Delfia-voetbalvrouwen leren tijdens ADO Den Haag-clinic fijne kneepjes van het spel

Algemeen

ADO Den Haag-doelvrouw Barbara Lorsheijd neemt haar Delfia-collega Eva Maks terdege onderhanden.

DELFT – Bij Delfia doen komend seizoen achttien vrouwen aan veldvoetbal. Ze komen uit in de vierde klas.

"We doen het voor de lol, maar toch ook wel fanatiek. Als we spelen, willen we ook winnen", zegt Gerda Schipper (30; ze is óók de secretaris van Delfia: "Ja, ik ben wel een echte clubvrouw geworden") de instelling van haar en haar teamgenoten. Ze trainen twee keer in de week. En ze ondergingen afgelopen dinsdagavond een heuse clinic onder leiding van de ADO Den Haag-speelsters Mandy van den Berg en Barbara Lorsheijd èn van Alex Scholte, de assistent van ADO Den Haag-vrouwentrainer Sarina Wiegman en (in dit geval vooral) ex-trainer van Delfia. Schipper: "Delfia heeft nu een bijna helemaal nieuw eerste elftal. Lex kent daar vrij weinig mensen van. Maar er waren wel een aantal ouwe jongens speciaal voor hem langs gekomen. Ja, Lex is nog steeds even Haags. Hij had ons in het verleden overigens ook al 's een keer training gegeven". Gerda Schipper kan dat weten, want ze voetbalt al tien seizoenen bij Delfia, net zo lang als daar het vrouwenvoetbal bestaat. "Gelukkig hebben we er een stel jonge meiden van rond de twintig bij gekregen. Dat geeft weer hoop dat we een paar jaar vooruit kunnen". Want, weet ze ook: "Elk jaar stoppen er wel een paar meiden. Dan moet je op zoek naar nieuwe meiden. Dat wordt wel steeds lastiger. Kom je toch meestal uit bij vriendinnen of zusjes van speelsters. Al heeft zich nu ook een meisje spontaan bij ons aangemeld". 

Er deden zo'n vijftien meiden mee aan de ADO Den Haag-clinic. Een idee van Patrick Gouw, als hij tijd heeft de assistent van (nieuwe) trainer Sjoerd Zandstra. Die clinic was best leerzaam, vindt Schipper. "Het was, bijvoorbeeld, wel interessant om te zien hoe zij een warming-up neerzetten. En er werd goed uitgelegd hoe je de oefeningen moest doen en waarom ze zo gedaan werden. Natuurlijk zaten er ook oefeningen bij die we zelf al 's hadden gedaan, maar je kon er wel degelijk iets uithalen. Lex Scholte gaf bijvoorbeeld aan dat je, als je de bal gespeeld hebt, niet moet staan kijken wat er dan mee gebeurt, maar dat je actief moet blijven deelnemen aan het spel". 

-Wat vind jij eigenlijk zo leuk aan voetballen?
"Ik vind het spelletje erg leuk. En buitensporten en sporten in teamverband. Zaalvoetbal heb ik ook gedaan, maar dat vind ik helemaal niks. Voetballen is natuurlijk ook goed voor je conditie. Ik voetbal liever dan dat ik naar de sportschool ga". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12