Peter Pothof en Marco van Leest gaan naar sv Wippolder en voorzitter Danny de Lee gaat daar wat anders doen

Algemeen

DELFT – Dat sv Wippolder en trainer Victor Tebbens één seizoen samenwerken al meer dan genoeg vinden, mag al min of meer een verrassing heten. Dat het kennelijk onafscheidelijke duo Peter Pothof en Marco vam Leest er bij dvv Delft een punt achter zet en naar sv Wippolder verkast, is dat misschien ook wel.

En dan is er nog Danny de Lee, nog heel even voorzitter van sv Wippolder. Op de vraag of het aanstellen van Pothof en Van Leest de (club)geschiedenis mag ingaan als zijn laatste kunstje, althans als voorzitter van de vierdeklasser, volgt eerst een ingehouden lachje. Dan, voorzichtig: “Ja, dat kan je misschien wel zo zeggen”. De Lee en vice-voorzitter Peter Rotfusz hadden maar een paar gesprekken nodig om het nu bij dvv Delft werkzame trainersduo te strikken. 

De Lee: “We hebben Chris Treling benaderd en Peter Pothof. Met beiden hebben we gesprekken gehad. Wij vonden Pothof het best bij de club passen. En Marco van Leest ook, hij heeft zes jaar bij sv Wippolder gevoetbald. Ja, we zijn er wel gelukkig mee dat zij volgend seizoen bij ons komen werken”. Er waren overigens meer trainers geïnteresseerd in de job bij sv Wippolder, maar, benadrukt De Lee, met die andere belangstellenden is niet gesproken.

Uitgangspunt bij het kiezen van een nieuwe technische staf was, aldus De Lee, “dat we nu moesten kiezen voor mensen van wie we zeker twee, drie jaar plezier hopen te hebben. We hopen nu rust in de tent te krijgen”. En dan één of twee klassen hoger terecht komen, dat zou vanzelfsprekend ook niet verkeerd zijn…

Danny de Lee loopt, zoals gezegd, als voorzitter van sv Wippolder op z’n laatste benen. Over een week of drie gooit hij tijdens de Bijzondere Ledenvergadering het hamertje erbij neer. Zoals hij trouwens al vaak genoeg èn luid en duidelijk had aangekondigd. “Er zijn drie kandidaten om mij op te volgen”, schetst hij de wel erg luxe situatie in deze tijden waarin liefhebbers van tijdrovend vrijwilligerswerk toch tot een behoorlijk bedreigde diersoort lijken te behoren. 

Overigens: De Lee blijft nog bij de club betrokken. “Ik ga, waarschijnlijk, verder als bestuurslid Technische Zaken. En ik ben sowieso een half jaar vice-voorzitter, om de nieuwe voorzitter op weg te helpen”. Maar, weet hij natuurlijk als geen ander, de leden hebben straks het laatste woord.

- Hoe is het nou afgelopen met dat gedoe rond Mike Mesker, die jullie ongerechtigd hebben laten voetballen?

“We hebben mr. Eric Vilé ingeschakeld. Die heeft onderzocht welke mogelijkheden er waren om tegen die extreem hoge straf -tien wedstrijden schorsing voor Mesker, drie winstpunten in mindering en drie wedstrijden overspelen- in beroep te gaan. Daarbij werd duidelijk dat je, als je een speler opstelt die geen lid is van je vereniging, alleen die wedstrijd of wedstrijden moet overspelen waarin die speler heeft meegedaan. In ons geval leidde het echter tot zo’n zware straf, omdat Mesker gewoon lid is. We zouden om clementie kunnen vragen, ook al omdat we het zelf netjes gemeld hadden, maar dat had weinig zin meer, want toen hoefde Mesker nog maar één wedstrijd schorsing uit te zitten. We zouden nog naar de burgerrechter kunnen stappen, maar de kans dat die de beslissing van de KNVB nietig zou verklaren, was heel gering. Wèl kregen we van het hoofd van de Beroepskamers van de KNVB een schrijven, waarin staat dat men gaat bezien of in de toekomst niet meer een rol moet spelen of zo’n ongerechtigde speler bewust is opgesteld of dat het netjes is gemeld. Want zo is het natuurlijk wèl: als je het niet meldt, kraait er geen haan naar. Mike Mesker hebben we namens de vereniging wat aangeboden, om een beetje te compenseren wat hem buiten zijn schuld overkomen is”. 

