Betrokken burger gaat na presentatie van Station en Stadskantoor met nog meer vragen naar huis

Algemeen

Veel Delftenaren waren in DOK getuige van de presentatie van de plannen voor het nieuwe Stadskantoor en Station.

DELFT – In DOK was vorige week een presentatie van de plannen voor het nieuwe Station en Stadskantoor. Delftenaar Hans Schlotter was erbij en volgens hem waren er na afloop nog heel wat aandachtspunten die om antwoorden vragen.

“Natuurlijk heb ik ook bewondering voor het lef om zo'n groot en gecompliceerd project aan te pakken”, begint Schlotter. De Delftenaar voorziet echter al een aantal problemen waar hij vorige week geen antwoord op kreeg. Zo is er momenteel nog een fietstunnel, waar fietsers en voetgangers naar de andere kant van het station kunnen komen. In de plannen voor het nieuwe Stadskantoor en Station komt zo’n tunneltje niet voor, weet Schlotter. “En fietsers en voetgangers mogen niet over het Stationsplein of door de fietsenstalling.” Dan moeten ze dus over het Bolwerk, denkt hij. “Dat zullen ze nooit kunnen vinden. Ik ken ze.” 

De afgelopen tien jaar is volgens Schlotter een diepgaande studie gedaan naar ‘een optimaal verkeersknooppunt’ in het stationsgebied. “Waar wordt de auto geparkeerd?”, vroeg hij daarom tijdens de bijeenkomst. Daar wist niemand een antwoord op. Ook op zijn vraag hoe invaliden of mensen die slecht ter been zijn het perron kunnen bereiken, kon niemand antwoord geven. Daarnaast, zo merkt de betrokken burger op, ontbreekt in de plannen nog 'een gezellig restaurant voor ontmoetingen’. “Er komt wèl een groot personeelsrestaurant. Dat is natuurlijk goed voor het personeel en horeca.” Maar de bezoekers van het Station zullen elders moeten eten. 

Het was de opdracht, merkt Schlotter op, dat er wat het Stadskantoor betreft 'een passend gebouw’ kwam, ‘aansluitend op de omgeving als entree voor de stad’. In die opdracht is de architect niet helemaal geslaagd, meent Schlotter. “Is het kolossale glazen gebouw met de eveneens kolossale nieuwbouw richting Bolwerk een goede entree voor de stad? Mecanoo studeert nog op de invulling van de gevels. Waarom niet mooi metselwerk of natuursteen? Misschien is dat ook nog veel goedkoper en minder riskant, met het oog op weerkaatsing.” 

Als er ’s nachts niet meer in het nieuwe Stadskantoor ’s wordt gewerkt en de lichten uit zijn, ziet het pand eruit als ‘een zwarte dooskist’, verwacht Schlotter. Alleen de bordjes met ‘nooduitgang’ zullen dan verlicht zijn. “Dat is iets voor later”, kreeg hij hierover tijdens de bijeenkomst te horen. 

Schlotter: “Er wordt aan Delftenaren gevraagd om mee te denken over bezuinigingen. Hoewel we volgens de presentatie in 'de afronding- en bestekfase’ zijn, denk ik, en velen met mij, aan het spreekwoord: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gefaald. Daarbij zal de Stadsbouwmeester het, denk ik, met mij eens zijn dat architectuur ten dienste staat van de bewoners en hun stad.” Volgens Schlotter kan er op het Stadskantoor worden bezuinigd door een verdieping te laten vervallen. “Vervolgens kan daar bovenop een goedkoop Hollands/Delfts plat dak komen met techniekruimtes in het midden. Vanaf straatniveau zie je daar met een gevelhoogte van 15 meter, gelijk aan de woonbebouwing van de Westvest, niets van. Dat kan alleen op grote afstand of vanuit de lucht. Het lijkt wel of er met alle geweld tegen de virtuele grenzen van het bestemmingsplan aan gebouwd moest worden. Volgens mij mag je er niet doorheen, maar mag je er wel binnen blijven.” En, geeft hij nog een bezuinigingstip: “De Gemeente kan het hele project aan beleggers of investeerders verkopen. Met dat geld kunnen weer leuke dingen gedaan worden. Huur betalen is de Gemeente al gewend.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12