Tien vragen aan Gerco Veltrop

Algemeen

Gerco Veltrop (41) maakt deel uit van de organisatie van de Oranjefeesten in Pijnacker en hij is voorzitter van de werkgroep Beatrixrun. Samantha Künz (links op de foto) is één van de zijspanrijders die hieraan meedoet.

1. Waarom wilde je per se in Pijnacker op de hoek van de Oostlaan en de Westlaan worden gefotografeerd?
“Met de Beatrixrun rijden we jaarlijks een andere route. Een vast item in de tocht is dat we in Pijnacker starten en weer eindigen. Als we zo rond kwart voor vijf ’s middags weer in Pijnacker aankomen loopt het hele dorp uit, ze gaan dan allemaal naar de Oostlaan en de Westlaan. Daar worden de rijders als kampioenen ontvangen, dat is jaarlijks een kippenvelmoment.”

2. Voor iedereen die de Beatrixrun nog niet kent: wat is het?
“Het is een zijspanrun met motorrijders uit het hele land. Ze komen elk jaar naar Pijnacker om gehandicapten uit de omgeving, die in de zijspan mogen zitten, een dagje uit te bezorgen. Er rijden zo’n honderd zijspanmotoren, tien Politiemotoren, vijftig solomotoren en enkele auto’s mee. De stoet heeft een lengte van circa één kilometer en rijdt een gevarieerde route door Zuid-Holland.”

3. Waarom staan er altijd zo veel toeschouwers langs de route?
“Ik denk dat dit tweeledig is. Het is sowieso een prachtig gezicht om zo veel zijspannen bij elkaar te zien. Je ziet er wel eens eentje rijden, maar honderd zijspanrijders bij elkaar vormen een mooie bonte stoet. Daarnaast zien mensen het plezier van hun gehandicapte medemens. Die combinatie zorgt ervoor dat er jaarlijke veel mensen langs de route staan. Mensen komen er echt voor naar buiten.”

4. De stoet houdt het andere wegverkeer enigszins op, zorgt dit nooit voor irritaties?
“We hebben verkeersregelaars die andere weggebruikers erop aanspreken dat de motoren er aan komen. Eigenlijk valt er nooit een onvertogen woord. Dat komt, denk ik, ook vanwege de doelgroep. Ik heb met de organisatie van wielerrondes gemerkt dat de lontjes van weggebruikers die even moeten wachten dan wat korter zijn.”

5. Wat is jouw mooiste Beatrixrun-moment?
“Een paar jaar geleden kregen we bij de Veiling van Naaldwijk de kans om het dak op te rijden. Dat was toen rond Moederdag, dus het was heel druk rond de Veiling. Vanaf het dak kon je over heel het Westland en heel Delft heen kijken, dat was heel bijzonder. Ik vond het ook mooi toen Erica Terpstra hier langs kwam. Een prachtig mens die altijd enthousiast is.”

6. Waarom zijn zo veel motorrijders bereid om belangeloos mee te doen?
“Voor de rijders zelf is het ook een bijeenkomst. Voor hen is het gewoon een gezellig weekend weg en het is geweldig om een gehandicapte een leuke dag te bezorgen. Je ziet ze echt de hele dag stralen. De rijders nemen vaak elk jaar dezelfde passagier mee, daarom ontstaat er vaak een band tussen die twee. De passagiers kijken er al maanden van te voren naar uit. Zo rond de Kerst begint het bij hen al te kriebelen.”

7. Als ik Burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik proberen om de regelgeving rond vergunningverlening voor vrijwillige doeleinden te versimpelen. We zijn veel tijd kwijt aan procedures rond vergunningverlening. Het zou fijn zijn als dat soort zaken worden versimpeld.”

8. Wat weten veel mensen niet over de Oranjefeesten in Pijnacker?
“Dat het alleen mogelijk is door de inzet van ontzettend veel vrijwilligers, maar ook door de middenstand en de bedrijven die door hun sponsoring bijna anoniem meewerken om er een succes van te maken. Alleen daardoor kunnen we dit voor elkaar krijgen.”

9. Waar kun je vrolijk van worden?
“Van zo’n blij gezicht in een zijspan. We beginnen in oktober al met het organiseren van de Beatrixrun. Ik had het net over dat gedoe met vergunningen, maar als je zo’n gezicht ziet, dan weet je weer even waar je het voor doet.

10. De stoet komt zaterdag 24 april niet alleen door Pijnacker, maar ook door Delft, Midden-Delfland en Rijswijk. Waarom moeten we zeker een plekje langs de route opzoeken?
“Omdat er een bonte stoet van zijspanrijders voorbij komt. Bijna alle soorten zijspannen die er zijn, doen mee. We proberen elk jaar een route te rijden met enerzijds het mooie en landelijke van Zuid-Holland, maar we proberen ook in de dorpen te komen. De passagiers willen natuurlijk vooral zwaaien en toeteren. Kom daarom vooral kijken, pas als je het een keer hebt gezien weet je wat het is. Meer informatie over het programma en de route is te vinden op onze website www.beatrixrun.nl.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12