Afbeelding

Jongeren vinden stageplek in de Nieuwe Kerk, maar voor veel anderen is de zoektocht nog lang niet ten einde

Algemeen

Editie: Week 20, Jaargang 21 |

Het CDA Delft en de Werkgroep Migranten Communicatie maken zich sterk voor meer stageplekken in Delft. (foto: Karl Flieger)

 

DELFT – Je zal maar een technische vmbo-opleiding doen en  dankzij wethouder Junius een stageplek krijgen binnen de restauratie van de Nieuwe Kerk. Zo’n kans krijg je maar eenmaal in je leven. “We leven in een monumentenland”, zegt de wethouder. “Daarom is het belangrijk om die specifieke kennis op de volgende generatie over te brengen. Doen we het niet, dan is er straks een complete generatie die geen restauratiewerk kan uitvoeren en dat kunnen we ons niet veroorloven.”

Een tiental  stagiaires is dus de komende twee jaar onderdak op een wel heel bijzondere plek. En op allerlei niveaus: elk half jaar een HBO stagiair bij het architectenbureau van Hoogevest, leerlingen bouwplaats (LBO-niveau) en op universitair niveau bij de installatie adviseur in samenwerking met TU. Maar voor verreweg de meeste schoolgenoten is het vinden van een stageplek een groot probleem. Een doorn in het oog van het CDA Delft en de Werkgroep Migranten Communicatie. Zij stellen: Geen jongeren zonder startkwalificatie! “Veel jongeren hebben moeite om aan het einde van hun middelbare school of MBO-opleiding een praktijkstage te vinden”, zegt Gerrit Jan Valk van het CDA. “Hierdoor lopen deze jongeren vertraging op met het afronden van hun opleiding of verlaten zij de school zonder diploma.”
Het CDA Delft en de Werkgroep Migranten Communicatie wijdden zelfs een debat aan het vraagstuk. Politiek, werkgevers en jongeren zelf gaven er hun mening. “We kwamen onder andere tot de conclusie dat de regelgeving soms tegenwerkt”, zegt Rob van Woudenberg van het CDA. “We leven in een economisch moeilijke periode, waardoor veel werkgevers in de knel komen. Zij hebben vaak niet de middelen en de mensen om stagiaires te begeleiden. Het is geen onwil. Het zou wat ons betreft gemakkelijker moeten worden om een soort deeltijd stage te creëren. Dus dat een stagiaire bijvoorbeeld de helft van de tijd bij werkgever A en de rest bij werkgever B een plek vindt. Ik denk dat de politieke wil er wel is om dit probleem op te lossen.”

 

‘Wat willen we?’

Daar komt bij dat sommige werkgevers hun vraagtekens zetten bij de motivatie van jongeren. Vaak een kwestie van beeldvorming, vaak gebaseerd op negatieve ervaringen. Ingenieur Hasan Karadirek van de Werkgroep Migranten Communicatie herkent dat probleem. “Wij willen de spreekbuis zijn van de vijftien zogenaamde ‘zelf organisaties’ die Delft kent. De vraag is ‘waar staan we en waar willen we naartoe?’. De maatschappelijke problematiek onder jongeren is bekend. Maar in plaats van met de vinger te wijzen, willen wij de partijen dichter bij elkaar brengen. Daar hebben we uiteraard ook de inzet van de jongeren voor nodig. We proberen iedereen ervan te overtuigen dat je zonder startkwalificatie nauwelijks een baan kunt vinden. En veel jongeren zien dat ook. Zij zijn echt gemotiveerd om aan de slag te gaan.”
“Het is een zaak van ‘samen doen’, samen de oplossing brengen”, zegt Rob van Woudenberg. “Alle betrokken partijen moeten inzien dat deze generatie jongeren een steuntje nodig heeft. Dat leeft breed in het college van B&W. Zo gaf wethouder Vokurka aan dat het niet van regeltjes moet afhangen; want daar maken we elkaar alleen maar gek mee!”
En wethouder Junius: “De Gemeente Delft zet zich in om dit probleem op te lossen. Onder meer door overleg met de organisatie Bedrijf & Samenleving. Daar komen leuke contacten tot stand. Een bedrijf als Autohaag Zeeuw heeft naar aanleiding van deze discussie al twee stageplekken ingevuld. Maar er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel.” (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12