Schipluidense Ilse van der Windt bij voorlopige selectie Nederlands Elftal onder de 15 jaar

Algemeen

De 14-jarige Ilse van der Windt hoopt op een plek in het Nederlands Elftal.

SCHIPLUIDEN - Profvoetballer worden is de droom van iedere voetballer, maar slechts voor weinigen weggelegd. Voor de 14-jarige Ilse van der Windt zou deze droom wél eens werkelijkheid kunnen worden.

De speelster van vv Schipluiden is door de KNVB geselecteerd voor de voorlopige selectie van het Nederland elftal onder de 15 jaar. De vier trainingen van de voorselectie zitten er inmiddels op. Nu rest nog het belangrijkste: de wedstrijd op 13 januari waarin de 33 geselecteerde speelsters strijden om een plek in de definitieve selectie. “Uiteindelijk gaan er 18 tot 20 speelsters door. Ongeveer een derde valt dus af,” legt Ilse uit. 

Ze vindt het lastig om haar kansen in te schatten. “De trainingen bestonden met name uit krachttrainingen, dus ik heb de andere meiden nog niet zien voetballen. En het hangt natuurlijk ook van de concurrentie op mijn positie af.” En dat zou voor Ilse wel eens gunstig kunnen uitpakken, denkt haar vader Gerard van der Windt. “Ilse is rechtsbenig en speelt linksmidden. Een combinatie die je niet vaak ziet.” 

De combinatie voetbal en school is een pittige. De voetbalster zit in het derde jaar van het atheneum op het Christelijk Lyceum Delft. “Mijn laatste proefwerken vielen precies in de periode van de selectietrainingen. Van de vier proefwerken waren er dan ook drie onvoldoende.” Voor Ilse staat het voetballen duidelijk op de eerste plaats. “Ik moet iedere dag romp-stabiliteitsoefeningen doen. Waar een ander nog even 20 minuten extra leert voor haar proefwerk doe ik mijn oefeningen.” Haar vader is het met deze prioriteitsstelling niet helemaal eens. “Natuurlijk, dat voetballen is hartstikke leuk, maar school is ook belangrijk. Gelukkig was haar rapport niet slecht, alleen een onvoldoende voor Wiskunde.” 

Van der Windt is hartstikke trots op zijn dochter. “Vooral de eerste keer dat ze in het KNVB-trainingspak het trainingsveld opliep, dat was wel mooi om te zien. Verder is het natuurlijk hartstikke leuk om te volgen, ik ga altijd graag met haar mee.” Van ‘moeten’ is bij hem echter geen sprake. “Het moet allemaal wel leuk blijven en verder hebben wij nog drie kinderen. Het draait thuis zeker niet alleen om Ilse en haar voetbal.” 

Ilse beseft dat ze goed op weg is, maar ook dat ze nog een lange weg heeft te gaan. “Ik wil vooral vorderingen blijven maken, en daar moet ik keihard voor werken.” Bij vv Schipluiden speelt ze in het eerste van de C-junioren. “Gewoon tussen de jongens, daar kan ik me het beste ontwikkelen. Volgend jaar ga ik naar de B, ik hoop dat het daar ook weer gaat lukken.” Als ze bij de uitverkorenen hoort, mag de Schipluidendse zich opmaken voor drie interlands: twee tegen Engeland en een wedstrijd tegen Duitsland. “Dat zou natuurlijk een prachtige ervaring zijn,” vindt haar vader. 

Voor de selectiedag gaat Ilse geen bijzondere dingen ondernemen. “Ik kan wel heel vroeg naar bed gaan, maar dan is de kans juist groter dat je slecht slaapt. Ik houd er best wel een beetje rekening mee, maar ik probeer zo veel mogelijk de gewone dingen te doen. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12