Darter Ed Vierling kan nog aardig mee gooien met de echte topspelers

Algemeen

Darter Ed Vierling is vorig seizoen met zijn team Bullshit kampioen geworden in de Delftse competitie.

DELFT – Elke vrijdagavond gooit darter Ed Vierling samen met zijn medespelers van het team Bullshit een competitiewedstrijd van Darts in Delft. Hun thuisbasis is Café De Vlouw.

Het komende dartseizoen wordt het 26ste voor Vierling, die in het afgelopen seizoen met Bullshit kampioen van Delft is geworden. Bullshit is een team dat al bestaat sinds het begin van de competitie. Het bestaat uit zes darters, die hoofdzakelijk uit Delft komen. Vierling is één van de meest ervaren spelers, hij heeft hiervoor veel Nederlandse rankingen gegooid. “De laatste paar jaar ben ik iets minder fanatiek geworden”, zegt hij. “Ik train niet zo veel meer en gooi één keer per week een competitiewedstrijd. Dat heeft er ook mee te maken dat ik nu een kleintje heb.” 

Voor de meeste spelers in de Delftse competitie is darts een gezelschapspel. Het gaat vooral om de gezelligheid en als er bij Bullshit getraind wordt, is het toch vooral gewoon partijtjes gooien. Toch is het niveau van Vierling nog heel redelijk, hij kan nog aardig meegooien met topspelers. “Tot het jaar 2000 heb ik veel Nederlandse rankingen gegooid. Omdat ik zo hoog gegooid heb, kan ik zeker in de Delftse competitie een hoog niveau halen. Ik zit zelfs ook nog in het Superleague Team van Delft. Met dat team gooien we op zaterdagmiddag wedstrijden door heel Nederland. Niet in de allerhoogste klasse, maar we spelen in de Overgangsklasse. Van een échte topper kan ik soms ook nog wel eens winnen.” 

Heel lang geleden had Vierling wel de droom om heel goed te worden. Net zoals spelers voor wie darts geen liefhebberij is, maar hun werk. Zoals Raymond van Barneveld of Phil Taylor, die vijf uur per dag trainen. Die droom heeft hij al langer laten varen, maar veel trainen is volgens hem wel dé manier om een goede darter te worden. “Je moet veel oefenen, maar vooral ook mentaal heel sterk zijn. Het zijn meestal korte partijen, dus je moet een heel vaste hand hebben. Je moet je ontspannen voelen, maar wel uitstralen dat je de tegenstander de baas bent. Het gaat om concentratie, ontspanning en de wil om te winnen. Het is ook belangrijk dat je je eigen stijl ontwikkelt, een manier van spelen waarbij je je zelf het prettigst voelt.”
Darten is een individuele sport, maar tegelijkertijd ook een teamsport. Dat vindt Vierling een heel leuk aspect van darten. “Je bent individueel bezig, maar je moet wel in een team functioneren”, legt hij uit. “Je doet zelf je kunstje, maar je hebt ook de verantwoordelijkheid om een teamgenoot op te vangen als hij bijvoorbeeld een wedstrijd verloren heeft. Natuurlijk word je zelf ook opgepept als het met jou minder gaat. En het is gewoon heel gezellig.” 

Hoewel je in teamverband speelt, kun je in wezen toch alleen jezelf de schuld geven als je verliest. Vierling heeft daar een heldere kijk op. Het gaat om twee dingen. Je hebt zelf gewoon niet goed gegooid of de tegenstander was gewoon veel beter. “Vroeger was ik altijd helemaal kapot van een nederlaag”, zegt hij. “Nu stap ik makkelijker over een verliespartij heen. Ik weet gewoon dat het wat minder kan gaan als je minder traint. Toch blijft het heel fijn om ook nog in de Superleague te spelen. We merken dat we dat nog heel redelijk bij kunnen houden.” 

Het seizoen van Darts in Delft begint vanaf maandag 6 september. Er is nog plaats voor enkele nieuwe teams. Voor meer informatie: (015) - 257 88 21 of mailto:info@did-dartsindelft.nl?subject=via%20delftopzondag.nl. Kijk ook op www.did-dartsindelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12