- Laat je ook nog een beetje financieel gezonde vereniging achter of is het wat dat betreft nog steeds tobben geblazen? 

“We zijn er met de Gemeente wel uit. We hebben afspraken gemaakt dat we de schuld die we hebben in vijf jaar aflossen. We hebben ook op het punt van de exploitatie maatregelen genomen. Dankzij de Kinderopvang in ons clubgebouw hebben we meer inkomsten. En ook doordat we de contributies en de kantineprijzen verhoogd hebben. Ja, we zijn nu financieel gezond”. 

Dat was toch wel even schrikken, bij dvv Delft, dat zowel de hoofdtrainer als de assistent met de mededeling komt dat het tijd is voor iets anders. Goed, bij dvv Delft lopen genoeg bestuurlijke routiniers rond die weten dat het een keer afgelopen kan zijn met trainers, die al een flink aantal seizoenen in dienst zijn, ook al is dat nog immer tot ieders tevredenheid. 

Maar toch, als die beslissing dan valt, is er iets van lichte teleurstelling. Marco van Leest, bezig aan zijn vijfde seizoen bij dvv Delft, was de eerste die meedeelde geen zesde seizoen te willen. “Ik wil duidelijk zeggen dat ik dvv Delft een heel leuke vereniging vind. Mijn kinderen voetballen er en die blijven er voetballen. Ik wilde er als trainer een punt achter zetten, omdat ik bang ben dat in een zesde seizoen bij mij de scherpte er wat vanaf zou gaan. Dat ligt meer aan mij dan aan dvv Delft. Maar dan toch blijven, daar word ik niet wijzer van en de spelers ook niet”.

- Waarom heb je voor sv Wippolder gekozen? 

“Daar had ik eigenlijk niet over nagedacht totdat ik door sv Wippolder werd benaderd. Ik heb daar gevoetbald, toen nog op de Oude Laan, toen het nog een kleine club was. Ik heb de verhuizing meegemaakt. Ik werk nu vijf seizoenen bij dvv Delft. In die tijd is de jeugd bij sv Wippolder zó gegroeid, die komt nu langzamerhand over naar de senioren. De club wil vooral met eigen jongens aan de gang. Dat ligt mij wel. Dat heb ik bij dvv Delft ook gedaan. Wat sv Wippolder wil klonk mij dus als muziek in de oren. En dat dan ook nog in combinatie met Peter Pothof, dan is ’t helemaal prima”. 

- Zijn jullie een soort Siamese trainerstweeling? 

“Nee, helemáál niet. Kijk, sv Wippolder heeft mij benaderd toen ik een week eerder dan Pothof tegen dvv Delft had gezegd dat ik zou stoppen. Of ik nou bij sv Wippolder met Pothof zou gaan werken of met een ander, dat maakte mij niet uit. Maar het is duidelijk: ik kan met Pothof heel goed door één deur. En voor sv Wippolder is het natuurlijk een voordeel dat wij niet aan elkaar hoeven te wennen”. 

- Ben jij een geboren assistent-trainer? 

“Ja, dat is de rol die mij het beste ligt. Laat mij maar tussen die gasten doorbanjeren, met een lolletje en een gekkigheidje. Maar wèl op het veld serieus zijn. Als hoofdtrainer moet je toch wat afstandelijker zijn. Met die gasten lachen en huilen, dat vind ik meer iets voor mij”. 

- Wat ga je straks bij sv Wippolder doen? 

“Ik word assistent van Pothof en ik ga het tweede elftal en het 16 tot 23-team trainen en coachen. Dat 16 tot 23-team was één van mijn voorwaarden. Aan die competitie heeft sv Wippolder een paar jaar niet meegedaan, dat willen ze nu wèl. Er is een driejarenplan, ze willen met eigen jongens verder, er komen heel wat A-junioren over naar de senioren. Die 16 tot 23-competitie is heel leuk, daar worden die jonge jongens echt beter van”. 

