerk, worden gefotografeerd?
“Omdat hier de reden ligt waarom we naar Delft zijn gekomen. In september zijn we vanuit Texel hierheen gekomen. De kerk staat ongeveer in het midden van ons gebied en we hopen dan ook het centrum van de wijk te worden.”

2. Hoe zijn jullie in Delft terechtgekomen?
“We hebben gewoon op deze functie gesolliciteerd. Er was een vacature en wij hebben ons bij de beroepingscommissie gemeld. Bij deze mensen hebben we onze ideeën en drijfveren toegelicht. Daarbij voelden we meteen een klik. Dat was ook wel belangrijk, want het was voor ons een hele stap om Texel te verlaten en naar Delft te komen.”

3. Hoe bevallen de eerste maanden als predikanten in Delft?
“Het is vooral anders dan op Texel. Daar heb je een dorp van elfhonderd mensen, hier zit je in een stad met een kleine honderdduizend inwoners. Daardoor lopen de lijnen hier anders dan op het eiland. Verder zijn de mensen die we hier meemaken allemaal erg gemakkelijk in omgang en gemoedelijk. Bovendien hebben we het met het oog op de toekomst geluk dat we een zeer jonge kerkenraad hebben.”

4. Hoe lang zijn jullie al werkzaam als predikant en wat houdt jullie werk in?
“Caroline doet dit al bijna twintig jaar en Fred nu bijna elf jaar. Wij proberen in onze preken mensen de ogen te openen. We willen begrip en inlevingsvermogen bij mensen stimuleren. Verder willen we zoveel mogelijk mensen bereiken, bijvoorbeeld door samen te werken met de buurthuizen en door wat meer naar buiten te treden. Daarbij hechten we veel waarde aan samenwerking met andere Christelijke kerken.”

5. Jullie zitten hier nu ruim twee maanden. Wat is voor verbetering vatbaar?
“We willen graag wat meer naar buiten treden om meer mensen bij de kerk te betrekken. Er zijn namelijk meer dan genoeg initiatieven die hier worden genomen, maar daar wordt nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Daarom geven we nu bijvoorbeeld aan de buitenkant van dit gebouw aan wanneer de diensten zijn en wat er nog meer te beleven valt. Daarnaast proberen we de samenwerking met scholen en buurthuizen te intensiveren.”

6. Wat valt er dan allemaal te beleven?
“Zaterdag 26 november wordt onze keuken feestelijk geopend. Deze biedt plaats aan verschillende kookgroepen. Om hieraan deel te nemen hoef je niet gelovig te zijn. De dag erna zal er om 19.30 uur een Spoorzoneviering plaatsvinden, waarin projectdirecteur van de Crommelijn Peter Gossink de ‘Preek van de Leek’ zal houden. Het thema is ‘Bouwen met passie’. Tijdens de dienst wordt het leven vergeleken met een treinreis.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zouden we zeker de aandacht voor de medemens stimuleren. Wat dat aangaat is het zorgelijk dat er een heel aantal buurthuizen hun deuren sluiten. Dit zijn toch steunpunten waar mensen heen kunnen gaan als het niet zo goed gaat. Zulke plekken zijn erg belangrijk voor de sociale samenhang in de stad.”

8. Maken jullie je zorgen over de ontkerkelijking?
“Nee, het is vooral belangrijk om te weten dat je op dit gebied niets kunt forceren. Wel is onze insteek veranderd. Vroeger gingen we ervan uit dat mensen naar de kerk kwamen, tegenwoordig zoeken wij de mensen op. Daarmee hopen we ze te stimuleren om bij elkaar te komen en vooral te kijken naar op welke manier ze in hun omgeving van meerwaarde kunnen zijn.”

9. Kijken jullie uit naar jullie eerste Adventsperiode in Delft?
“Ja, we hebben nu al een aantal dingen voor de eerste keer meegemaakt en dat is zeker spannend. Zo hebben we pas bijvoorbeeld voor het eerst na de viering een ochtend met belangstellenden gehad, waarin we spelletjes gespeeld hebben en een Bijbelquiz hebben gehouden. Met Kerst kijken we vooral uit naar de kerstmusical ‘De Kroon’, die op Eerste Kerstdag om 10.00 uur wordt opgevoerd”

10. Hebben jullie nog een Adventswens voor onze lezers?
“Ja, we willen de mensen meegeven dat liefde komt in kleine stukjes. Net als een baby moet je het koesteren om het te kunnen laten groeien. Wij hopen hier een rol in te kunnen spelen door mensen bij elkaar te brengen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12