Afbeelding

Leo Quack hoopt dat als stemmers hem het Nachtburgemeesterschap gunnen, hij ook echt iets te vertellen krijgt

Algemeen

Leo Quack heeft tijdens zijn jaren veel kennis en kennissen opgedaan en hoopt deze als Nachtburgemeester in te kunnen zetten. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – Joost Verhoeff maakt op maandagavond 28 januari bekend wie zich vanaf dan twee jaar lang Nachtburgemeester van Delft mag noemen.

In de afgelopen weken kwamen Anna Krul, Peter Smit, Tijn Noordenbos en Erwin Beijersbergen al aan het woord over hoe zij denken over de invulling van het Nachtburgemeesterschap. Deze week is het de beurt aan Leo Quack, de laatste kandidaat.

Wie in Delft kent Leo Quack eigenlijk niet? Ooit was hij supermarkteigenaar tegenover de plek waar nu de politie zetelt, hij was groenteboer in de Ternatestraat en daarna stortte hij zich met volle overgave op Café De Oude Jan, dat hij ruim twee jaar geleden van de hand deed.

De 65-jarige Delvenaar ziet voor de Nachtburgemeester in veel gevallen een bemiddelende functie weggelegd. “Ik denk dat degene die uiteindelijk gekozen wordt vooral een bemiddelende functie moet krijgen tussen de horeca en de Gemeente. Daarbij hoop ik vooral dat de Nachtburgemeester ook wat te vertellen krijgt. Ik zou het vervelend vinden als mensen bij mij aankloppen en ik niets voor ze kan betekenen.”

Leo Quack is dus iemand die de taak van Nachtburgemeester erg serieus neemt. “Ik maak deel uit van het Senioren Horecaoverleg en heb altijd bij het terrassenoverleg gezeten. Daarbij zoek je naar oplossingen voor problemen en ligt de focus vooral op de binnenstad. Dat is weleens jammer, omdat Delft groter is dan alleen de binnenstad. Aan de andere kant is het als Nachtburgemeester wel een uitdaging om publiek naar de binnenstad te trekken.”

Hoe je dat doet weet Leo Quack als geen ander. Sinds hij zo’n vijftien jaar geleden Café de Oude Jan overnam, heeft waarschijnlijk iedere Delftenaar weleens een evenement waarbij Quack in de organisatie zat bezocht. “Vanaf de eerste dag ben ik begonnen met dingen organiseren. Zo ben ik altijd betrokken geweest bij de organisatie van het Bluesfestival, dat dit jaar nog groter gaat worden, heb ik beach soccertoernooien georganiseerd en heb ik met Koninginnedag altijd mijn beste beentje voorgezet.” En met succes, want de optredens van coverband The Clarks zijn voor velen een traditie zonder welke Koninginnedag niet geslaagd is. Vooral door zijn bemoeienissen met het bluesfestival heeft Quack een goed beeld van wat voor cafés er allemaal in de stad zijn. “Tijdens zo’n festival zie je toch welke mensen in welke kroegen komen. Zo zie je dat elk café zijn eigen vaste bezoekers heeft en dat is goed ook.” Zelf stond Quack tot een jaar of twee geleden vooral achter de bar in Café De Oude Jan, dat tot vijf uur open is. “Zodoende ken ik wel een hoop mensen in Delft. Van een heel aantal mensen hoor ik dat ze op me gaan stemmen bij de verkiezing. Dat vind ik hartstikke leuk, maar ik ga niet extra campagne voeren. Ik heb sowieso het idee dat het bij dit soort verkiezingen vooral gaat om in hoeverre mensen je het gunnen. Dat is in de horeca precies hetzelfde. Als mensen het je niet gunnen kan je nog zo’n mooi café hebben, maar zit je zonder klanten.” Quack zou het fijn vinden als de meerderheid van de stemmers hem het Nachtburgemeesterschap gunt. “Maar dan zou ik ook echt wel wat te vertellen willen hebben. Dan zou ik mijn best doen om ervoor te zorgen dat horecaondernemers meer mogelijkheden krijgen om zo nu en dan wat te organiseren. Nu mag de ene het wel en de ander niet.

Dat komt vaak doordat binnenstadbewoners vaak wel de lusten van het wonen in de binnenstad willen hebben, maar niet de lasten. Verder zorg ik ervoor dat er in de column die de Nachtburgemeester maandelijks schrijft leuke anekdotes komen te staan, want daar heb ik er genoeg van…”

In de afgelopen weken hebben alle kandidaten voor het Nachtburgemeesterschap zich in de krant Delft op Zondag voorgesteld. Zij hebben aangegeven hoe ze tegen het ereambt aankijken en hoe zij het in gaan vullen. Nu is het aan u als lezer om te bepalen wie zijn of haar ideeën gaat verwezenlijken. U kunt vanaf deze week op www.delftopzondag.nl/nachtburgemeester uw stem uitbrengen op de kandidaat van uw keuze. Per ip-adres kan één stem uitgebracht worden en de uiteindelijke winnaar van de verkiezing, die zich twee jaar lang Nachtburgemeester van Delft mag noemen, wordt op maandagavond 28 januari bekend gemaakt in Belgisch Bier Café Belvédère op de Beestenmarkt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12