Een 1-1 gelijkspel, bij dvv Delft en RKDEO kunnen ze er wel mee leven

Algemeen

Gavin Luiten gooit er een vorstelijke sliding uit. Robby van Hagen lijkt er niettemin met de bal vantussen te gaan. Links een deel van de achterkant van Michael Lorsheijd. (foto's: Roel van Dorsten)

DELFT – Het was echt op het nippertje dat dvv Delft er tegen RKDEO nog een punt uit wist te slepen. Een puntendeling overigens waarmee vriend en vijand wel konden leven.

Vraag dat maar aan Roy van der Kraan, RKDEO's centrale verdediger. En aan Gavin Luiten, dvv Delfts aanvallende rechtervleugelverdediger. Dat hebben we dus ook gedaan. Van der Kraan: "Delft was in de eerste helft sterker, maar zonder dat ze echte kansen hebben gehad. De tweede helft kwamen wij er wat beter in, maar dat neemt niet weg dat het spel niet echt groots was. Toen we 1-0 maakten, hadden we echt het gevoel dat we gingen winnen. Die late gelijkmaker was wel een domper. Maar 1-1 was ook wel een terechte uitslag". En Luiten: ""Dat we die 1-1 maakten, was wel een gelukkie. En die keeper hield er nog een mooie bal uit, een schot in het verre kruis. Toch vind ik dat we eigenlijk wel hadden moeten winnen. Zij zijn alleen gevaarlijk geweest met die rotcorners. Ze hebben allemaal van die grote boeren, die beuken er wel in. Dat is volgens mij de sterkte van RKDEO: het koppen en de dooie spelmomenten. Het voetbal van hun vind ik niet echt denderend". 

Van der Kraan, net 21, voetbalt sinds z'n vijfde voor RKDEO. En sinds vorig seizoen, toen hij van junior senior werd, voetbalt hij in het eerste. Als zeg maar voorstopper. Want hij heeft zo lang hij voetbalt nooit anders gedaan dan verdedigen. "Dat bevalt me goed. Ik zie mezelf niet zo snel als aanvaller spelen". Z'n sterke punten, vindt hij, zijn dat hij goed is in de duels, dat hij redelijk kan koppen en dat er ook op z'n snelheid niet zo veel valt aan te merken. "Wat beter kan, is het opbouwen. Daar besteden we veel aandacht aan. Want, en dat geldt voor de andere verdedigers ook, dat moet beter. Tijdens de trainingen besteden we vooral veel aandacht aan het elkaar coachen. Als je een middenvelder aanspeelt, dat je die dan coacht. Zo van: In je rug! Of: Tijd! Op dat soort dingen wordt constant gehamerd. Ook als we vormen doen als passen en positiespelletjes. Dat coachen komt eigenlijk overal in terug". 

-Maak je daarin ook stappen? Baart oefening dus kunst?
Van der Kraan: "Jawel. Je wordt er zeker beter van. Al gaat het de ene keer makkelijker dan de andere. En het hangt er ook vanaf hoe de tegenstander ermee omgaat. Zoals afgelopen zondag. Toen waren we meer met verdedigen bezig dan met opbouwen. Als een tegenstander het lef heeft om druk te zetten, wordt het een stuk lastiger. Al krijgen we dan zelf ook meer ruimte". 

Luiten (23) speelt sinds z'n zeventiende in dvv Delft 1. "Dit seizoen is het wat wisselvallig. Komt door blessures. Ik heb nogal wat spierblessures gehad. Ja, daar ben ik extra gevoelig voor. Ik denk dat het vanuit m'n rug komt. M'n ene been is iets korter dan het andere en dat trekt door naar m'n rug". 

-We kennen je als aanvaller. Maar tegen RKDEO stond je rechtervleugelverdediger.
Luiten: "Toen ik bij de selectie kwam, stond ik altijd rechtsback. Na twee seizoenen ben ik spits geworden. Tegen RKDEO was het de derde keer dat ik rechtsback stond. Ik moest wel weer even wennen, het was toch wel een tijdje geleden dat ik daar gevoetbald had". 

'Je had het niet makkelijk tegen invaller Jasper Schilperoort.
Luiten: "In de eerste helft heb ik m'n tegenstander helemaal zoek gespeeld. Die werd ook gewisseld. In de tweede helft had ik het moeilijker. Ik was vooral met aanvallen bezig, kreeg ik ineens dat snelle ventje tegenover me. Dan moet je even bijtrekken". 

-Maakt het jou wat uit op welke positie je moet spelen?
Luiten: "Niet echt. Er zijn veel blessures, je doet het voor het team. Ja, de trainer zet me er gewoon neer. Hij is de trainer, hè".

'EEN KLEIN KANSJE IS EEN DOELPUNT' 

-Hoe vinden jullie het tot nu toe gaan?
Van der Kraan: "Als team spelen we nogal wisselvallig. We begonnen goed, vooral in uitwedstrijden hebben we goed gepresteerd. Al kregen we toen wel de wat makkelijkere ploegen. Daarna ging het steeds wat minder. Vooral thuis hebben we nog niet echt goeie wedstrijden kunnen spelen. Maar we doen het ook weer niet heel slecht. We zijn voor het eerst tweedeklasser, we staan in de middenmoot. We hebben ook wedstrijden gehad waarin we op zich niet slecht speelden. Tegen de mindere tegenstanders ging het vrij makkelijk. Die gaan we nu weer krijgen. Onze doelstelling is handhaven. Daar hebben we het van de week nog over gehad in de spelersgroep. Daar zijn we redelijk naar op weg. Zo lang we de wedstrijden winnen van de ploegen die onder ons staan, is er niet zo veel aan de hand. Wat mezelf betreft: ik heb vorig seizoen, als eerstejaars senior, een goed seizoen gedraaid. Maar ik merk nu wel dat we een niveautje hoger spelen. Ik haal nog niet een constant niveau, ik presteer wisselvallig. Het is ook wennen. Ik merk nu dat ik tegen betere spitsen kom te staan. Een klein kansje is vaak een doelpunt. Het gaat stukken sneller dan vorig jaar". 

Luiten: "Het gaat met ons nog niet zo denderend, nee. Ik had ons wel een beetje hoger op de ranglijst verwacht. Tegen RKDEO speelden we voor de rust best goed. Maar we misten een afmaker. Laurens Sandell was geblesseerd, dat merk je. We hebben tóch veel blessures. Afgelopen zondag hadden we maar elf fitte spelers. En daar kwamen er nog twee van uit het tweede. Het is al weken puzzelen met de opstelling. Maar die geblesseerden komen weer terug, dan komt het wel goed. Ja, het gaat in de tweede klas wel een stukje sneller dan vorig seizoen. Als je nu je ventje laat lopen, wordt dat heel snel afgestraft. Je moet nu echt honderd procent geven. Maar nogmaals, het gaat wel goed komen. We gaan dadelijk echt wel punten pakken".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12