Hemd van het lijf Tom Wagemans

Algemeen

Tom Wagemans (61) stond aan de wieg van de Delftdag. Hij komt nu met een nieuw evenement: De Delfiade.

1. Waarom wilde je per se op de Markt worden gefotografeerd?
“De Markt is het hart van de stad, een brok van 800 jaar geschiedenis. Ik hoop dat er geschiedenis wordt bijgeschreven als het Nederlands Elftal straks Wereldkampioen wordt en de Markt helemaal oranje is.”

2. Je bent één van de pioniers achter de Delftdag, wat is daar eigenlijk mee gebeurd?
“De eerste Delftdag was in 1984, het laatste jaar dat ik eraan meedeed was 1986. Het is, denk ik, heel moeilijk om de kwaliteit te handhaven en origineel te zijn. Ik heb de indruk dat de Delftdag te log werd. Er kwam te veel vergadercultuur en te weinig actie.”

3. Mis je de Delftdag nog wel eens?
“Het is met name dat mensen zeggen: ‘Het was altijd zo leuk en gezellig, waarom organiseer je dat niet meer?’ Henry Lander van Brasserij De Liefhebber en Flip Stolte van Café De Clipper kwamen toen op het idee om te gaan touwtrekken op de Markt. Vervolgens kwamen anderen met het idee van: Leuk, dan willen wij de rest van de Markt en de stad wel opvulen met activiteiten. Zo is het idee voor de Delfiade ontstaan.”

4. Wat moeten we ons bij de Delfiade voorstellen?
“Het idee is dat het voor en door Delftenaren wordt georganiseerd. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk organisaties, verenigingen en goede doelen bij het evenement worden betrokken. Zij geven dan demonstraties en voorlichting op het gebied van sport, cultuur, welzijn en vrije tijd. Tijdens de Delfiade kunnen ze zich presenteren aan het publiek. Het maakt niet zo uit wat ze precies doen, het moet alleen wel in de sfeer van de dag passen en het moet leuk zijn voor het publiek, dat zijn de belangrijkste criteria.”

5. Wat is het grootste verschil met de Delftdag?
“De Delfiade zal minder commercieel zijn en meer op voorlichting aankomen. Uiteraard heb je de commercie nodig, maar het belangrijkste is dat het leuk moet zijn voor het publiek. Zodat bezoekers na afloop zeggen: ‘Volgend jaar gaan we weer hier naartoe, want de Delfiade is gezellig!’.”

6. Als ik Burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik de bezem eens halen door een aantal betuttelende regels.”

7. Waar kun je vrolijk van worden?
“Als ik mensen zie genieten. Ik word helemáál vrolijk als ze genieten van een evenement waar ik bij betrokken ben, dat geeft gewoon een kick.”

8. Volgens sommigen zijn er al te veel evenementen in de binnenstad. Wat voegt de Delfiade hieraan toe?
“Er zijn veel evenementen die niet iedereen leuk vindt. De Delfiade is leuk voor een brede doelgroep. Het eerste jaar is het evenement nog een baby, maar baby’s kunnen groeien.”

9. Wat moet een organisator goed kunnen?
“Kalmte bewaren en niet in paniek raken. Je moet ook goed luisteren naar mensen en ervoor zorgen dat het evenement het belangrijkste is en níet de persoon die het organiseert.”

10. De Delfiade wordt in de herfst, op zaterdag 9 oktober tussen negen en vijf uur, georganiseerd. Ben je niet bang dat het evenement letterlijk in het water valt?
“Twee jaar terug organiseerde ik met Pasen een Kunst- en Antiekmarkt, toen viel er droge sneeuw. Het weer is tegenwoordig zó grillig. Twee weken geleden was er nog nachtvorst, nu vallen de mussen dood van het dak. In de statistieken van het weer geloof ik niet meer”. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12