Wereldrecordpoging om aandacht te vragen voor 40.000 geruimde geiten

Algemeen

De geiten bij Kinderboerderij Delftse Hout zijn kennelijk blij met de actie van Geoffrey Deckers (links) en Anne-Marie Wegh (rechts).

DELFT – De Dierenbeschermingsorganisatie ‘Een Dier Een Vriend’ (EDEV) gaat donderdag a.s. in de Delftse Pastoor van Arskerk op een geweldloze manier protesteren tegen het ruimen van geiten vanwege de Q-koorts. Tegelijkertijd is de organisatie van plan om met enorm aantal brandende kaarsen een wereldrecord te verbreken.

Aanstaande donderdag worden in de kerk welgeteld 40.006 kaarten aangestoken: 40.000 kaarsen staan voor de 40.000 geiten die zijn’geruimd’, de resterende zes kaarsen branden voor de zes Nederlanders die zijn overleden als gevolg van de Q-koorts. “We willen aandacht vragen voor alle dieren die zinloos gemeld en gemarteld worden”, vertelt EDEV-voorzitter Geoffrey Deckers. “De beelden van de ruimingen zijn bijzonder schokkend, het gebeurt op een prehistorische manier. Daarnaast heeft de Minister van Landbouw na de laatste ruimingen beloofd dat er in Nederland nooit meer dieren worden geruimd. We hebben daarop de website www.nooitmeerruimen.nl in de lucht gebracht. We willen dat mensen zich hier inschrijven om op een vreedzame manier te zeggen dat we geen ruimingen meer willen.” Op deze website kunnen geïnteresseerden zich bovendien aanmelden om donderdag mee te doen met de actie in de Pastoor van Arskerk, want de organisatie kan wat hulp goed gebruiken. “Het wordt heel spannend, het is namelijk een hele klus”, zegt Anne-Marie Wegh, bekend van de Delftse Watertoren en een EDEV-donateur van het eerste uur. Wegh vindt het belangrijker dat er door hun actie landelijk aandacht komt voor het dierenleed dan dat ze ermee in het Guiness Book of Records terecht komen. “Mensen vinden het steeds normaler dat er dieren worden geruimd, dat heeft ons extra gemotiveerd om deze actie op te zetten.” Ze denkt dat hun vreedzame protest wel wat teweeg gaat brengen. Daar denkt Deckers hetzelfde over. “Uiteindelijk werkt zo’n actie. We bereiken misschien niet direct wat we willen, maar alles gaat in stappen.” Zijn doel is duidelijk. “Het patroon van hoe we in de Nederlandse bio-industrie met dieren omgaan moet doorbroken worden, want dat patroon is inhumaan”. 

De inloop in de Pastor van Arskerk begint donderdagmiddag om half drie. Niet veel later moeten alle ruim 40.000 kaarsen branden. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12