De strenge vorst maakt gaten in het wegdek, de Gemeente maakt ze weer dicht

Algemeen

Op veel plekken in Delft, zoals hier aan de Julianalaan, zijn de gaten in het wegdek recentelijk hersteld.

DELFT – Het strenge winterweer is het Nederlandse wegdek niet in de koude kleren gaan zitten. Op veel wegen ontstonden gaten in het wegdek, ook in Delft.

Het zal heel wat automobilisten op zijn gevallen dat er soms merkwaardige gaten in de weg zaten die er voor de winter nog níet zaten. Koning Winter heeft duidelijk z’n sporen achtergelaten. De Gemeente Delft heeft niet geregistreerd hoeveel gaten er in het Delftse asfalt zijn ontstaan. “Maar we denken dat in de afgelopen twee maanden zeker vijftig tot honderd gaten zijn hersteld”, geeft woordvoerder Jan Langstraat aan. Verschillende Delftenaren namen de moeite om te gaten in de weg te melden bij de Gemeente. Hier zaten overigens geen inwoners tussen die schade aan hun auto opliepen als gevolg van het beschadigde asfalt. 

Alle schade is volgens de Gemeente inmiddels weer hersteld. “Het hele jaar rijden er reparatieploegen door de stad, die onder andere gaten in het wegdek herstellen”, legt de woordvoerder uit. “In de winterperiode zetten we daar meer mensen op in. We praten dan over snelreparaties, maar soms is dat niet voldoende. Een asfaltaannemer heeft afgelopen maandag een ronde gemaakt om de gevaarlijkste gaten definitief te asfalteren.” De Gemeente beseft dat er door de vorst nieuw gaten blijven ontstaan, maar ook die worden zo snel mogelijk aangepakt, geeft de woordvoerder aan. “Natuurlijk houden we dat zelf in de gaten, maar we zijn erg blij met de meldingen die onze inwoners hierover doen. Hoe meer ‘ogen’, des te sneller is het weer opgelost en veilig”, aldus de woordvoerder. 

De afgelopen winter heeft ten opzichte van voorgaande jaren voor meer schade aan het wegdek gezorgd. Deze gaten ontstaan namelijk wanneer water dat zich op en tussen het asfalt bevindt, bevriest en uitzet. Daardoor kunnen stukken asfalt losschieten Langstraat: “Je zou kunnen zeggen: Hoe strenger en langduriger de winter, des te meer kans dat er gaten ontstaan.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12