Orgelman Toon Knijn zal binnenkort na twintig jaar z'n draai niet meer vinden in Delft

Algemeen

Toon Knijn: “De mooiste momenten waren de keren dat er iemand naast me ging staan om mee te zingen of als er een dansend kindje voor het orgel stond. Dat vind ik altijd enig.”

DELFT – Toon Knijn is één van de bekendste èn meest gefotografeerde Delftenaren. Al twintig jaar lang draait hij in de Delftse binnenstad op zaterdag vrolijk aan zijn orgel. Aan dat tijdperk komt binnenkort een eind.

Toon Knijn en zijn vrouw verhuizen half november namelijk naar Noord-Holland, waar ze in de buurt van hun geboortegrond een huis hebben gekocht. Begin november is het daarom afelopen met de vrolijke noten die hij jarenlang over de winkelende passanten en slenterende toeristen uitstrooide. De 67-jarige Delftenaar vond het geen moeilijke beslissing om te stoppen met orgeldraaien in Delft. “Ik heb het twintig jaar lang met veel plezier gedaan. Ik wil niet eindigen als een ouwe man met een druppel aan z’n neus, die daar elke week weer staat. Misschien zeggen de mensen nu al: Kijk die ouwe gek.” 

De zaterdag zag er voor Toon Knijn, als het droog en niet te koud was, twee decennia lang ongeveer hetzelfde uit. “Vanaf een uur of tien sta ik altijd bij Versteegh, in de Jacob Gerritstraat. Mijn assistent Pieter komt altijd om een uur of elf. Hij gaat al achttien jaar mee, veel mensen denken daarom dat het m’n zoon is, maar dat is niet zo.” 

Later op de dag gaat Knijn met zijn orgel vaak nog naar de Brabantse Turfmarkt en de Veste, bij mooi weer wordt ook de Beestenmarkt nog aangedaan. Om half vier ’s middags is het voor Toon tijd in te pakken en met zijn draaiorgel richting zijn busje te wandelen. “Dan is het weer gebeurd en kan ik lekker naar huis”. Hij heeft een uitgebeid repertoire aan orgelmuziek. Zo uitgebreid dat hij eigenlijk geen idee heeft hoeveel nummers hij kan spelen. “Dat kunnen er best een paar honderd zijn, ik zou het echt niet weten. Ik neem altijd heel veel muziek mee en ik speel waar ik op dat moment zin in heb.” 

Het Delftse winkelend publiek kan al twintig jaar lang genieten van de vrolijke melodieën en van de opvallende verschijning van Toon Knijn. De orgeldraaier ziet op zijn beurt al twintig jaar lang talloze binnenstadbezoekers voorbij komen. “Ik heb door de jaren heen heel wat kinderen zien opgroeien”, zegt hij. “Ik maakte ze mee vanaf het moment dat ze bij hun moeder in de buik zaten tot het moment dat ze op brommers voorbij gaan.” Veel mensen komen elke zaterdag even bij hem langs om gedag te zeggen of een praatje te maken. “Ik hoor vaak dat mensen het gezellig vinden dat ik daar met m’n orgel sta. Dit moet blijven, het is echt Hollands, zeggen ze dan.” 

Doordeweeks werkte Toon Knijn jarenlang als huismeester in Den Haag. Sinds twee-en-een-half jaar is hij gepensioneerd. Orgeldraaien doet hij vooral omdat hij het leuk vindt. “Ik vang op zo’n dag wel een paar centen”, zegt hij over de opbrengst. “Dat is genoeg om de hobby van te bekostigen en het onderhoud te doen.” 

Heel veel Delftenaren kennen hem en veel Delftenaren zullen het jammer vinden dat hij stopt, vermoedt hij. “Ik heb het nog aan niemand vertelt. Ik dacht: Ik laat het eerst in de krant zetten. Ze zullen volgende week allemaal wel komen om te zeggen dat ze het jammer vinden dat ik stop. Toen we laatst twee maanden naar Griekenland waren, hoorde ik van veel mensen dat ze me hadden gemist. Ze dachten dat ik ziek was. Ik ben blij dat ze me misten, anders is er iets niet goed.” 

Toon Knijn en zijn vrouw willen na de verhuizing meer gaan reizen. Dat wilden ze altijd al, maar nu zijn vrouw stopt met werken en er geen boekingen meer gepland staan, komt daar meer ruimte voor. Hij sluit overigens niet uit dat hij incidenteel nog wel eens in Delft te zien en te horen is. “Ik kan zo met m’n orgeltje naar Delft rijden”, zegt hij. De orgeldraaier weet nog niet of zijn voorlopig laatste orgeldag in Delft, die voor begin november staat gepland, bijzonder gaat worden. “Ik neem wèl een grote zakdoek mee”, weet hij zeker. Wat zijn laatste nummer gaat worden weet hij nog níet. “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Misschien wordt dat ‘el silencio’, de stilte.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!