Buurt is allesbehalve blij met bouw van 55 meter hoge woontoren Pauwmolen

Algemeen

De plek waar straks een 55 meter hoge woontoren gaat verrijzen, met op de achtergrond de rijksweg A13.

DELFT – De Gemeente Delft wil een 55 meter hoge woontoren bouwen op de plek waar ooit de oude Pauwmolen stond. Buurtbewoners kwamen vorige week in protest, maar zonder succes. Deze woontoren, die de naam Pauwmolen krijgt, biedt straks ruimte aan 285 studenten- en starterswoningen. Vorige week donderdag werd tijdens een commissievergadering door de raadsleden gesproken over de woontoren die straks wordt gebouwd op het braakliggende terrein nabij de rotonde aan de Delfgauwseweg en de Nassaulaan.

Buurtbewoners spraken in, maar hun protest haalde weinig uit. De commissieleden gaan de raad adviseren om in te stemmen met de bouwplannen. Eerder al waren protesten van buurtbewoners en belangenvereniging TU Noord door B en W van tafel geveegd. 

Buurtbewoonster Joke Driehuys snapt niet waarom er precies op deze locatie zo’n hoge toren moet komen. “De toren staat straks op veertig meter afstand van de A13”, merkt ze op. Voor de huidige buurtbewoners wordt het er volgens Driehuys niet beter op. “Zij kijken straks uit op een grote kolos die vooral in de wintermaanden veel zonlicht wegneemt.” Door de weerkaatsing van het geluid tegen het hoge nieuwe gebouw zal de verkeersherrie voor omwonenden nog verder toenemen, vreest Driehuys. “En wat gaat het betekenen voor de verkeersdrukte rondom de al overbelaste verkeersader tussen Delft en Pijnacker? De verkeerssituatie is nu al gevaarlijk en fietsers worden hier regelmatig van de sokken gereden.” 

De protesten uit de buurt maakten vorige week echter geen indruk op de commissieleden. Zij gaan de gemeenteraad positief adviseren. Driehuys: “Bijna alle commissieleden merkten op dat er wel erg veel rapporten nodig waren om de haalbaarheid van het plan te onderbouwen. Één van de commissieleden merkte dan op: ‘Het kan allemaal net’. Maar ondanks de kritische geluiden eindigden ze steevast met de ‘conclusie’ dat het een mooi plan is en doorgang moet vinden.”

Niet of nauweijks betrokken
De omwonenden beklaagden zich vorige week ook over het feit dat zij niet of nauwelijks bij het plan betrokken zijn geweest. Dit riep volgens Driehuys bij de commissieleden vragen op en de wethouder werd gevraagd hoe het inspreekproces is verlopen. “Ook werd opgemerkt dat dit in z’n algemeenheid een veelgehoorde klacht is van insprekers. De wethouder sprak dit tegen.” Onterecht, vindt Joke Driehuys. “Het presenteren van een plan is iets anders dan het vooraf laten meedenken door de betrokkenen en iets doen met de bezwaren. De betrokkenen voelen zich absoluut niet serieus genomen. De bezwaren van parkeerdruk, geluid, bezonning, toename van verkeersdruk, een verslechterd leefklimaat werden verworpen, wijzend naar de rapporten die uitwijzen dat het nèt binnen de normen valt. De wethouder heeft nu een evaluatie toegezegd. Is dat om achteraf te constateren dat de werkelijkheid toch anders is dan de 'wijsheid' uit de rapporten? Inmiddels is het plan er wel doorgedrukt en wordt de woontoren gebouwd”, aldus Driehuys. Dus stonden zij en de andere buurtbewoners na afloop van de vergadering met lege handen. 

Ook de belangenvereniging TU Noord verwijt het stadsbestuur dat bewoners weinig inbreng in de plannen hadden. “Wij zijn zeker niet tegen nieuwbouw, ook niet op het Pauwmolenterrein, maar wij hebben grote moeite met een aantal onderdelen van het plan. Het is daarbij jammer dat, ondanks de goede voornemens van dit College, er geen bewonersparticipatie is geweest bij het ontwikkelen van het plan”, schrijft de belangenvereniging op haar website. Er is volgens de belangenvereniging geen voorontwerp bestemmingsplan geweest en wensen van direct omwonenden zijn niet meegenomen in de opzet van het plan. “Pas naar aanleiding van onze zienswijzen is met ons gesproken over de groeninrichting rond het gebouw. 
Hetzelfde geldt voor de raad. Ook hier is niet eerder over het plan gesproken.” De Belangenvereniging doet daarom nog een oproep aan de gemeenteraad. “Laat nagaan of een betere locatie voor het plan mogelijk is. Blijkt dit aantoonbaar niet het geval, beperk dan de bouwhoogte en voorkom in elk geval situaties met omwonenden zoals bij Dock van Delft. Als omwonenden daadwerkelijk gedupeerd worden, kom hen dan tegemoet.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12