Nachtburgemeester

Begin in Café Sport over een Nachtburgemeester-verkiezing en de bezoekers gaan er meteen met elkaar over in discussie. Wendy Kuipers (derde van links), Tina van Doeveren (derde van rechts) en Willem (tweede van rechts) staan er positief tegenover. (foto:

DELFT – Een aantal steden hebben al een Nachtburgemeester, maar Delft nog niet. Daar moet, als het aan de krant Delft op Zondag ligt, dit jaar verandering in komen.

Wat vinden de stamgasten van Delftse cafés ervan dat er initiatieven worden ontplooid om Delft aan een Nachtburgemeester te helpen? Deze week zijn het de vaste klanten van Café Sport in de Coenderstraat die laten weten hoe ze erover denken. 

Hier zijn we donderdag in gesprek in met de stamgasten van het café van eigenaar Ger Spijkhoven. Op een enkeling na vinden de regelmatige bezoekers van Café Sport het geen slecht idee om in Delft een Nachtburgemeester te kiezen. Willem, die al jaren fan is van Jules Deelder, vindt het zelfs een hartstikke leuk idee. “Waarom zou het in Rotterdam wel kunnen en in Delft niet?” Er valt voor een Nachtburgemeester genoeg te doen in Delft, denkt Willem. “De communicatie tussen de horeca, het horecapubliek en de Gemeenteraad kan beter. De Gemeenteraad is op dit moment een soort van eiland waar haast niet tussen te komen is.” De horeca levert de stad volgens hem ‘bergen geld’ op, maar kan verder op weinig politieke steun rekenen. Als er in de politiek al over de horeca wordt gesproken, dan gaat het over ‘gezeik met terrassen’ en tv-schermen die worden verboden. Het dreigen met het sluiten van het buurtcafé in de Coenderstraat heeft de reputatie van de Gemeente Delft ook niet bepaald goed gedaan bij de bezoekers van Café Sport. “Dat heeft de eigenaar 17.000 euro gekost”, weet Willem. “Omdat er hier een keer één of andere lampenlul liep.” Tot een zestien weken durende sluiting kwam het gelukkig niet, maar daar moest het café wel alles voor uit de kast halen. “Een Nachtburgemeester zou in zo’n situatie wel iets kunnen betekenen, omdat die dichter bij de mensen staat”, denkt Willem.
Tina van Doeveren denkt eveneens dat het geen kwaad kan om in Delft een Nachtburgemeester te hebben. Ze is lovend over voormalig Burgemeester Huib van Walsum, die volgens haar veel dichter bij de mensen stond dan Bas Verkerk, de huidige Burgemeester van Delft. “Als er in de stad wat aan de hand was en Van Walsum kwam langs, dan was het gelijk over”, herinnert ze zich. Ook een Nachtburgemeester zou volgens haar voor meer orde en handhaving in de horeca kunnen zorgen. Volgens Willem moet die vooral de communicatie tussen de burgers en de verschillende bestuurslagen verbeteren. “Want nu regeren ze vooral vanuit hun torentje, het is één grote bende”, licht hij toe. Volgens Wendy Kuipers moet het iemand zijn die met jeugd om kan gaan. “Want”, legt ze uit, “wij drinken ons biertje en dan gaan we lekker naar huis toe. Ik vind het een leuk idee om een Nachtburgemeester te kiezen. Ik sta er positief tegenover, als je het niet probeert weet je ook niet of het wat toevoegt. Maar”, vraagt ze zich tegelijkertijd af, “gaan de mensen ook luisteren naar zo’n persoon? En nemen jongeren iets van ‘m aan?” Willem: “Het gaat puur om de communicatie tussen burgers en beleidsbepalers. Het is al jaren zo dat de communicatie tussen burgers en Gemeente helemaal naadje is. Als een Nachtburgemeester die kloof wat kleiner kan maken, dan zouden we elkaar wat beter gaan begrijpen.” 

- Wie zou volgens jullie een goede Delftse Nachtburgemeester zijn?
Willem: “Deelder is uniek. Hij trekt zich nergens wat van aan en geeft z’n ongezouten mening.”
Tina van Doeveren: “Het moet wel echt een goede persoon voor die taak zijn.”
Willem: “Maar wie heeft het lef om dit op te pakken? Er lopen in Delft, denk ik, wel zat mensen die het zouden kunnen. Het moet in elk geval wel een onafhankelijk iemand zijn.” 
Van Doeveren: “Het moet een gewoon persoon zijn, niet iemand met een grote zaak en veel geld.”
Willem: “Het moet juist wèl iemand zijn met veel geld, dan heeft ie veel tijd om ’s nachts door de stad te zwerven, haha. Nee, het moet een neutraal persoon zijn die de boel bekijkt vanuit z’n eigen visie.” (JN)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1