Meer leren over beroepen op de Kinderacademie

Algemeen

DELFT – De Kinderacademie is al vijf jaar lang dè plek waar kinderen op zondag meer leren over allerlei soorten beroepen. Ze komen op zondag bij elkaar om in het gebouw van Woonbron aan de Aart van der Leeuwlaan gastlessen te krijgen van mensen uit verschillende beroepsgroepen.

De Kinderacademie is bedoeld voor leergierige en gemotiveerde leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs en de brugklas, die het niet erg vinden ook op hun vrije zondag iets op te steken. Zij krijgen elke zondag bezoek van een andere gastdocent, die de kinderen dan uitleg geeft over zijn of haar beroep. “Het is heel belangrijk dat ze daarna met de leerlingen aan de slag gaan”, legt coördinator Mieneke de Jonge uit. “Er komt bijvoorbeeld een kok, die uitlegt wat hij doet en welke opleidingen hij heeft gevolgd. Daarna gaan de kinderen samen met de kok koken en samen dineren. Of er komt een rechercheur, die uitleg geeft over zijn vak en daarna met de leerlingen een sporenonderzoek gaat doen.” Ook speelden de leerlingen met behulp van een rechter en de door hem meegebrachte toga’s en strafboeken al een rechtzaak na. De Jonge: “Het doel van de Kinderacademie is dat kinderen zo beter op hun toekomst worden voorbereid. Ze weten dat er heel veel beroepen bestaan, maar niet wat die beroepen inhouden. Door aan mensen uit die beroepsgroep vragen te stellen en zelf te ervaren, weten ze later beter welke richting ze moeten kiezen.”

Volgens De Jonge is zes dagen ‘school’ voor de leerlingen niet te veel van het goede. “Dat valt heel erg mee”, zegt ze. “Ze zitten niet zoals op school in de banken maar in een hele andere omgeving en met andere leerlingen dan op hun eigen school. Ze gaan vaak op stap en maken leuke uitjes, elke zondag is weer heel anders. Het zal heus wel eens zijn dat ze het een keer niks vinden, maar veel onderwerpen zijn ze heel enthousiast over.” 

Wie meer informatie wil over de Kinderacademie, kan dit vinden op de website www.kinderacademie-delft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12