Manuel Vissers zit met vv Schipluiden nu in fase twee en dat valt hem bepaald niet tegen

Algemeen

Afgelopen dinsdagavond. Met een competitievrij weekend voor de boeg was het op de training van vv Schipluiden tijd even de teugels te laten vieren. Een competitietje voetvolley, dat ging er dus wel in. (foto: Roel van Dorsten)

SCHIPLUIDEN – "We zitten nu in de tweede fase. Het gaat voorspoedig". Aan het woord is niet een door de wol geverfde politicus of een ambtenaar met een onafzienbare staat van dienst, maar de trainer van de zondagselectie van vv Schipluiden, Manuel Vissers.

Hij kwam nogal op de valreep voor de groep te staan en dat had natuurlijk zo z'n nadelen. Maar ziet, die hobbels lijken aardig genomen. Na een tamelijk aarzelend begin schopten de Schipluidense voetballers een serie van zeven wedstrijden bijeen waarin niet werd verloren. Vissers kijkt nog even terug. "In de eerste fase was het vooral aftasten, elkaar leren kennen, aan nieuwe dingen wennen. Hoe pakken ze dat op?, dat was een niet onbelangrijke vraag. We gingen volgens een bepaalde tactiek spelen die voor hen nieuw was. De manier van trainen was anders. Kortom: het was wennen. Daardoor hadden we een wat mindere start. Maar ook omdat ik hier vrij laat ben ingestapt. Dat gaf qua tijd wat achterstand. We zijn nu in feite op het punt waar we vóór de competitie hadden moeten staan". 

Vissers heeft het overigens naar z'n zin bij vv Schipluiden. En wel hierom: "Die gasten zijn zó leergierig. Ze doen zó hun best. Zo kunnen we steeds een volgende stap maken. We zijn als team stabieler geworden. Ze pakken het snel op. Ze weten wat ze moeten doen, wat ze in het begin nog niet hadden. En dat ook de resultaten goed zijn, dat helpt natuurlijk óók". Wat Vissers belangrijk vindt: "Als er in een wedstrijd iets méér gevraagd wordt dan alleen maar goed voetballen en lekker tikken, als ze wilskracht moeten tonen en inzet, dan doen ze dat nu. Neem maar afgelopen zondag. We kwamen met tien man te staan, met nog 35 minuten te spelen. Toen moesten ze voor elkaar werken. Oók de goede voetballers moesten werken en de duels niet uit de weg gaan. Dat deden ze. En we wonnen met 1-0. Daar ben ik heel tevreden over". 

Maar, laat hij er onmiddellijk streng doch rechtvaardig op volgen: "We zijn er nog lang niet". Sterker, blijft hij nuchter: "Dat kan nog wel even duren. Zeker tot de winterstop zullen we nog niet zo ver zijn. Ik hoop dat we in de tweede competitiehelft wat stabieler zijn, qua spel". 

-Vorig seizoen verkeerde je met SV Den Hoorn in de top van de derde en zelfs op de rand van de tweede klas. Nu speel je ergens in een vierde klas. Is dat je mee- of tegengevallen?
"Schipluiden kan je rekenen tot de middenmoot in de vierde klas. Als je me vraagt welke plek ik met deze groep voor ogen heb, dan zeg ik, zeker gezien de omvang van onze groep: een zevende of achtste positie. We staan nu op de vierde plek. We hebben bijna alle tegenstanders gehad. Ik moet zeggen dat er toch een aantal ploegen bij zijn die goed voetbal spelen. Dat heeft me wel verbaasd. Maar er zijn ook een aantal ploegen die het van het fysieke moeten hebben. Heel lastige ploegen zijn dat. Ja, Scheveningen steekt er in onze afdeling wel bovenuit. Maar dat komt alleen door de ervaring die de vier spelers die van Scheveningen-zaterdag zijn overgekomen. Die weten hoe ze een wedstrijd thuis moeten brengen. Maar Scheveningen wordt kampioen, daar hoeven we niet moeilijk over te doen". 

-Maar is je nou helemaal niks tegengevallen?
"De omvang van de selectie. Dat is niet alleen mij tegengevallen, maar ook de Technische Commissie en het bestuur. Die hadden toch op een aantal mensen gerekend die uiteindelijk niet voor de zondagselectie hebben gekozen". Hij werkt, beseft Vissers donders goed, bij een relatief kleine club. Maar: "De begeleiding van de selectie, het bestuur, de vrijwilligers, die mensen zijn superenthousiast. Ze zijn ook geïnteresseerd. Ze luisteren naar de ideeën die we hebben en ze proberen die waar mogelijk uit te voeren. Ze denken mee en ze doen er alles aan om het ook in praktijk te brengen. Natuurlijk kost dat ons, als technische staf, erg veel energie. Maar we krijgen er ook wat voor terug. Het prettige is dat men hier, en dat door de hele vereniging, in oplossingen denkt". 

-Wat moet, als je stiekem dagdroomt, dit seizoen haalbaar zijn?
"Dat we een periodetitel pakken. En daarnaast: dat we de huidige ontwikkelingen kunnen doortrekken en dat we in de laatste vijf, zes wedstrijden van het seizoen het voetbal laten zien waar we naar op weg zijn. En naar het voetbal wat ook de club graag wil zien. Dus niet meer alleen maar de lange bal, maar opbouwend voetballen en, waar dat kan, lekker tikken. Dat moeten ze leren, maar het besef dat het beter kan groeit, ook gesterkt door de resultaten. Je merkt het ook aan het publiek. In het begin was de belangstelling heel matig, kwam er weinig publiek. Maar afgelopen zondag, bijvoorbeeld, zat de kantine helemaal vol. Ook al spelen we niet elke wedstrijd goed, het gaat wel de goede kant op".  (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12