Dubbel Delft... Zondag 5 december

Algemeen

Zo’n mooi gebouw en dat stond in Delft?! Om precies te zijn: het staat er nog steeds. Tussen de Nieuwelaan en de Ezelsveldlaan. Alleen zijn ze in de jaren zestig zo bijdehand geweest om er een enorm lelijke elektriciteitscentrale naast te zetten, zo laat de foto anno 2010 zien.

Het gebouw was onderdeel van een complex dat in gebruik was bij de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Hogeschool. Het complex, gebouwd in 1911, naar ontwerp van Rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman, bevatte onder meer collegezalen, de kabinetten van hoogleraren en assistenten en de bibliotheek. De TU groeide door de jaren heen als kool. In 1921 werd de westelijke vleugel uitgebreid met een vierde verdieping en kwam er een noodgebouw voor aero- en hydrodynamica. De laatste verbouwing was in de oorlogsjaren, in 1942, waarbij op de middenvleugel een vierde verdieping werd toegevoegd. Vanaf de jaren vijftig werden veel faculteitsgebouwen verhuisd naar het gebied tussen de Schie en Rijksweg 13. 

Zo kwam ook het gebouw van Werktuigbouwkunde leeg te staan. In de jaren negentig is het verbouwd en werd er een appartementencomplex van gemaakt. De Nieuwelaan dateert waarschijnlijk uit de dertiende eeuw, toen er in dit gebied nieuwe afwateringskanalen werden gegraven in verband met de herindeling ervan. Eén van de toen ontstane verkavelingsblokken had als naam ‘’t Nieuwe Laense Blok’. De Nieuwelaan was ooit een heel stuk langer en liep vanaf de Rotterdamseweg in oostelijke richting naar het Oostblok. 

Door het graven van het Rijn-Schiekanaal kwam het meest westelijk gelegen deel ‘los’ te liggen en werd dat bij de Kanaalweg gerekend. De bouw van de gasfabriek, en wat later van een flink aantal woningen, zorgden voor het verdwijnen van de Nieuwelaan ten westen van de Sebastiaansbrug. Wat bleef is de Schie. De foto links, gemaakt in 1918, laat zien dat de afmetingen en aandrijving van de vrachtschepen toen nogal wat verschillen van de kolossen die zich nu door het water spoeden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12