Hemd van het lijf:Rachel Bacon

Algemeen

Beeldend kunstenaar Rachel Bacon zocht naar heimwee op Ypenburg. Het boek Home Sweet Home Sick vertelt verhalen over verlangen in woord èn beeld.

1.Waaomr wil je per se in de Bieb van Ypenburg op de foto?
Voor het project heb ik gewerkt in Kunsthuis 7X11 op Ypenburg. Het resultaat is het boek Home Sweet Home Sick en dat is gepresenteerd in deze bibliotheek. Ik heb negen vrouwen uit de wijk geïnterviewd over heimwee en hun verhaal heb ik geprobeerd te 'verwoorden' in een tekening. Dat ging in niet in één keer. Steeds weer overlegden we of de tekening klopte met het gevoel. Bij de één lukte dat beter dan bij de ander.

2.Je hebt voor het project twee maanden op Ypenburg gewoon. Hoe was dat?
Het is hier veel te stil, ik zou hier niet kunnen wonen. Ik ben geboren en opgegroeid in New York en woon nu in Den Haag, die steden leven echt. Ypenburg mist ook een eigen karakter. Den Haag en New York, dat zijn echt unieke plekken op de aardbol. Maar als je op Ypenburg bent, weet je niet meer waar je bent. Deze wijk had overal kunnen staan.

3.Het project gaat over heimwee. Is er veel heimwee op Ypenburg?
Dat viel eigenlijk heel erg mee. De meeste mensen hebben het hier naar hun zin en dat had ik niet verwacht. Ik heb wel negen vrouwen gevonden met heimwee. Dat gaat dan niet over de plek waar ze nu wonen, ze willen helemaal niet weg. Nee, het gaat om heimwee naar familiebanden, naar onbevangenheid, naar vroeger, naar wolken en de geur van tropisch fruit bijvoorbeeld.

4.Welk verhaal heeft je het meest geraakt?
Het waren stuk voor stuk mooie verhalen. Ik heb goede herinneringen aan een Engelse mevrouw, omdat ik vooral heel veel mee gelachen heb met haar. Ze had heimwee naar haar familie die in Amerika woont. Dat herken ik wel, nu ik wat ouder word merk ik dat ik meer verlang naar mijn geboorteland en mijn familie in Amerika.

5.Je woont alweer een tijdje in Den Haag. Heb je heimwee naar Ypenburg?
Nou, ik heb wel hele leuke mensen ontmoet hier, maar heimwee naar Ypenburg heb ik echt niet. Ik hoor toch echt in de stad.

6.Je boek is nu gepresenteerd. Ben je er trots op?
Het is jammer, maar Home Sweet Home Sick is eigenlijk niet geworden wat ik hoopte. De inhoud wel, dat is precies wat ik wil, maar de uitvoering is niet goed. De bedoeling was dat de interviews en de tekeningen hetzelfde gevoel zouden geven. Maar het papier is te dun en daardoor krijg je niet het goede effect. Veel mensen vinden het wel mooi zo, maar het moet toch opnieuw, anders kan ik er niet achter staan. Dus wie mijn boek nu koopt, mag het later omruilen voor een goed exemplaar.

7.Hoe komen mensen aan je boek?
Ze kunnen contact met me opnemen via de website www.haagsekunstenaars.nl.

8.Waarom heb je eigenlijk een boek gemaakt en niet een sculptuur of iets anders?
Ik begin mijn werk altijd vanuit een gedachte of een idee en dat bepaalt wat voor materiaal ik uiteindelijk ga gebruiken en wat de vorm wordt. Ik ben dus niet gebonden aan een bepaald materiaal of een bepaalde vorm. Ik heb eerder met zand gewerkt, met rubber, met spijkers, met aarde en gras ... Dit idee leidde nu eenmaal tot een boek. Het is trouwens mijn derde boek.

9.Je hebt heel uiteenlopende dingen gemaakt. Is er een centraal thema in je werk?
Ik ben altijd op zoek naar de diepere laag, er is altijd meer dan je op het eerste gezicht ziet of denkt. De paradox tussen die ideeën en de concrete werkelijkheid, dat boeit me. Zoals op Ypenburg, waar mensen het toch naar hun zin blijken te hebben, al zou je dat niet denken als je het ziet.

10.Als je Burgemeester van Delft zou zijn, dan ...
Geen idee, ik weet niet zo veel van Delft. Maar als Burgemeester van Ypenburg zou ik het wel weten, ik zou veel meer bomen planten. Ik vind het hier zo kaal. En ik zou kleine buurtwinkeltjes maken, niet zo'n groot winkelcentrum, maar een plek in de buurt waar de mensen elkaar tegenkomen, zodat het weer gaat leven. (IK)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12