Hemd van het lijf

Algemeen

De Gemeente Delft heeft besloten het extra politietoezicht rond het Dienstencentrum, de dagopvang voor dak- en thuislozen, te verminderen. Omwonenden en omliggende bedrijven zouden namelijk nauwelijks overlast ondervinden van de dagopvang, die sinds maart 2008 in de Surinamestraat is gevestigd. Mustapha Boufassil (44), coördinator van het Dienstencentrum, vertelt over zijn centrum.

1. Waarom wilt u graag op het balkon van het Dienstencentrum gefotografeerd worden?
Het is nu schemerig, maar overdag heb ik op dit balkon een prachtig uitzicht over de Delftse Vliet en de Nieuwe Plantage waar ik heb gewerkt als jongerenopbouwwerker en leidinggevende. De ervaringen die ik daar heb opgedaan, komen me hier weer goed van pas.

2. Wat vindt u ervan dat het extra politietoezicht verdwijnt?
Ik vind het een prima besluit dat is genomen in goed overleg met de Gemeente, de Politie en de buurt. En voor de goede orde: alleen het éxtra toezicht vermindert. Net zoals in andere wijken blijft de Politie uiteraard ook hier een oogje in het zeil houden.

3. Toch zijn sommige omwonenden bang voor overlast als het extra toezicht verdwijnt.
Ik ben erg blij met de samenwerking in de buurt en de betrokkenheid van de bewoners. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we er, ingeval van ergernissen, weer gezamenlijk uitkomen. Net als in het begin. Toen we hier bijvoorbeeld net zaten, was er sprake van een toename van het afval op straat en ergerden sommige omwonenden zich aan het ‘gehang’ onder de brug. Sindsdien voeren onze bezoekers tweemaal per dag een opruimronde in de buurt uit en vertoeven ze niet meer onder de brug. Als er iets is, proberen we dat meteen op te lossen.

4. Wat doet het Dienstencentrum precies?
Het is een maatschappelijke dagopvang voor dak- en thuislozen. Vaak kampen onze bezoekers met diverse problemen en zijn ze geïsoleerd in de maatschappij. Bij ons kunnen ze een douche nemen, hun kleding wassen en een maaltijd krijgen. Ook kunnen ze meedoen met diverse dagactiviteiten, zoals computerles en sporten. Daarnaast begeleiden we bij het zoeken naar deskundige hulp, woonruimte en/of werk. Verder is het Dienstencentrum een postadres voor mensen zonder vast woonadres. Er staan ongeveer 190 mensen bij ons ingeschreven en er komen hier zo’n 50 bezoekers gemiddeld per dag.

5. Met wat voor problematiek kampen de bezoekers?
Dat is heel divers. Mensen denken vaak dat hier alleen maar zwervers komen die ’s nachts onder de brug slapen, maar dat is niet zo. Ongeveer 20 procent van de ingeschrevenen heeft bijvoorbeeld gewoon werk of gaat naar school, maar staat wel bij ons ingeschreven omdat ze geen eigen postadres hebben. Ze wonen bijvoorbeeld bij vrienden of in een oude caravan. Soms hebben ze schulden waardoor ze niet zelfstandig kunnen wonen. Wij helpen ze dan met het aanpakken van hun schulden. Maar natuurlijk hebben we ook veel te maken met verslavingsproblematiek.


6. Vindt u dat u een zware job heeft?
Nee, ik vind het heel uitdagend werk wat me ontzettend veel voldoening geeft. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, maar dat zijn slechts incidenten. Ik voel me hier altijd veilig, ook als ik ’s avonds laat vertrek.

7. Wat geeft u de meeste voldoening?
Dat is eigenlijk niet te beschrijven. Je biedt mensen een veilige plek, een luisterend oor en soms weer perspectief in het leven. Dat alleen geeft me al veel voldoening. En als ik dan ook nog een lach op het gezicht zie …, dat gevoel is niet te beschrijven.

8. Neemt u wel eens problemen mee naar huis?
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat niet doe. Zeker als het slecht weer is, maak ik me zorgen. Dan hoop ik dat ze allemaal een warme, droge plek voor de nacht hebben gevonden.

9. Welke ervaring in de afgelopen twee jaar is u het meest bijgebleven?
De eerste keer dat we hier Kerst vierden, in december 2008. Eén van de bezoekers wilde graag speechen, maar was te ontroerd om een woord uit te brengen. Daar kreeg ook ik een brok van in mijn keel, dat heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt. Een andere aangrijpend moment wat me altijd zal bijblijven is de cliënt die in compleet onbegrip en tranen was nadat de muurschildering, waar hij een paar maanden aan had gewerkt, bij de brand in het centrum verloren was gegaan.

10. Wat zou u doen als u burgemeester van Delft zou zijn?
Deze functie ambieer ik niet, omdat ik vind dat de burgemeester een beperkte portefeuille heeft. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12