Frerik Andriessen is al Europees Jeugdkampioen Dammen, maar hij zit nog niet aan zijn top

Algemeen

Frerik Andriessen, die al z'n hele leven damt, kreeg in februari de Delftse Gouden Sportspeld uitgereikt. (foto: Tim van Peppen)

DELFT – Toen Frerik Andriessen (18) voor het eerst, toen nog als groep 3-leerling , een dambord zag staan was hij gelijk verkocht. De Delftenaar maakte kennis met de denksport en hij bleef zich ontwikkelen. Inmiddels behoort hij tot de top van de damjeugd. In februari kreeg hij van de Gemeente Delft de waardering in de vorm van een Gouden Sportspeld.

Terug naar hoe het begon. Naarmate het schooljaar vorderde, kreeg hij steeds meer gevoel voor het dammen. Hij besloot daarom in 1997 voor het eerst mee te doen aan een schooldamtoernooi en dat pakte goed uit. “Ik won van iedereen. Dus ik dacht: dit blijf ik wel doen. De club waar het georganiseerd werd bood toen al jonge spelers proeflessen aan. Ik ben toen gaan kijken. En als je iets goed kan, dan bevalt het wel. En zo ben ik het blijven doen.” De jonge student Lucht en Ruimtevaart ging meedoen aan Nederlands Kampioenschappen en hij behaalde hoge noteringen in de laagste leeftijdscategorie. “Alleen het jaar daarna had ik een grote terugval. Ik voelde me gelijk niks waard. Totdat ik in 2003 opeens Kampioen van Nederland werd in mijn leeftijdscategorie in zowel het sneldammen als het gewoon dammen. Dat zou je dus mijn doorbraak kunnen noemen.” 

Sindsdien is Andriessen een speler om rekening mee te houden. Bij de jeugd behaalde hij al zeven keer achtereen een topdrie-klassering op het Nederlands Kampioenschap, dat hij ook enkele keren wist te winnen. Sneldammen, oftewel Blitz, daar blinkt hij in uit. “Op het Wereldkampioenschap verloor ik echter één cruciale partij waardoor ik niet eerste, maar tweede werd.” Dat zette hij recht tijdens het Europees Jeugdkampioenschap Sneldammen. “Ik deed eerst een week mee aan het Europees Kampioenschap Dammen. Daar was ook mijn hele voorbereiding op afgestemd. Daarna is er dan nog één dag sneldammen. Op het gewone toernooi stond ik op het punt om derde te worden. Maar in de laatste wedstrijd werd ik alsnog verrast. Een concurrent won onverwachts, waardoor ik dus net vierde werd. De dag erna dacht ik dus: ik pak ze allemaal. En met succes.” 

Op zich verliep het toernooi vrij soepel voor Frerik, maar toch kon hij spreken van een klein wonder. “In de laatste ronde heb ik nog wel even geluk gehad. Toen speelde ik tegen een speler waarvan ik al eerder had verloren. Dat was op het Wereldkampioenschap, ik had toen eerste moeten worden. Maar ik verpestte het tegen die jongen en ik werd dus tweede. Ik had nu ook weer van hem verloren in het echte toernooi. Dus je kan wel zeggen dat hij me niet zo ligt. Ik wilde hem dus in het sneldammen echt verslaan. Alleen nu was hij ook weer aan het winnen, maar als een soort wonder versloeg ik hem alsnog. En daar was ik best blij mee.” 

Naar aanleiding van zijn buitengewone prestatie op het Nederlands Kampioenschap Blitz beloonde de Gemeente Delft hem met de Gouden Sportspeld. “Ik had al een Zilveren en Bronzen Sportspeld en nu kreeg ik er ook nog een gouden bij. Erg leuk.” Maar daarmee stoppen de ambities van de jonge dammer nog niet. “Daar ben ik redelijk bescheiden in. Ik weet namelijk niet waar mijn top ligt. Op het moment maak ik nog steeds stappen, maar voor hetzelfde geld zit ik over een half jaar aan mijn plafond. Dus dat zullen we wel zien. Ik wil in ieder geval wel de finale van het Nederlands Kampioenschap voor senioren halen. Bovendien wil ik een 1400-rating. Dat is redelijk hoog met het dammen. En natuurlijk wil ik een Meerster Internationaal-titel behalen. Nu ben ik nog Meester Federaal, wat inhoudt dat ik binnen Nederland een meester ben. Nu moet ik dus de rest van de wereld gaan overtuigen.” (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12