Handen omhoog voor een speelgoedpistool

Algemeen

Het speelgoedpistool dat volgens de Politie een imitatiewapen zou zijn. Vanwege het ontbreken van een rood dopje op de loop is hier inderdaad geen woord aan gelogen.

DELFT - Een 27-jarige man uit Den Hoorn dacht dinsdagmiddag dat hij plotseling in een speelfilm was beland. Toen hij een collega na het werk thuis wilde brengen en zijn dienstbus langs de kant van de Krakeelpolderweg stilzette, vlogen de portieren open. 'Politie!', werd er geroepen. 'Handen tegen het plafond.'

De drie mannen moesten er in eerste instantie om lachen. Totdat ze merkten dat het de agenten menens was. Die hadden namelijk een melding gekregen dat er iemand met een vuurwapen rondreed. De Politie nam geen enkel risico en rukte in flinken getale uit om de drie mannen in de kraag te vatten. “Dat vuurwapen dat ze zochten was gewoon een speelgoedpistool", zegt de man uit Den Hoorn, daags na zijn aanhouding. “Ik zat pijltjes op het raam en op een collega te schieten toen we bij de afrit Rijswijk voor het stoplicht moesten wachten. Iemand had dat blijkbaar gezien en de Politie gealarmeerd.” Het pistooltje had hij eerder die week gekocht bij een winkeltje langs de snelweg. “Er horen ook speelgoedgranaten bij”, zegt hij lachend. “En plastic handboeien.” 

De agenten namen het incident echter hoog op. De man werd onder toeziend oog van het inmiddels massaal toegestroomde publiek meegenomen naar het Politiebureau, vastgezet en verhoord. "Op het bureau ging het er een stuk meer ontspannen aan toe", blikt de bestuurder terug. “Daar hadden ze veel meer begrip voor de situatie.” Desondanks komt hij er waarschijnlijk niet ongestraft vanaf. In het gunstigste geval zal het pistooltje, dat in de winkel 2 euro 50 kostte, hem een fikse boete opleveren. Hij begrijpt dat de Politie bij zijn aanhouding geen enkel risico nam. “Maar een waarschuwing dat het niet verstandig is om in de wagen met een speelgoedpistooltje te spelen, was wat mij betreft genoeg geweest.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12