- Zit daar nog wat tussen, tussen die A-junioren die naar de senioren overkomen? 

“Ik heb geen idee. Ik heb alleen van Erwin Stoelinga gehoord, die de A1 traint, dat er wel goeie spelers bijzitten. We zien ’t wel”. 

Er komt dus voor Peter Pothof geen vijfde seizoen als trainer van dvv Delft. Dát hij het zo ver niet laat komen, het was niet een beslissing die hij even tussen neus en lippen door nam. “De club wilde graag met mij door, de spelers wilden ook met mij verder. Zelf dacht ik: Het lijkt me verstandig dat die jongens volgend seizoen iemand anders voor de groep zien. Misschien dat die er meer uithaalt dan ik. Een stukje verfrissing is wel goed, ja. Kijk ik naar me zelf, dan lijkt het me ook goed dat ik wat anders ga doen. Ik vraag me af of ik straks dezelfde scherpte kan opbrengen als nu. De jongens gaan toch een aantal elementen in je aanpak herkennen en dan werkt het niet meer”. Zijn besluit stond dus vast, “maar het geeft een goed gevoel dat de club met me verder wilde”. Daarbij komt: “Het was heel prettig dat het allemaal heel transparant ging. Het bestuur van dvv Delft wist natuurlijk ook wel dat deze mogelijkheid erin kon zitten. Sommigen verwachtten het wel, voor anderen was het een verrassing. Ik heb er zelf ook heel goed over na moeten denken”.

- Waarom heb jij voor sv Wippolder gekozen? 

“Ik wilde eigenlijk eerst even rustig rondkijken. Ik ben ook niet clubs gaan bellen of bij clubs gaan solliciteren. Danny de Lee heeft mij voor een gesprek uitgenodigd. En er was nóg een club die wilde praten. Trouwens, De Lee heeft in het eerste gesprek ook gelijk duidelijk gezegd dat er meer kandidaten waren. Dat eerste gesprek verliep heel prettig. Ik heb tegen die andere club ook gezegd dat ik daar niet mee verder zou praten, ik had een goed gevoel bij sv Wippolder. En in een tweede gesprek waren we eruit”. 

- Heb je enig idee waar je straks, kwalitatief gezien, mee aan de slag moet? 

“Ik heb sv Wippolder één keer gezien. Tegen WIK. Het is een relatief jonge groep. Ik vind het, op basis van die ene wedstrijd, een fris elftal, met veerkracht. Maar verder heb ik niet echt een goed beeld van de selectie”. 

- Nou moet je nog een half seizoen door bij en met dvv Delft. Omdat jou toch ook wel niks menselijks vreemd zal zijn: bestaat niet het gevaar, al is het maar onbewust, dat je niet meer voor honderd procent met dvv Delft en al wel met je nieuwe club bezig zult zijn? 

Bijna verontwaardigd: “Ik ben erg begaan met dvv Delft. Het is een fijne club om te werken. Een club die het vertrouwen naar mij toe heeft uitgesproken. Mijn eerste prioriteit is dus dvv Delft. Ik maak dit seizoen met hart en ziel en met 200 procent inzet af. Het zou mijn eer te na zijn als ik er niet alles aan doe het maximale eruit te halen”. 

- Ben je eigenlijk tevreden over hoe het dit seizoen met dvv Delft gaat? 

‘We zitten in een pittige poule, met veel derby’s. Er zijn een paar kandidaten voor de topposities, wij hangen er net even onder. Over hoe we voetballen ben ik tevreden. Teleurstellend en eigenlijk heel vervelend, soms krijg ik daar pijn in m’n hoofd van, is dat dat goede spel zich niet altijd vertaalt in punten. Maar ik sluit niet uit dat we nog in de top terecht gaan komen en dat het nog erg spannend wordt. Aan de andere kant: als het even tegenzit, moeten we ook weer naar onderen kijken. Maar dat is natuurlijk niet waar we ons op richten…” (PB)





Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12