Afbeelding

Woning kopen moet aantrekkelijker worden, vindt de Gemeente Delft en komt met maatregelen

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 21 |

Het kopen van een woning moet aantrekkelijker worden en B&W zetten daar zwaar op in.

DELFT - Het moet aantrekkelijker worden om een woning in Delft te kopen. Daarom heeft het College van Burgemeester en Wethouders extra maatregelen aangekondigd om de woningmarkt te stimuleren. Zo wordt de startersleningregeling opengesteld voor aankoop van een woning door een starter op welke locatie in de stad dan ook. Verder voert het college het erfpachtinstrument in en wil het college dat nu vooral woningen gebouwd worden waar vraag naar is.
De huidige tijd vraagt om een extra impuls voor de woningmarkt. Starters op de woningmarkt hebben een belangrijke rol bij het op gang brengen van de koopwoningketen. Op dit moment is het voor veel van hen lastig om zonder starterslening een woning te kopen. Daarom stelt het College aan de Gemeenteraad voor om de vorig jaar ingestelde  startersleningregeling open te stellen voor aankoop van een woning door een starter in de gehele stad. Tot nu toe gold deze regeling alleen voor startende kopers van een woning in de Harnaschpolder. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen bij een reguliere bank. De starterslening is in de eerste drie jaar aflossingsvrij.

Erfpacht

De gemeente Delft voert ook het erfpachtinstrument opnieuw in. Dit betekent dat kopers een woning kunnen kopen, zonder dat zij eigenaar van de grond worden waarop de woning staat. De koper kan dus een lagere hypotheek afsluiten, doordat bij de koop de grondkosten niet zijn inbegrepen. Voor de grond betaalt de koper apart zogenaamde grondhuur.

Delft blijft bouwen

Delft bouwt, ook nu. Woningbouwontwikkeling en  doorstroom blijven nodig. Wel is prioritering noodzakelijk, om te voorkomen dat te veel woningbouwlocaties in de stad niet of slechts gedeeltelijk tot ontwikkeling komen. Zo zullen in de Harnaschpolder vooral rond de zogenaamde hoofdassen nog woningen worden gebouwd. Om de leefbaarheid van deze wijk te waarborgen, worden de overblijvende lege ruimten tijdelijk ingevuld. Daarna gaat de woningbouw verder in de Spoorzone.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12