Bekendste Delftenaar? Piet van der Pas vindt het niet zo belangrijk

Piet van der Pas, de nummer 30 op de lijst, zou niet één iemand kunnen noemen die volgens hem de Bekendste Delftenaar moet worden. (foto: Elize Zwerver)

DELFT – Piet van der Pas is een Bekende Delftenaar. Hij staat dan ook al jaren in de lijst met 99 andere bekende stadsgenoten.

De 57-jarige Delftse acteur stond in zijn rol als Profpiet in het tv-programma De Club van Sinterklaas laatst weer flink in the picture, ook al was dat met een zwartgeschminckt gelaat. 

- Vorig jaar stond je op plek nummer 30. Wat vind je daar van?
“Het maakt me eigenlijk niet uit, joh, of ik er wel of niet in sta. Ik vind het wel lief dat mensen op me stemmen. Heel aardig. Ze denken blijkbaar iets positiefs van me. Maar verder vind ik het niet zo belangrijk of ik er wel of niet in sta.” 

- Waar kennen mensen jou van?
“Van de dingen die ik in het theater doe. Anderen kennen me weer van vroeger. Ik doe wel eens wat, ik treed regelmatig op. Of ze kennen me misschien van de luisterboeken die ik heb ingesproken, waaronder de boeken van Dan Brown. Vorig jaar heb ik er weer één ingesproken, inmiddels zijn er, denk ik, al tien door mij voorgelezen verhalen op cd gezet. Daarnaast speel ik bij de Club van Sinterklaas de Profpiet. Dat doe ik al jaren. Ik kom bovendien op veel verschillende plekken om verhalen te vertellen.” 

- Ga je er moeite voor doen om dit jaar hoger te eindigen?
“Nee hoor, ik vind het allemaal niet zo superbelangrijk. Ik vind het wel ontzettend leuk dat Hans van Bemmel vorig jaar op één stond. Het gaat dus niet alleen om bekendheid, maar ook om wat iemand voor de stad doet. Dat vind ik leuk. Er zijn in Delft veel mensen die ontzettend veel voor anderen doen. Truus Feyge, bijvoorbeeld, doet ook al jaren goede dingen. Het zou eigenlijk een Top 100 moeten worden met Delftenaren die waardevol zijn voor de samenleving. Dat kunnen mensen uit de politiek zijn, die op een school werken of zich voor het goede doel inzetten.” 

- Wie zou volgens jou de Bekendste Delftenaar moeten worden?
“Ik vind het moeilijk om één iemand te noemen. Mensen dragen allemaal hun steentje bij, maar er zijn mensen die echt hun nek uitsteken, waardoor de wereld leuker wordt. Mensen die al het gezeik naast zich neerleggen en gewoon de handen uit de mouwen steken. Dáár heb ik bewondering voor. Ook al gaat het om iets kleins, bijvoorbeeld iemand die voor zijn oudere buurvrouw de boodschappen doet, of iemand die een ander met straatvrees naar het theater rijdt. Het grappige is dat dit vaak mensen zijn die niet graag in the picture staan, maar dat gewoon doen omdat ze het fijn of waardevol vinden.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1