Tien vragen aan Hans van Bemmel

Algemeen

Pastor Hans van Bemmel (60) vertrekt op 27 juni voorgoed uit Delft. Het Interkerkelijk Diaconaal Beraad organiseert daarom op zaterdag 29 mei van 14.00 tot 18.00 in de Vierhovenkerk een afscheidsbijeenkomst voor de Bekendste Delftenaar 2009.

1. Waarom wilde u per se voor de Maria van Jessekerk worden gefotografeerd?
“Ik heb m’n werk vanuit de kerk en vanuit het evangelie gedaan, dat is m’n roeping geweest. Ik heb de kerk tussen de mensen willen brengen, het maakte me daarbij niet uit of ze Katholiek waren of niet. Voor mij telt ieder mens. Ik ben veel op straat geweest, ik heb veel ouderen bezocht, het maakte me totaal niet uit wat voor identiteit mensen hadden. Als ik iets voor ze kon betekenen deed ik dat.”

2. Hoe bent u eigenlijk ooit in Delft terechtgekomen?
“Ik was vroeger manager bij de Hema. Ik heb echter een omslag gemaakt en ben zestien jaar geleden Theologie gaan studeren. Ik heb opleidingen gevolgd in Brussel, Heerlen, Amsterdam en Utrecht. Elf jaar geleden was het tijd om een eigen stekkie te krijgen. De Provinciaal, de baas van de Orde van Franciscanen, heeft me toen in Delft geplaatst.”

3. Wat was uw eerste indruk van de stad?
“Ik kwam hier binnen op een hele warme dag. Alle terrassen zaten vol, het draaiorgel draaide. Ik dacht: Mijn hemel, wat kan ik hier doen? Er zijn geen mensen waar ik dienstbaar voor kan zijn. Een misvatting, want als je achter bepaalde deuren komt merk je dat Delft niet tot de rijkste steden behoort. Er zijn in de stad veel mensen die – in financiële zin – op de rand van goed en slecht zitten. We hebben niet voor niets een Voedselbank opgericht waar momenteel 220 Delftenaren gebruik van maken.”

4. Hoe zijn uw jaren in Delft bevallen?
“Uitstekend. Ik kan niet zeggen dat ik hier vijanden heb. Ik heb een uitstekend contact met de bevolking van Delft, maar ook met het College van B en W en met de Raadsleden. Als ik van m’n auto naar de Maria van Jessekerk loop, doe ik daar een half uur over, omdat ik door zo veel mensen word aangesproken over m’n vertrek uit Delft. Als ik eerlijk ben, heb ik m’n werk hier in de stad nooit als werk gezien. Ik heb m’n taak graag gedaan.”

5. Wat waren voor u de hoogtepunten?
“Dat ik hier in de kerk de daklozen heb binnengehaald. We hebben nu in totaal al zo’n 120 bijeenkomsten in de kerk gehad, waarbij er ook eten voor de daklozen was.”

6. Wat heeft Delft dat andere steden niet hebben?
“Ik denk dat Delft nog een beetje een dorp is. Iedereen kent elkaar en dat dorpse karakter als ik over de Beestenmarkt op loop, dat bevalt me wel.”

7. Met welke Delftenaren blijft u sowieso contact onderhouden?
“Ik moet oppassen dat ik mijn opvolger niet voor de voeten ga lopen. Met een aantal mensen die me dierbaar zijn zal ik echter contact blijven houden. Zij liggen me bijzonder goed, het zijn mensen waar ook ik als pastor bij te rade kan gaan. Verder moet je in het pastoraat altijd een stukje afstand en een stukje discretie bewaren. Dat heb ik alle stagaires door de jaren heen ook allemaal bijgebracht. Je zit altijd in een functie, in een ambt.”

8. Als ik Burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik m’n werkkamer voorgoed op het Stadhuis op de Markt hebben. Ik heb het hier al eens met Bas Verkerk over gehad. Het is verschrikkelijk dat het College zo ver weg in de Torenhove zit. Ze moeten zichbaar zijn in de stad, dat ben ik ook, al hebben zij niet zo’n pij als ik. Ik werk zelf graag vanuit het centrum van de stad, dat ga ik straks in Veghel ook doen. Je moet, vind ik, benaderbaar en laagdrempelig zijn. Mensen moeten met hun problemen bij je kunnen komen.”

9. Waaraan is te zien dat u jarenlang de stadsdiaken was?
“Het is mooi om te zien dat we iets tot stand hebben gebracht, maar dat heb ik beslist niet alleen gedaan. Zonder al die vrijwilligers en sponsors hadden we dit nooit voor elkaar gekregen. Er is altijd een goede samenwerking tussen deze partijen geweest, en één iemand moet het boegbeeld zijn. Mijn vervanger Jan Lamberts begint hier op 1 september, ik hoop dat hij ook dat boegbeeld wordt.”

10. Wat gaat u het meeste missen?
“Alles wel, denk ik. Ik ga heel het netwerk van mensen missen waar ik prettig mee samen heb gewerkt. En verder ook de pers, die altijd positief over ons schreven. Hiermee hebben ze onze initiatieven mede ondersteund.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12