Dubbel Delft... zondag 8 november

Algemeen

We keken lange tijd altijd wat meewarig naar steden als Den Haag, die jarenlang één grote bouwput waren. En deels nóg zijn. Anno 2009 zijn we behoorlijk gestegen in de Bouwput-Top-Tien. De Koepoortgarage, de Bomenwijk, de Sebastiaansbrug, de Poptahof, het oude Calvé-terrein, de Rotterdamseweg, verschillende grote kruispunten en natuurlijk het Spoorzone-gebied.

De afgelopen weken werd, onder het oog van heel wat Delftenaren, het gebied tussen het spoor en de Westvest met de grond gelijk gemaakt. Als je vanaf de hoek van de Binnenwatersloot richting het station kijkt, is het net alsof er een enorme bom is ontploft. Maar het is voor het goede doel: een geheel nieuw gebied met als episch centrum de spoortunnel die over een flink aantal jaren het oude spoorviaduct moet laten vergeten. 

Dat laatste is het eenvoudigste deel: er is niemand die ook maar een traan zal laten als het betonmonster wordt gesloopt. Over een aantal andere sloopobjecten, zoals Dansschool Wesseling, de Van Leeuwenhoeksingel en het bedrijfsterrein waar onder andere Serpo was gehuisvest, zijn de meningen wat minder unaniem. Het waren gezichtsbepalende bouwwerken rond het stationsgebouw. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Zoals de foto van Tiemen van der Reijken, die laat zien hoe het gebied er uitzag halverwege de jaren zestig, toen de eerste werkzaamheden begonnen ten behoeve van het spoorviaduct. 

Fotograferen werd toen vooral gedaan door De Fotograaf. Wie nu door het gebied loopt ziet hele hordes met digitale camera’s, zowel foto als video, aan het werk. Aan beelden van deze grote ingreep in het Delftse stadsbeeld zal in de toekomst nooit gebrek zijn. Meer dan veertig jaar nadat Van der Reijken zijn foto maakte gaat het spoor dan eindelijk onder de grond. 

Voor veel bewoners rond het project een zegen, hoewel er ook een deel is dat de trein gaat missen. Sommige bewoners wonen er al hun hele leven en voor hen is de trein een onderdeel van hun uitzicht. Voorlopig zullen we nog zo’n twaalf jaar moeten wachten op het eindresultaat. Bijhouden wat er allemaal gebeurt en staat te gebeuren kan op www.spoorzonedelft.nl. Hoewel zelf gaan kijken natuurlijk het leukst is…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12