College slaat nieuwe weg in voor popmuziek in Delft

Algemeen

De subsidies voor het al noodlijdende Speakers worden de komende jaren afgebouwd.

DELFT – Het College van B en W heeft de Raad zijn visie aangeboden voor de ontwikkeling van ‘een beter popklimaat in Delft’.

Burgemeester en Wethouders willen een nieuwe weg inslaan en niet mikken op één poppodium waar alles gebeurt. In plaats daarvan wil het College een netwerkorganisatie opbouwen. Daarin werken verschillende Delftse organisaties samen aan een goed popaanbod op verschillende plekken in de stad, waar popmuziek kan worden beoefend en bezocht. Deze aanpak past binnen de wens van het College om anders te gaan werken. Het Stadsbestuur wil meer de kracht uit de stad benutten, een regisserende rol pakken en ruimte bieden aan cultureel ondernemerschap. Het College zet in op samenwerking met de partners in de stad voor een goed en gevarieerd popprogramma, dat aansluit bij de diversiteit van bezoekers en beoefenaars. Een onafhankelijke stichting met een professioneel bestuur moet de stuwende kracht hierachter gaan vormen. De stichting moet jongeren een nadrukkelijke rol geven in de activiteiten voor een beter popklimaat en zich vooral richten op popprogrammering. De partners zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen activiteiten. 

Ook Speakers wordt uitgenodigd mee te doen met de nieuwe stichting en daarin z’n deskundige inbreng te leveren. Speakers is in de nieuwe opzet echter niet het enige poppodium. Dat betekent dan ook dat de huidige subsidierelatie van de Gemeente met de Stichting Programmering Speakers zal worden herzien en geleidelijk zal worden afgebouwd. De Gemeenteraad buigt zich komende week over deze visie.

‘Onaanvaardbaar risico’
Volgens Stichting Westerpop neemt de Gemeente Delft met het aannemen van de popvisie Delft een onaanvaardbaar risico. “Men hoopt dat de popsector, voor zover daar in Delft echt sprake van is, zelfregulerend gaat werken. Met de oprichting van een Stichting en een zak geld moeten er initiatieven komen die leiden tot een beter popklimaat. Dat is in het kort de boodschap voor de komende vier jaar”, reageert René Steijger van de Stichting Westerpop op het plan. De subsidie voor poppodium Speakers wordt geleidelijk afgebouwd. Steijger: “Ik zie die zelfregulering somber in. Er is in Delft niet echt sprake van een professionele popsector, maar wel van goedwillende initiatieven. Daarnaast is de afbouw van de subsidie bij Speakers zorgelijk. Het is de enige indoor-locatie, waar bands die er echt toe doen in het centrum van de stad hun optredens kunnen geven. Een alternatief met dezelfde capaciteit is er gewoon niet in de binnenstad. De Gemeente Delft gaat ook te snel voorbij aan de expertise en het netwerk dat is opgebouwd in een bedrijf als Speakers. Dat bands als Kane, Doe Maar en Alain Clark de laatste jaren Speakers hebben uitgekozen om een show te doen, zegt bovendien genoeg.” 

Een poppodium in een stad als Delft heeft volgens Steijger ‘gewoon 150.000 euro subsidie nodig’ om een ‘fatsoenlijk wekelijks programma te presenteren dat er echt toe doet’. “De realiteit daarvan wordt maar niet goed ingezien in deze stad. Het is amateuristisch en naïef om te denken dat je voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten en dat je vervolgens een popklimaat kan creëren wat er echt toe doet. Dat is gewoon niet zo. Verkondig het dan ook niet!” 

Westerpop adviseert de Gemeente Delft de lokale popmuziek te stimuleren door goede lokale initiatieven te blijven ondersteunen. Daarvoor is volgens Steijger geen aparte stichting nodig. “Het behouden van één kernpodium voor de stad, met in elk geval een aansprekend programma, waar je bijna wekelijks terecht kan, moet te realiseren zijn en als doel worden gesteld. Dat kan met een wijziging in het oormerken van geld. En het past prima binnen de huidige begroting voor de komende jaren. Dat is simpel en doeltreffender dan de nu voorgestelde visie.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12